2023.12.8 16:59
Olvasási idő 3:57
Kremmer Magdi

Poligámia vs. monogámia: így működhet egy nyitott kapcsolat, már ha működhet egyáltalán

ÉLETMÓD MONOGÁMIA NYITOTT KAPCSOLAT NYITOTT PÁRKAPCSOLAT PÁRKAPCSOLAT POLIGÁMIA SZERELEM

Hogyan működnek a nyitott párkapcsolatok? Milyen keretek jellemzik a poligámiát? És mit nevezünk poliamor kapcsolatnak? Ezekre a kérdésekre válaszolunk ebben a cikkünkben.

A monogám párkapcsolatok egyik alapvető és legfontosabb szabálya, hogy mindig légy hűséges a párodhoz. Ne tetsszen meg senki más, ne kavarj idegen emberekkel bulikban, és még véletlenül se bújj ágyba valakivel, aki nem a párod. Na de mi van akkor, ha ezek a szabályok nem elsődlegesek egy pár számára? Hogyan működnek a nyitott párkapcsolatok, és milyen keretek jellemzik a monogámiánál sokkal szabadabbnak vélt poligámiát?

Forrás The Dreamers (2003) - Recorded Picture Company

Most akkor monogámok vagy poligámok vagyunk?

Az, hogy az ember természeténél fogva monogám vagy poligám, örök dilemma, amire még a tudósok sem tudtak egyértelmű választ adni. Évszázadok óta a monogámia a társadalmilag elfogadott és jellemző felállás, amit a házassági kötelék, az erkölcsi és jogi szabályok is megerősítenek. Egy monogám kapcsolat szabályai szigorúan kizárnak bármiféle, kapcsolaton kívüli intim viszonyt vagy romantikus kapcsolódást. Mégis azt látjuk, hogy a kapcsolaton és házasságon kívüli viszonyok egészen gyakoriak, és az sem ritka, hogy egy párkapcsolatban élő személy beleszeret valaki másba.

Kiemelt tartalom
Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés  Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés 2024.4.6 10:14

Teljesen természetes, hogy amikor új embereket ismerünk meg, érdeklődőek és nyitottak vagyunk. Nehéz azonban elválasztani, hogy ilyenkor csupán emberileg találunk szimpatikusnak valakit, vagy vonzódunk is az adott személyhez. Ha a kapcsolatunk szabályai szerint játszunk, nem kezdünk semmit ezzel az érzéssel, így az jó esetben amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlik – az érdeklődés egyszerűen az új helyzetnek és az izgatottságnak tudható be. Máskor viszont hűtlenség, megcsalás és rengeteg bonyodalom is kialakulhat egy elsőre ártatlannak tűnő érzésből. De miért tetszik meg egyáltalán bárki is, ha tényleg monogámok vagyunk, és ha az ember természeténél fogva ennyire érdeklődő, valóban szabadságot adhat a poligámia?

A hattyú közismerten monogám állat, egy életre választ párt magának. Forrás GETTY IMAGES

A poligámia egyes hívei szerint egyszerű a válasz: az ember valójában poligám lény, és a monogám kapcsolatok a vágyaink és az emberi természet korlátozásáról szólnak. Szerintük attól még, hogy kapcsolatban élünk, nem tűnik el a vágy, hogy másokkal is legyünk, vonzalmat érezzünk irántuk, ezért ezeket letagadni és korlátozni teljesen értelmetlen, csak feszültséghez, frusztrációhoz, később pedig hűtlenséghez vagy sok fájdalomhoz vezet.

Evolúciós szempontból vizsgálva valóban a poligámia az, ami közelebb áll a természetünkhöz. Ennek egyszerű oka van: a poligámia a faj fennmaradása szempontjából hatékonyabb szaporodási stratégiának bizonyult. Azonban a kulturális és társadalmi hatások jelentőségét nem szabad elvitatni. Sokáig a vagyon örökítése és a vérvonalak fenntartása szempontjából nélkülözhetetlen volt a monogámia, ami a civilizált világunkban társadalmi elvárássá is vált, a vallás és az erkölcs is ezt kívánta meg. A 21. században azonban ez változni látszik, a poligám kapcsolatok megjelenése és egyre nagyobb népszerűsége is erre utal.

Az oroszlánok az állatvilág poligámjai, egy hímhez 4-6 nőstény is tartozhat. Forrás GETTY IMAGES

Nyitott kapcsolat, poligámia, poliamor kapcsolat – mit is jelent pontosan?

A poligám kapcsolatoknak sok fajtája van. A nyitott kapcsolat tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, ami rengeteg különböző, nem-monogám felállást jelenthet. Alapvetően olyan kapcsolatokra szoktuk használni a “nyitott” jelzőt, amelyekben a felek elsődleges partnerükön túl másokkal is randiznak vagy kerülnek intim viszonyba. Ezekre a kapcsolatokra jellemző, hogy míg van egy elsődleges, “tradicionálisabb” párkapcsolat, a többi partner csak másodlagos, ők csak időszakosan vannak jelen a páros életében.

