2023.11.4 9:45
Olvasási idő 8:46
Krajnyák Petra

Traumák a rózsaszín köd mögött: Ő valójában Paris Hilton, a félreértett popikon, aki akár Jackie Kennedy is lehetett volna

Traumák a rózsaszín köd mögött: Ő valójában Paris Hilton, a félreértett popikon, aki akár Jackie Kennedy is lehetett volna
Forrás X/@ParisHilton
KULTÚRA PARIS HILTON POPKULTÚRA SZTÁRKULTUSZ TÁRSADALOM TÁRSADALOMKRITIKUS

Paris Hilton a popkultúra félreértett alakja. A buta, elkényeztetett nő kiszámított, tudatosan felépített személyiség, melyet aktívan ápolt, hogy szilárd márkaidentitást teremtsen, ezáltal növelte hírnevét és kereseti lehetőségeit. De mi van mögötte?

Paris Hilton; a bimbocore ősanyja, a materializmus Mária Magdolnája, a fogyasztói társadalom rózsaszín felhőkön járó tündérkeresztanyja, a milliárdos örökösnő. A botrányos címlapok, paparazzi fotók és butuska ékesszólások mögött azonban sokoldalú stratéga, üzletasszony, író, színésznő, DJ, és nem utolsó sorban aktivista áll.

Paris Forrás X/@ParisHilton

Korunk egyik félreértett ikonja, akit épp úgy hagytunk cserben, mint Katy Perry-t, ám az egykori popikonnal ellentétben Parisnek sikerült megújulva visszatérni a popkultúra őt megillető fellegvárába. Ugyanis emlékirata, a Paris: The Memoir, melyből sorozat is készül, és a 2020-as This is Paris című dokumentumfilm megjelenésével teljesen új kontextusba helyezte önmagát.

Ville lumière – A fények városa testet ölt

Paris Whitney Hilton látszólag gondtalan élet elébe nézett, az üzletember Richard Hilton és az egykori gyerekszínész, Kathy Hilton legidősebb gyermekeként. Szülei Franciaország iránti rajongásuk által vezérelve adták a divat (egykori) fővárosának nevét lányuknak, aki ily módon is kilógott nem földrajzi nevet viselő testvérei közül. Ki gondolná a hiperfeminin parfümőrről, aki netflixes főzőműsorában még sajtreszeléshez is strasszokkal kirakott kesztyűt húzott, hogy igazi fiús csaj volt, aki spórolt pénzéből majmokat, kígyókat, és kecskéket vett?

Paris Forrás X/@ParisHilton

Kathy sokáig biztosra vette, hogy állatorvos lesz lányából, akit a Sors inkább hírnévre és csillogásra szánt. Ugyanis a felső tízezerhez tartozó, egykori modell nagymama, és modell-színész anya mellett egy igazi proto-celeb is szerepel a családfában. Paris szállodaláncot alapító dédapja, Conrad Hilton második felesége nem más volt, mint a magyar származású Gábor Zsazsa, az első hollywoodi celeb, akit puszta létezése tett híressé.

Paris és szülei 1996-ban. Forrás Facebook/Petty Mayo

A gondtalan gyermekkor véget ért, amint Kathy megkezdte a státuszukhoz trenírozni lányait. Konzervatív, katolikus iskolákban próbálták kigyomlálni a kislányból a vadócságot, aki nem Hilton, hanem egyszerűen Paris szeretett volna lenni. Nem randizhatott, nem járhatott iskolai bálokra, nem sminkelhetett, tehát egy tiltólista mentén megszervezett, látszólag tökéletes, de számára természetellenes Upper East Side-i életet választottak számára. Rövidesen lázadni kezdett a folyamatos, szigorú monitorozás ellen. Lógott az iskolából, belevetette magát az éjszakai életbe és Betsey Johnson undergorund divatvilágába. Saját, elnyomott hangját a divat nyelvén próbálta meg kifejezni. 

Traumák

Miután két manhattani elit magániskolából is kirúgták, különböző „érzelmi növekedést fejlesztő“ iskolákba küldték őt. A semmi közepén felállított átnevelőtáborokban kétkezi munka és testi fenyítés mellett harcos foglalkozásokkal kívánták letörni a szabadelvű fiatalok szarvát. A „támadás-terápián“ arra bátorították a diákokat, hogy becsméreljék egymást rossz viselkedésük miatt. Érthető, hogy a 15 éves lány mindenhonnan megpróbált kereket oldani, azonban szökési kísérleteiért mindenki szeme láttára brutálisan megverték.

