2023.8.4 16:34
Olvasási idő 1:25
Kovács M. Dávid

Ferenc pápa "Isten lányainak" nevezte a transzneműeket, akik meglátogatták a Vatikánban

KÖZÉLET FERENC PÁPA LISSZABON LMBTQ PORTUGÁLIA TRANSZNEMŰ

Mielőtt Lisszabonba látogatott volna, Ferenc pápa egy spanyol lapnak adott interjút, amelyben főleg az Ukrajnában dúló háború fájdalmáról beszélt, de felidézte egy transznemű csoporttal való találkozását is.

Lisszaboni látogatása előtt Ferenc pápa egy transzneműekből álló csoporttal való találkozásáról mesélt a Vida Nueva nevű spanyol katolikus lapnak.

Amikor először látogatott meg egy transzszexuális csoport a Vatikánban, sírva távoztak, azt mondták, segítő kezet, csókot adtam nekik... mintha valami különlegeset tettem volna velük. De hát ők Isten lányai!

– idézte az egyházfő szavait előbb az ANSA olasz hírügynökség, majd a Hvg.hu.

Ferenc pápa az interjú legnagyobb részében arról beszélt, hogy folytatni fogja a „békeoffenzíváját" Ukrajnáért, hiszen az a célja, hogy minél több ukrán gyerek térhessen vissza a családjához. Mint mondta, ennek érdekében állandó képviselőt nevezhet majd ki, aki kifejezetten ebben az ügyben közvetítene az ukrán és az orosz hatóságok között.

Elmondta: a háborús felek közti párbeszédért a katolikus egyház részéről a bolognai érsek, Matteo Zuppi felel, aki már Kijevben és Moszkvában is járt, július közepén Washingtonban tett látogatást, a következő fontos állomása pedig Peking lesz – hiszen úgy látja, az Egyesült Államok és Kína is kulcsszerepet játszhat a háborús feszültség enyhítésében.

Az interjút péntek délután az állami hírügynökség is szemlézte, ám a transzneműekkel való találkozásról szóló rész kimaradt az MTI anyagából.

Nem elég odavetni némi pénzt a kéregetőknek

Ferenc pápa egyébként augusztus 2-án, szerdán, érkezett ötnapos látogatásra Lisszabonba, méghozzá az Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából. A katolikus egyházfő pénteki programjáról az MTI is beszámolt:

Ferenc pápa a Serafina plébánia Sao Vicente de Paulo Szociális Központjába érkezve 2023. augusztus 4-én, pénteken. Forrás Maurizio Brambatti / ANSA / EPA / MTI

Az egyházfő pénteken a főváros Serafina városnegyedébe utazott, amely két évtizeddel ezelőtt a bűnözés és kábítószer-kereskedelem melegágyának számított, az elmúlt években azonban jórészt egyházi szervezeteknek köszönhetően megújult, és egy olyan központ is felépült itt, amely az abortuszon gondolkodóknak kínál alternatívát, vagy olyan szülőknek segít, akik nem tudnának gondoskodni gyerekeikről.

Kiemelt tartalom
B*zizni vagy nem b*zizni? – Útmutató, mit és mit nem illik mondani, hogy ne légy egy tapló paraszt B*zizni vagy nem b*zizni? – Útmutató, mit és mit nem illik mondani, hogy ne légy egy tapló paraszt 2024.2.4 10:38

Ferenc pápa hangsúlyozta: kötelességének érezte az intézmény felkeresését, mert annak kapuin belül nap, mint nap új, reményteli élet fakadhat. Az intézményben a pápa megköszönte a jótékonysági szervezetek és fiatalok önzetlen segítségét. „Példamutatásotokkal, elköteleződésetekkel és azzal, hogy bepiszkoljátok a kezeteket, és megérintitek mások valóságát és szenvedéseit, ihletet és életet adtok“ – mondta.


A katolikus egyházfő ezúttal is aktív cselekvésre buzdította a híveket, mondván csak az végezhet hasznos és jó szolgálatot, aki cselekedni is képes. A pápa már korábban is hangsúlyozta, hogy csak az az igazi szolgálat és jótékonyság, amely valódi terhet jelent, nem elég odavetni egy érmét egy koldusnak az utcán.