2023.10.3 10:13
Olvasási idő 1:25
Maier Péter

Ferenc pápa nyitott lenne rá, hogy a katolikus papok megáldhassák az azonos nemű párokat

TÁRSADALOM FERENC PÁPA LMBTQ PÁRKAPCSOLAT

A női papok kérdése is szóba került az őt kritizáló bíborosoknak szánt levelében.

Szembemenve korábbi nyilatkozataival Ferenc pápa most először javasolta, hogy a katolikus papok megáldhassák az azonos nemű párokat, írja a CNN.

A pápa mindezt egy válaszlevélben írta meg, amelyet a legkeményebb kritikusainak címzett: öt konzervatív bíborosnak szánta, akik úgynevezett dubiát írtak neki, azaz kételyeiket fogalmazták meg egy üzenetben, amelyet július 10-én küldtek el a katolikus egyház vezetőjének. Walter Brandmüller, Raymond Leo Burke, Juan Sandoval Iniguez, Robert Sarah és Joseph Zen Ze-kiun bíborosok levele a püspökök közelgő októberi találkozójára összpontosít, és kérdéseket tartalmazott a pápa azon szándékáról, hogy megáldja az azonos nemű párokat, illetve hogy tervezi-e megnyitni az ajtót a női papok felszentelése előtt.

Ferenc pápa szeptember 27-én a Vatikánban Forrás Grzegorz Galazka/Archivio Grzegorz Galazka/Mondadori Portfolio via Getty Images

Az amerikai Burke szerint a bíborosok elégedetlenek voltak a pápa első válaszával, ezért augusztusban „az ügy súlyosságára“ hivatkozva újra elküldték neki a dubiát. A Vatikán ezután közzétett egy szeptember 25-én kelt, spanyol nyelvű levelet, amelyet Victor Manuel Fernández bíboros, a Vatikán Hittani Dikasztériumának frissen kinevezett prefektusa hitelesített. A levél – „Ferenc“ aláírással – tartalmazza a pápa válaszait a dubiákra.

Kiemelt tartalom
Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes 2024.3.29 9:43

A homoszexuálisok kérdésében a pápa megismételte, hogy az egyház a házasságot csak egy férfi és egy nő közötti szövetségként ismeri el, de megnyitotta az ajtót az azonos nemű párok megáldása előtt.

Amikor áldást kérünk, Istentől való segítségkérést fejezünk ki, egy imát, hogy jobban tudjunk élni, a bizalmat egy Atyában, aki segíthet nekünk jobban élni

– írta Ferenc pápa, akinek a válasza ellentmondani látszik márciusi nyilatkozatának, amelyben azt állította, hogy az egyház nem áldhatja meg az azonos neműek egyesüléseit, mert „nem áldhatják meg a bűnt“.

A legújabb fejlemény összefüggésben lehet a német egyház márciusi és augusztusi döntéseivel, ugyanis az azonos neműek egyesülését több katolikus pap is áldásban részesítette Köln városában.

A női papok felszentelésének kérdésében a pápa egyértelművé tette, hogy fenntartja a néhai II. János Pál pápa szavait, aki 1994-ben azt mondta, hogy a (katolikus) egyháznak „nincs felhatalmazása“ a nők felszentelésére, de azt mondta, hogy a kérdést tanulmányozni kell, hogy fel lehessen világosítani azokat, akik kételkednek ebben – áll a levélben.

„Ha nem foglalkozunk e megkülönböztetések gyakorlati következményeivel, akkor nehéz lesz elfogadtatni, hogy a papság nem csak férfiaknak van fenntartva, és nem leszünk képesek elismerni a nők jogait, vagy annak szükségességét, hogy különböző módokon részt vegyenek az egyház vezetésében“ – tette hozzá a pápa.