Paris Forrás X/@ParisHilton

Hiába ígérte meg, hogy szófogadó lesz, a kétségbe esett, aggódó szülők lányuk életét gyökeresen megváltoztató lépésre szánták magukat. Egy éjjel két idegen férfi kirángatta Parist hálószobájából, majd terepjáróba dobták. Szülei könnyek között nézték végig a jelenetet. Így érkezett meg az életét megpecsételő, Utah állambeli Provo Canyon School-ba (PCS), amelyet egy teljesen izolált intézményként jellemzett.

Kiemelt tartalom
Bevezetés a japán szubkultúrákba: a polgárpukkasztó gjaru, ami mindenkit megfertőzött a lábszármelegítő őrületével Bevezetés a japán szubkultúrákba: a polgárpukkasztó gjaru, ami mindenkit megfertőzött a lábszármelegítő őrületével 2 nappal ezelőtt

Tizenegy hónapig nem engedték ki az épületből, ismeretlen okokból gyógyszereket szedettek vele. Mikor megtagadta a tabletták szedését, büntetésként magánzárkába zárták. A Provo-ban bevetett gyakorlatnak számított akár 20 óráig is ruhátlanul, étlen-szomjan, olykor kényszerzubbonyban is megfigyelés alatt tartani a diákokat. Fizikai, verbális és szexuális abúzussal teli évek után, 18 évesen szabadult az intézetből, egy teljesen új világban.

„Még nem néztem tévét. Nem láttam a magazinokat. Fogalmam sem volt arról, mi zajlik a popkultúrában.”

A bimbo elszabadul

Paris Forrás X/@ParisHilton

Megannyi lelki sérüléssel és kisgyerekéhez hasonló tabula rasaval (tiszta lappal) a fejében lépett az új évezredbe. A mindenkit megillető önrendelkezés mámorában kezdte el felfedezni az addig elzárt lehetőségek tárházát, és önmagát. Testvérével Nickyvel filmpremierekre, klubokba járt, ekkor szembesült az őt övező figyelemmel.

„Emlékszem, amikor a húgommal kisétáltunk (egy klubból), 50 fotós kiabálta a nevemet. Azt gondoltam: Oh, ez a szeretet.”

Paris 2000-ben debütált Vanity Fair szeptemberi számában Forrás Vanity Fair Archive/Hip-Hop Debs/SEPTEMBER 2000 NANCY JO SALES

Modellmunkái során ismerkedett meg korunk egyik legikonikusabb fotósával, David LaChapelle-lel, aki nyers valójában örökítette meg a 18 éves lányt, méghozzá nagyapja házában. A kép bekerült a Vanity Fair terjedelmes cikkébe, s innen már egyenes út vezetett a 2003-2007 között futó Simple Life című reality-műsorig, melynek minden epizódjáról üvölt, hogy forgatókönyv alapján készült. A „gazdagok belecsöppenek a valóságba“ tematikát még eladhatóbbá kellett tenni, így Nicole Richie (igen, Lionel Richie örökbefogadott lánya, Sofia Richie nővére) oldalán végleges formát öltött az üresfejű, platina bombázó karakter, mely évtizedeken át, szavaival élve acélbetétes páncélként szolgált számára.

„Ekkor jött elő igazán a karakterem, mert a producerek azt akarták, hogy Nicole legyen a bajkeverő, én meg az ostoba. Mindenki azt feltételezte, hogy a való életben is ilyen vagyok.”

Paris Forrás X/@ParisHilton

Ügynök és stylist nélkül kezdte el kiépíteni az előtte tabunak számító rózsaszín bársonyból, masnikból és flitterekből az ostoba szőke nő archetípusát. A Parist, akiről azt hittük, ismerjük. Eleget tett a nép akaratának, és tálcán nyújtotta át magát Juicy Couture bársonyba csomagolva, hogy a nőket kénye-kedve szerint tárgyiasító, delejező és kifiléző média kegytárgya, egyben a nőiség szégyenfoltja lehessen.

