2023.10.29 6:01
Olvasási idő 2:18
Kremmer Magdi

Újra divat a természetes, így lett sminktrend a full glam helyett a natural look

Újra divat a természetes, így lett sminktrend a full glam helyett a natural look
Forrás Facebook/ Rare Beauty
DIVAT SMINK SMINKTREND

Néhány évvel ezelőtt a full glam volt a trendi. Minden influenszer simára alapozott arccal, tökéletesre pótolt szemöldökkel és füstös szemekkel köszönt ránk vissza a képernyőn és sokan a hétköznapokban is csak makulátlan sminkkel léptek ki az utcára.

Gyerekkorom nagy részében az erős smink volt a divat. A 2000-es évek színes-csillogós szemhéjpúderei, az emo-korszak panda szemei és a középiskolás éveim alatt trendi full glam mind azt üzenték: ha már smink, menjünk el a végletekig. Én sosem voltam nagy sminkes, legtöbbször csak némi korrektort, szempillaspirált és rúzst használok a mindennapokban, de az is gyakran előfordul, hogy egyáltalán nem sminkelem ki magamat. Ennek ellenére mindig ámulattal néztem a makeup artistok videóit és valahol vágytam rá, hogy én is rekreálni tudjam az aktuális sminktrendeket. Ehhez azonban sosem voltak meg a megfelelő eszközeim és kellő kézügyességem, ha pedig egy barátnőm vagy a nővérem kifestett, egyáltalán nem éreztem jól magamat az erős sminkben. Többek között ezért is örülök annak, hogy 2023-ban a természetes smink a menő – végre nincs szükségünk méregdrága termékekre ahhoz, hogy elkészíthessünk egy trendi lookot, nem kell a szemöldökcsipesszel vagy a szemhéjtussal szenvednünk és az is teljesen oké, ha egyáltalán nem sminkeljük ki magunkat.

Kiemelt tartalom
Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat 2024.4.25 18:22

Persze azt állítani, hogy a smink kiment a divatból túlzás lenne, de ha összehasonlítjuk a néhány évvel ezelőtti trendeket a mai divattal, egyértelműen látszik, hogy a legtöbb dologban a természetesebb kinézetet preferáljuk.

@ling.kt 2016 makeup will always be art 🤌🏼 #2016makeup#cleangirlmakeup#2016vs2022#makeuptrends#igbrows my tutorial ➡️@Ling.KT ♬ original sound - vicmram

Ha a 2016-os és a 2022-es éned találkozna…

A tökéletesen megrajzolt, határozott szemöldökök helyett most inkább kihangsúlyozzuk a szőrszálakat, a műszempilláról leszoktunk, és a minden bőrhibát elfedni kívánó alapozót is felváltotta a korrektor. Nem elvárás, hogy púderrel szüntessük meg bőrünk természetes csillogását, az erős kontúrozás helyett inkább a highlighteren és a pirosítón van a hangsúly.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Zendaya (@zendaya) által megosztott bejegyzés

A sztárok is a természetes lookot preferálják.

Egyesek szerint a covidnak köszönhető, hogy az erős smink már nem a mindennapjaink része, hiszen az otthon töltött hónapok során senki nem bajlódott bonyolult sminkekkel.

Mások úgy gondolják, hogy a bőrhibáikat és tökéletlenségeiket felvállaló influenszerek hatására állt be ez a változás.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

★ 𝕀ℤℤ𝕀𝔼 ★ (@izzierodgers) által megosztott bejegyzés

A body és skin positive influenszer, @izzierodgers őszintén mutatja meg, hogy milyen aknéval az élet.

Egyre több tartalomgyártó küzd a szépségipar irreális elvárásaival, a body positivity mozgalom nem csupán a testsúlyunk, de a narancsbőrünk, a striáink, az aknénk elfogadásáról is szól. A márkák pedig rájöttek arra, hogy jobban el tudják adni a ruhákat és kozmetikumokat, ha hétköznapi nőkkel és férfiakkal reklámozzák azokat szupermodellek helyett. A vásárlók igényei és a szépségipar így kölcsönös hatással van egymásra, az emberek elkezdték felvállalni a tökéletlenségeiket, az ipar pedig válaszul trendivé és eladhatóvá tette azokat.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

✩ BREE LENEHAN ✩ (@breeelenehan) által megosztott bejegyzés

Az ausztrál Bree Lenehan képein láthatjuk, hogy mekkora különbség van az insta és a valóság között.

Mindenképp pozitív változást jelent, hogy a szépségiparban elfogadottabb a természetesség, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a médiában még mindig sokszor nem valós képet látunk. A sztárok, influenszerek természetes külseje azt üzeni, hogy nincs szükségünk erős sminkre ahhoz, hogy szépek legyünk. Valójában azonban a “no makeup” look is gyakran rengeteg termék, hosszas munka, esetleg filterek eredménye, a valódi természetesség sajnos ritkán jelenik meg a képernyőn.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Bella 🦋 (@bellahadid) által megosztott bejegyzés

Bella Hadid no makeup lookja.

Mindegy, hogy a full glamet preferálod, vagy egyáltalán nem sminkelsz, a lényeg, hogy érezd jól magad a bőrödben és ne hasonlítsd magadat másokhoz.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!