Kiemelt tartalom
Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes 2024.3.29 9:43

Egy poligám kapcsolatban ezzel szemben valaki egyszerre több emberrel folytat párkapcsolatot, hagyományosan erősen patriarchális felállásként szokták értelmezni, amiben a férfinak több partnere, felesége is lehet, míg a nők akarata általában kevésbé érvényesül. A poliamor kapcsolat szintén egyszerre több partnerrel folytatott romantikus viszonyt jelent, azonban ez mindig a felek kölcsönös beleegyezésén alapul.

Poliamor kapcsolatban egyszerre három (vagy több) ember is lehet egymással, ilyenkor mindegyik fél romantikus és intim viszonyt folytat mindenkivel. A nyitott, “poli” kapcsolatoknak rengeteg fajtája van, mindenki más felállásban tudja jól érezni magát. Éppen ezért különösen fontos, hogy mielőtt bárki belevágna egy ilyen kapcsolatba, alaposan beszélje át a partnerével, hogy mi az, ami nekik belefér, illetve pontosan mit is jelent számukra a nyitottság.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

BELLA (@bellathorne) által megosztott bejegyzés

Bár Bella Thorne most Mark Emms filmproducerrel jár jegyben, a színésznő korábban évekig élt poliamor kapcsolatban. 

Így működhet jól egy nyitott kapcsolat

Sokan gondolják azt, hogy egy nyitott kapcsolat azért olyan jó, mert sokkal lazább és kevesebb a szabály, mint egy monogám párkapcsolatban. Azonban ha szeretnénk, hogy jól működjön a kapcsolatunk, az mindenképp a kölcsönös tiszteleten, a keretek közös megalkotásán, átbeszélésén és betartásán alapul.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

∴ W ∴ (@willowsmith) által megosztott bejegyzés

A Pinkett-Smith család több tagja is hisz a nyitott kapcsolatokban. Willow Smith poliamor, míg szülei Will és Jada nyitott házasságban élnek.

Lehet, hogy elsőre jól hangzik egy nyitott kapcsolat, de mielőtt bármibe is fejest ugranál, mindenképp olvass és nézz alaposan utána a témának! A partnereddel közösen gondoljátok és beszéljétek át, hogy vajon tényleg nektek való-e a poligámia.

Kiemelt tartalom
Az 5 szeretetnyelv nem csak egy üres koncepció: ismerd meg a sajátod, hogy jobb legyen a kapcsolatod Az 5 szeretetnyelv nem csak egy üres koncepció: ismerd meg a sajátod, hogy jobb legyen a kapcsolatod 2024.2.24 9:52

Csak akkor vágjatok bele egy nyitott kapcsolatba, ha azt mindketten szeretnétek. Ha csak az egyik fél akarata érvényesül, az hatalmas erőkülönbségekhez vezethet a párkapcsolaton belül. Ha úgy döntötök, hogy kipróbáljátok a dolgot, szánjatok időt arra, hogy lefektessétek a számotokra megfelelő, mindkettőtök részéről elfogadható szabályokat.

Míg egy monogám kapcsolatban egyszerűen az a szabály, hogy a partnereden kívül nincs más, egy nyitott kapcsolatban ennél bonyolultabb a dolog. Végig kell gondolnotok, hogy mire és meddig terjed a nyitottság.

Csak szexuális viszonyt folytathattok másokkal vagy randizni is oké? Egy emberrel csak egyszer találkoztok, vagy többször is? Mennyi időt töltötök más partnerekkel? Ez csak néhány kérdés, amire egyáltalán nem egyértelmű a válasz, de amelyek átbeszélése nélkül könnyen félrecsúszhatnak a dologok.

Mint minden kapcsolat, úgy a nyitott kapcsolatok alapja is az őszinteség és a bizalom. Mégis sokaknak nehéz azzal a tudattal élni, hogy a partnerük másokkal is együtt van. Ha úgy érzed, hogy nem tudnád elviselni ezt, és a féltékenykedés átvenné az irányítást a kapcsolat felett, lehet, hogy mégsem nektek való a poligámia.

Ha tényleg belevágtok a dologba, osszatok meg mindent a partneretekkel, és ne titkolózzatok egymás előtt – végülis azért nyitottátok ki a kapcsolatot, hogy ezt elkerüljétek. A bevont felek is mindig tudják, hogy mi a felállás, nem mindenki szeretne része lenni egy nyitott kapcsolatnak, és ezt tiszteletben kell tartanotok.

Kiemelt tartalom
Érzelmi megcsalás vagy mindennapi jelenség? – Ezért vonzódunk másokhoz, miközben párkapcsolatban vagyunk Érzelmi megcsalás vagy mindennapi jelenség? – Ezért vonzódunk másokhoz, miközben párkapcsolatban vagyunk 2024.2.22 18:28

Végső soron, ha úgy érzitek, hogy erre van szükségetek és alaposan átbeszéltétek a dolgot, adjatok neki egy próbát – ha pedig mégsem működik, még mindig maradhattok a monogámiánál.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!