2023.11.8 11:18
Olvasási idő 1:00
Szécsi Krisztián

Újabb hajót süllyesztettek el gyilkos bálnák Marokkó partjainál

ÉLETMÓD GYILKOS BÁLNA KARDSZÁRNYÚ DELFIN ORKA TERMÉSZET

A tavaszi események után most ismét belendültek a vizek csúcsragadozói.

A tengeri hajótúrákkal foglalkozó lengyel Morskie Mile cég igen érdekes eseményekről számolt be október végén egy Facebook-posztjukban: október 31-én egy csapat gyilkos bálna „jelentős károkat okozva“ negyvenöt percen keresztül támadta módszeresen egyik vitorlásuk kormánylapátját, amikor a Gibraltári-szoroson próbáltak volna átkelni.

„Annak ellenére, hogy a kapitány, a legénység és a marokkói haditengerészet vontatóhajói mindent megtettek, hogy a hajót egy közeli kikötőbe vontassák, sajnos a vitorlás elsüllyedt a Tanger Med hajópihenőjének bejárata előtt“ – írta a Morskie Mile bejegyzése, majd azért jó hírekkel is szolgált, hiszen a legénység az incidens ellenére sértetlenül Spanyolországba érkezett, sőt, máris azon dolgoznak, hogy „a következő kanári-szigeteki hajóutak a tervek szerint haladjanak“.

Az ügynökség a honlapján egyébként azt is kifejtette, hogy a hajók, valamint a különböző vizeken történő ipari és katonai tevékenységek zajinterferenciája megzavarhatja a gyilkos bálnák szonárját, vagyis azt a képességet, amikor ezek az élőlények hanghullámok segítségével próbálnak vadászni és tájékozódni. Ez is hozzájárulhatott a mostani szerencsétlenséghez.

@freeda_en Nature is truly fighting back! A "vengeful" killer whale named White Gladis who was once hit by a boat is now teaching other orcas how to sink yachts off the coast of Spain. So far Gladis and her gang have struck three boats around Gibraltar, sinking two of them. Move over Free Willy, we've got Gladis! #Freeda#KillerWhale#Gladis#News#Gibraltar#Environment♬ original sound - Blameitonkway

A lengyel incidens egyébként azért is számít nagyon érdekesnek, mert – ahogy mi is megírtuk – már korábban is történtek hasonló támadások. Akkor egy White Gladis névre keresztelt kardszárnyú delfin kezdte el oktatni fajtársait arra, hogyan is kell hajókat elsüllyeszteni.