2024.1.9 18:03
Olvasási idő 2:52
Vank Antal

Mi lesz az autóval, ami meg akarta váltani a világot? Újabb kínos videók jelentek meg a Tesla Cybertruckról

Mi lesz az autóval, ami meg akarta váltani a világot? Újabb kínos videók jelentek meg a Tesla Cybertruckról
Forrás GettyImages / Andrej Sokolow
TECH-TUDOMÁNY AUTÓK ELEKTROMOS AUTÓ ELON MUSK MÉM TESLA

Elon Musk álma valóra vált, a balul sikerült bemutatóvideó pedig folyamatosan kedvez a mémkészítőknek, ráadásul a debütálás sem sikerült hibátlanra. A gép, ami elvileg „minden problémát megold és nincs számára akadály” röhögésre készteti a fél világot.

Emlékeztek még rá, amikor bemutatták a Tesla Cybertruckot, a „világ első” elektromos kisteherautóját? A járgány külseje – ami szinte semmit sem változott a megjelenésig – a kezdetektől fogva arra késztette az internet azon részét, amelyik nem rajong sem a villany-, sem a kisteherautókért, esetleg van némi esztétikai érzéke, hogy teli szájjal kiröhögje a koncepciót, és valljuk be, ezen nem sokat segített az első komolyabb bemutató sem. 

A Tesla mindenese, Elon Musk akkor azt kívánta bemutatni, hogy bár a kocsi „ronda” lehet – vagy legalábbis különleges kinézettel rendelkezik –, cserébe az ablaka ütésálló. A gond csak az volt, hogy szinte azonnal kiderült: ahogy Musk termékeinél gyakran, úgy itt is túlzásról volt szó. Bár az ablakok nem törtek be, cserébe bármilyen erősebben megküldött kővel sikerült szép nagy pókhálós repedések sokaságát produkálnia, amitől szó szerint hasát fogta az erre fogékony közösség. Mintha csak tegnap lett volna, idézzük is fel!

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, jó néhány példány már felbukkant az egyszerű, hétköznapi embereknél is – igaz, ebben is akadt egy kis csavar. Aki ugyanis megvesz egy ilyen elektromos szörnyet, annak alá kell írnia, hogy bizonyos ideig nem adja tovább, különben kénytelen lesz fizetni a gyártónak, amennyiben pedig ezt nem teszi meg, perrel is szembenézhet. Bár ez az igen szigorú kitétel is nagy derültséget okozott sokaknál, valahol érthető: a Tesla nem szeretné, hogy olyanok vásároljanak be a járgányból, akik aztán kétszeres vagy többszörös áron értékesítenék tovább azokat. Mégis kicsit furcsának tűnik ez a kitétel, lévén sokan nem értik, miért is ne lenne joguk használtan továbbadni az autót, ha nekik már nincs rá szükségük.

Kiemelt tartalom
A Z generációs humor egy létező dolog, és meg is tudjuk fogalmazni, mitől specifikus A Z generációs humor egy létező dolog, és meg is tudjuk fogalmazni, mitől specifikus 2024.4.13 10:19

No de lépjünk is tovább ezen, és nézzük meg, hogyan teljesítenek azóta a Cybertruckok, amelyek már kikerültek az utakra, vagy amelyeket épp ész nélkül tesztelnek. Az első és legbiztosabb, már ami a jelenlegi verziókat illeti, hogy bár Muskék többször megígérték, hogy ezekkel a masinákkal akár terepre is bátran kimerészkedhetünk, egyelőre úgy néz ki, ez maximum addig igaz, amíg a terepen, amelyre kimerészkedtünk, nincs emelkedő.

A jelek szerint azonban nemcsak az emelkedők jelentenek gondot a „mindenhol univerzálisan használható” gépnek, de például olyan apróságok is, mint a havas terep. Szintén virálissá vált az a felvétel, amelyen valaki egy karácsonyfát próbált meg hazavinni a hóban – és most ne szibériai kaliberű, nyakig érő, a kocsit betakaró csapadékra gondoljunk, hanem olyanra, amely alól időnként kikandikál a fű. A Ford jó ízűen röhögött a markába, amikor a fél internetet bejárta, hogy a Cybertruckot bizony egy, az ő általuk gyártott gép segítette át egy olyan nehezített pályán, amelyen akár egy 10-15 éves benzines pickup vígan ellavíroz.

Miközben a különlegesen szögletes designt elvileg azért hozták össze a Tesla mérnökei, hogy az autó többek között biztonságos is legyen, az első, nem reklámcélból publikált videók alapján egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a leginkább a nyolcvanas évek sci-fijeit megidéző külső valójában olyan nagyon biztonságos lenne, sőt.

Persze mindezeken lehet majd javítani, arról már nem is beszélve, hogy néhány elvárás – dacára az ígéreteknek – igencsak túlzónak tűnt, ettől függetlenül egyelőre nem úgy tűnik, hogy a Tesla Cybertruck lesz az, amivel akár terepre merészkedhetne a vásárló. A videók mellett persze képekből sincs hiány, de ezek nagyjából azóta burjánzanak, hogy az első álló- és mozgóképeket bemutatták a designról. Ezek alapján az új elektromos nem-is-annyira-mindenes jól mutatna a nyolcvanas évek videójátékaiban, könnyen összetéveszthető egy fejre állított konténerrel, sőt, a hátulja egy az egyben illene Lara Crofthoz, a videójátékipar egyik legismertebb szereplőjéhez – no nem modernebb korában, hanem az eredeti, 1996-os kiadásban.

Mémek a Tesláról
Forrás Facebook

Ezzel persze még véletlenül sem állítjuk, hogy a Cybertruck rossz kocsi lenne – furcsa is volna ilyesmit mondani anélkül, hogy ki tudnánk próbálni. Az eddigieket látva annyi azonban biztos, hogy ezek a bakik és videók nem segítik a Teslát abban, hogy vásárlásra ösztönözze az embereket – kivéve persze a fanatikusokat. 

Kiemelt tartalom
Mit tud, és miért nem kopik ki a NER kedvenc kocsija, a Mercedes G-osztály, ami évek óta hatalmasat megy a kormányközeli körökben? Mit tud, és miért nem kopik ki a NER kedvenc kocsija, a Mercedes G-osztály, ami évek óta hatalmasat megy a kormányközeli körökben? 2024.4.9 17:57

Gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy a nyolcvanas éveket megidéző külsővel rendelkező autóból megint csak státusszimbólum legyen (de a mai napig sokan megnéznek bármilyen Teslát, akár a magyar utakon is, dacára annak, hogy az első modellek lekerülése óta már jó néhány kizárólagosan elektromossággal hajtott autót is kapni), feltéve, ha sikerül a tömeggyártás. A legutóbbi hírek szerint ugyanis a ki tudja, mekkora érdeklődést nem fogják tudni kiszolgálni, az egyelőre Texasban zajló akkumulátorelőállítással ugyanis problémák akadnak: egyszerűen nem tudnak elég cellát összehozni, már pedig akksi nélkül nincs Cybertruck sem.

Mémek a Tesláról
Forrás Facebook
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!