2023.11.23 11:23
Olvasási idő 0:47
Kovács M. Dávid

Elképesztő látogatószámot produkált a Szépművészeti Renoir-kiállítása

KULTÚRA FESTŐK KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Már most többen látták a tárlatot, mint ahányan Nyíregyházán, Kecskeméten, Székesfehérváron vagy Szombathelyen élnek.

Két hónap alatt több mint 120 ezren látták a Szépművészeti Múzeum Renoir. A festő és modelljei című kiállítását, közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

A nagy érdeklődés miatt a szeptember végén nyílt tárlat hétfőnként is látogatható, hétvégenként pedig tíz óra helyett kilenckor nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

renoir szépművészeti múzeum kiállítás
Egy látogató Renoir az "Ebéd után" című festményét nézi a Szépművészeti Múzeum "Renoir - A festő és modelljei" című kiállításon. Forrás Hegedüs Róbert / MTI

A január elejéig látható nagyszabású tárlaton a francia művész mintegy hetven alkotásával találkozhat a közönség. A Renoir emberábrázolásait középpontba állító tárlat a párizsi Musée d'Orsay-vel és a Musée de l'Orangerie-vel együttműködésben valósult meg; a kiállításra több mint húsz külföldi közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum.


A tárlaton olyan főműveket láthat a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások. A festőnek szentelt első magyarországi kiállítás – amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap – kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését.

Kiemelt tartalom
Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről 2024.4.14 9:53

A tárlaton első alkalommal állították ki együtt Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között készült változatát. Közülük az elsőként megfestett remekmű 2019-ben, egy gyűjteménytörténeti jelentőségű vásárlás révén került a Szépművészeti Múzeum tulajdonába.

A Szépművészeti Renoir. A festő és modelljei című tárlatáról a szeptemberi kiállításajánlónkban is írtunk, az aktuális, novemberi ajánlatainkat pedig ebben a cikkünkben találod:

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk novemberben? – 7 kiállítás az egyre hűvösebb és komorabb őszi napok mellé Hová menjünk, miket nézzünk novemberben? – 7 kiállítás az egyre hűvösebb és komorabb őszi napok mellé 2023.11.4 9:49