Az igazi Serena van der Woodsen

Serena Van Der Woodsen sokadik alkalommal int szimbolikus búcsút öribarijától. Forrás X/@iBlairWaldorf_

A cím némi magyarázatra szorul. A Pletykafészek botrányhős It-girlje ugyanis nyomába se érhet személyiség hiányában Paris Hiltonnak, azonban a két figura közötti párhuzam tagadhatatlan. Upper East Side-i jólétbe született, milliárdos szülők megzabolázhatatlan, divatérzékeny gyermeke, aki kisugárzásával és botrányaival egyszerre nyűgözi le és taszítja az átlag embert.

Kiemelt tartalom
Minden, amit tudni akartál Madame Deficit ruhatáráról – Így öltözött Marie Antoinette, a divat koronázott királynője Minden, amit tudni akartál Madame Deficit ruhatáráról – Így öltözött Marie Antoinette, a divat koronázott királynője 2024.3.30 10:35

Paris és húga, Nicky életét szemlélve arra a következtetésre juthatunk, hogy még megszületni is könnyű volt nekik, ezért megvetjük őket és bukásaikban kaján kárörömmel dagonyázunk. Elvégre nekünk nem adatott meg tökéletes életük, amit annyira irigylünk.

Paris Forrás X/@ParisHilton

Azonban míg Serena karaktere a sorozat alapjául szolgáló Pletykafészek című könyvsorozat írója, Cecily Brooke von Ziegesar fejéből pattant ki, addig a pszeudo-realityben megismert bimbo-karaktert Paris védekező mechanizmusai alkották meg, válaszul a habos-habos felszín alatt megbújó traumákra. A színjátékkal pedig a 2020-as dokumentumfilmig nem hagyott fel.

„Gondoskodtam róla, hogy soha egy nyugodt pillanatom se legyen nélküle, nehogy rájöjjek, ki vagyok valójában. Féltem attól a pillanattól, mert nem tudtam, mit találok majd.”

Sokkoló volt először hallani igazi hangját, a szó minden értelmében. Mély, szinte szonorként zengő beszédhangján, mely olykor akaratlanul is a publikum által megszokott negédes magasságokba emelkedik, egyszerre szólal meg egy gyerekkorától megfosztott, bántalmazott lány és a körmönfont üzletasszony.

„That's hot“, a brand

Meglátva a lehetőséget a kendőzetlenül gazdag szőke p*csára irányuló figyelemben, brandépítésbe kezdett. Időközben a tudatosan kreált ellentmondásos karakterből ikonikus személyiség lett, aki két lábon járó reklámtábla, nem utolsó sorban divatikon lett. Valahányszor elhagyta a házat, a 2000-es évek top márkáit viselte a Von Dutch-tól a Murakami Takashi-printes Louis Vuittonig.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

hot princess 💖 (@paris2000s) által megosztott bejegyzés

A popkultúra elméleti síkon létező bibliájában a materialista messiás eljövetele, melyet véletlenül még Madonna is megénekelt, bizonyára több fejezetet is felölelne. A Simple Life-ban nyújtott alakítása önmagában könyvet érdemelne, mely nem csak a diákkora óta használt That's hot! (Ez dögös!) multifunkciós szófordulat szállóigévé válásáról emlékezne meg. Hanem arról, hogyan testesíti meg két elit fiatal a gazdagokról alkotott elképzelésünket, miszerint a valóságban magukra maradva életképtelenek, akárcsak egy utcára került, túltenyésztett szfinx macska.

 

Bár Nicole sem szerénykedhet felejthetetlen pillanatok terén, mégis a vasalóval quesadillat készítő Paris katapultálta magát hírnévbe. Neki ugyanis sikerült egy konzisztens, ellentmondásos imidzset prezentálnia, melyet tetszik vagy nem tetszik, soha nem feledünk. Míg mi kokainbirtoklással és ittas vezetéssel kapcsolatos botrányaival és szexvideójával voltunk elfoglalva, a színfalak mögött kiépült a Paris Hilton-birodalom. Elmondása szerint a vállalkozásai milliárdos bevételt hoztak, a hírek szerint nettó vagyona elérheti a 300 millió dollárt.

Létrehozta saját parfümmárkáját, hiperfeminin arculatához illő popzenés karrierbe kezdett, a keverőpult mögé is beállt sőt, még egy manilai szálloda is az ő neve alatt működik (Azura Beach Club Paris Hilton). Napjainkra a világ legjobban fizetett női DJ-je lett, aki nem hiányozhat a Tomorrowland fellépői közül. Nemcsak saját showműsoraival tartotta fenn maga körül az érdeklődést, közreműködött több filmes produkcióban színészként és producerként is. A Bling Ring című tinidrámában nemcsak cameózott, a forgatás a villájában zajlott, melyet a filmben bemutatott kiskorúakból álló tolvajbanda többször is meglopott.

