2023.11.10 11:16
Olvasási idő 0:40
Krajnyák Petra

Ferenc pápa engedélyezte a transzneműek és melegek megkeresztelkedését

KÖZÉLET FERENC PÁPA KÖZÉLET TÁRSADALOM VALLÁS

A katolikus egyházfő újabb lépést tett az inkluzív egyház felé.

Ferenc pápa aláírta a vatikáni Hittani Kongregáció dokumentumát, amely lehetővé teszi, a transzneműek és melegek megkeresztelkedését, írja a Hvg.hu. A rendelkezés értelmében az LMBTQ-közösség tagjai megkeresztelhetik a gyerekeiket, illetve keresztszülők és esküvői tanúk is lehetnek.

A döntés José Negri brazil püspök az Egyház Hittani Dikasztériumához intézett levélét követően született meg. A püspök hat, az LMBTQ-közösséghez tartozó emberek keresztségben és házasságban való részvételével kapcsolatos kérdést tett fel a Vatikánnak. A pápa jóváhagyásával megszületett válaszlevél szerint a transznemű emberekre, köztük hormonális kezelésen és nemváltoztató műtéten átesett személyekre is, ugyanolyan feltételek vonatkoznak a keresztséget illetően, mint a többi hívőre – amennyiben nem állnak fenn közbotrányt vagy a hívek között zavart okozó körülmények.

Ferenc pápa korábban többször is hangot adott egy befogadóbb katolikus egyház megteremtésével kapcsolatos törekvéseinek. Például utalt arra, hogy a jövőben az azonos nemű párok is kérhetnek áldást a katolikus egyháztól, és miután egy transzszexuális csoport a Vatikánba látogatott, a transzneműeket isten lányainak nevezte. Ezek mellett több nyilatkozatában biztosította  elfogadásról, tiszteletről és megértésről az LMBTQ-közösséget, továbbá igazságtalannak nevezte a homoszexualitást büntető törvényeket.