2023.10.24 13:43
Olvasási idő 1:07
Masszi-Rigó Csilla

Elon Musk egymilliárd dollárt ad a Wikipedianak, cserébe ő választ új nevet az oldalnak

TECH-TUDOMÁNY ELON MUSK WIKIPÉDIA

A multimilliárdos Elon Musk többször is került már összetűzésbe az online enciklopédia vezetőségével. Most „segítene” nekik, de csak egy feltétellel.

A Tesla vezérigazgatója és az X közösségi oldal tulajdonosa saját oldalán ajánlott fel igen nagylelkő, egymilliárd dolláros adományt az online enciklopédiának azzal a feltélellel, ha cserébe hajlandóak átnevezni az oldalt. 

„Egymilliárd dollárt adok nekik, ha megváltoztatják a nevüket Dickipediára (...) Kérem, tegyék ezt a [tehén és kaki emojik] mellé a wiki-oldalamon”

– folytatta. „Csak a pontosság érdekében.”

Musk kijelentése az avatatlan magyar szemnek ugyan nem mond sokat, a Dickipediával Elon Musk nagyjából Pöcspédiának nevezné el a céget. 

A szócsata persze azonnal beindult a kommentszekcióban, Musk ajánlására pedig Ed Krassenstein újságíró is reagált, és arra buzdította a Wikipediat, fogadják el az ajánlatot:

„Csináljátok! Bármikor visszaváltoztathatjátok a nevet, miután megkaptátok a pénzt” – írta Krassenstein, ám nem sokkal később jött is a válasz személyesen Musktól:

„Minimum egy év. Úgy értem, nem vagyok hülye lol.”

Musk nagylelkű ajánlata egy korábbi tweetjéből ered, amelyben élesen kritizálta a Wikimedia alapítványt, amiért az folyamatosan pénzt akar, ő pedig arra kíváncsi, mire kellhet pontosan a pénz az alapítványnak. A válaszra nem is kellett sokat várni, ugyanis ahogy az a Wikimedia megosztott online-jegyzeteiből kiderül, az internetes enciklopédia havonta 25 milliárd oldalmegtekintéssel bír és több mint 44 millió oldalszerkesztésért felel, így a működés fenntartása jelentős költségeket igényel, mi több, az alapítvány külsős pénzügyi ellenőröket is alkalmaz, pénzügyi jelentéseiket pedig a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik minden esetben. 


Ahogy azt a Business Insider korábban megírta, nem ez az első alkalom, hogy Musk és a Wikipedia csörtében áll egymással. Májusban a Wikipedia társalapítója, Jimmy Wales kritizálta Muskot, amiért a törökországi elnökválasztás előtt bizonyos tartalmak korlátozásáról döntött az X-en. Az Insider arról is beszámolt, hogy a közösségi médiaplatform Musk vezetése alatt állítólag jobban engedelmeskedett a kormány cenzúrára és felügyeletre vonatkozó kéréseinek.