Kiemelt tartalom
Spagettiszörny, Fülöp herceg mozgalma és a szekta, aminek Tom Cruise is a tagja – Ezek a világ legfurcsább vallásai Spagettiszörny, Fülöp herceg mozgalma és a szekta, aminek Tom Cruise is a tagja – Ezek a világ legfurcsább vallásai 2024.3.23 9:53

Ha jobban belegondolunk, Paris egy újhullámos előadóművész, aki új műfajt teremtett puszta létezésével. Akarva-akaratlanul megragadta és kisarkította a társadalmi prekoncepciót, miszerint a szép nő nem lehet okos, és saját malmára hajtotta a vizet. Feltalálta az üres, komolyabb produktum nélküli hírnevet, letéve a mai influenszer-kultúra alapjait.

Paris futott, hogy a Kardashian-klán szárnyalhasson

A viselkedésformák, amelyekért Parist egykor kritizálták, mint például a felháborító exhibicionizmus és a gazdagság fitogtatása, ma már teljesen elfogadottak. A huszonéves Paris érzékelte és kiszolgálta a szenzációéhséget, amit a social media új szintre emelt.  A mai influencerek és további médiaszemélyiségek egyre szokatlanabb attrakciókat hajtanak végre a nézettségért és márkájuk finanszírozásáért.

Gondoljunk csak Jack és Logan Paul japán kalandjaira, amikor az Öngyilkosok erdejében levideóztak egy felakasztott holttestet, Tiffany Mitchell-re, aki saját motorbalesetéről posztolt profi fotókat Instagramra. Nem kell messze evickélnünk a magyar média viharos vizeiről sem. Kulcsár Edina nemcsak gyászolással egybekötött reklámot osztott meg követőivel, hanem egy romantikus pisiszünetet is, amit igazából csak Berki Krisztián és Berki Mazsi vajúdós-gátmetszéses, élőnek hazudott közvetítése fényében tudunk felértékelni. 

Mindezek mellett eltörpül a publikus Paris színlelt semmihez értése, gyémánt és csivava imádata, butuska megjegyzése, miszerint Barbie a példaképe, aki ugyan nem csinál semmit, de legalább közben jól néz ki. Eleget tett a régi showbusiness-szabálynak, miszerint a semmiből jött hírességeknek illik néhány filmes vagy zenés produkcióban szerepelnie. Ezzel szemben a Kardashian család tagjai nem mutattak fel a valóságshow alapanyagon túlmutató teljesítményt. A sztárügyvéd Robert Kardashian védte OJ Simpson-t a sajtószenzációt gerjesztő gyilkossági perben, Kim pedig Paris asszisztense lett. Így kerülhettek képernyőre, melyre mai milliárdokat érő vállalkozásaikat alapozták. 

A Swarowskival kirakott örökség

Túlzás lenne állítani, hogy mindannyiunk számára követendő példaként szolgál, de tagadhatatlanul a populáris kultúra befolyásos alakja lett. A divatra gyakorolt hatását bűntény lenne a szőnyeg alá söpörni, különösen az immár 3 éve tartó Y2K-reneszánsz idején. Valószínűleg nincs olyan milleniál, aki ne kísérelte volna egy-két outfitjének duplikálását, a z-generáció pedig saját és mások kezét-lábát törné bármely csípőnadrágjáért. Valójában a Barbiecore anyja egymaga találta ki az ikonikus trendeket, amelyekért egy évtizeddel később is megveszünk.

Paris Forrás X/@ParisHilton

A Juicy Couture tréningruhákkal és a Von Dutch kamionos sapkával letette a stílusos soccer mom esztétika alapjait, mikromini szoknyáinak a Miu Miu adott napjainkban új lendületet, az általa meghonosított extrém alacsony derekú nadrágok új koronázatlan nagykövete pedig Julia Fox lett. Nemcsak halloweenkor módi beöltözni Paris Hiltonnak. A 21. szülinapi buliján viselt Swarowski kristályos láncokból álló ruháját Kendall Jenner saját születésnapján rekreálta. A következő tavaszi-nyári szezonban visszatérnek a strasszkövek is, melyek ott csillogtak chokerein, bikinijein és telefonján is. Hogy is feledhetnénk el Got blow? és Stop Being Desperate feliratú pólóit?

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

hot princess 💖 (@paris2000s) által megosztott bejegyzés

Ódákat tudnék zengeni a divatiparra gyakorolt hatásáról, de maradjunk annyiban, hogy a vörösszőnyeges események Paris-érája sokkal izgalmasabb volt, mint a megalkuvó estélyiktől hemzsegő jelen. Valahol legbelül, nem is olyan mélyen, megvetem a főszervező Anna Wintour-t, amiért az idei alkalom előtt egyszer sem hívta meg Parist az egyre laposodó MET Gálára, hogy felkavarja az állóvizet. Elnézést, de nem Brooklyn Beckhamné Nicola Peltz reszortja beégni a hosszútávú memóriámban rikító pink Valentinoban

Kiemelt tartalom
Több száz éves kínai klasszikusból kultikus manga: kulturális finomságok a Dragon Ball univerzumból Több száz éves kínai klasszikusból kultikus manga: kulturális finomságok a Dragon Ball univerzumból 2024.3.18 17:16

Húga szerint egyáltalán nem érdeklik a tervezők vagy a trendek. Karrierje kezdetén Paris meghívást kapott egy Celine showra, majd értetlenül feltette a kérdés: Mi az a Celine? Nicky generációjuk néhány legikonikusabb divatpillanatainak megteremtőjeként emlegeti nővérét, és ezzel bizony nincs egyedül. Ami a szívén, az a ruhatárában köszön vissza, és nagyon is követendő példa lehet azok számára, akik hajlamosak saját ízlésüket félretéve biztonsági játékosként meglovagolni a gyorsan devalválódó mikrotrendeket. 

Paris gyerekkorában. Forrás X/@ParisHilton

Az anyja által kijelölt sárga köves úton haladva akár az új Jackie Kennedy is lehetett volna, de ő a partiállat vadóc lány szerepét választotta, akinek saját magán kívül senki sem parancsolhat. Hibáztatható, amiért a túlszabályozott, sosem-volt serdülőévek után, saját mentális egészségének maradékát egy álomvilággal akarta megőrizni? Aligha. Természetesen a nagy vallomással megvalósított rebranding előtt fogalmunk sem volt arról, hogy a kokainnal a táskájában gyorshajtó szőke ciklon valójában az elveszett tiniéveit kergette. Ahogy arról sem, hogy az eleven Barbie-imidzs valójában színjáték.

Boldogan, amíg meg nem...?

Karaktere szórakoztató, de koránt sem tökéletes. Megannyi trendért és társadalmi jelenségért felelősségre vonható, nem csak pozitív értelemben. Egyszerre tették meg a fogyasztói kultúra nagykövetének, és vált a média vékonyságfétisének bűnbakjává, holott az általa is megtestesített heroin chic már egy évtizede szedte áldozatait. Az ezredforduló környékén a bulvár jó szokásához híven megannyi sztárral összeboronálta. Hollywood ifjú éjjeli lepkéjeként híresült el, pedig a valóságban korántsem volt felhőtlen, aktív szerelmi élete.

Paris Forrás X/@ParisHilton

A 18 éves korábban kiszivárogtatott szexvideó révén akarata ellenére megvetett és kívánatos szexszimbólummá választották. A közhiedelemmel ellentétben minden szexuális közeledés megijesztette a gyerekkorában elszenvedett traumák után. Önmagát „csókos banditának” nevezte, mivel csak csókolózni szeretett, sok kapcsolata emiatt futott zátonyra. A vallomásáig romantikus gátlásai is pink páncél mögött ragadtak. A dokumentumfilmben megörökített friss szakítást követően került közelebb régi ismerőséhez, s immár férjéhez Carter Reum-hoz, akivel 2023-ban üdvözölték fiúkat, Phoenix-et. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

hot princess 💖 (@paris2000s) által megosztott bejegyzés

Az, hogy Paris a lehető legjobb értelemben kimutatta foga fehérjét, valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy a szerelmi kudarcok végére is pontot tehessen.

A buta, szőke, gazdag liba kiszámított, tudatosan felépített személyiség, melyet aktívan ápolt, hogy szilárd márkaidentitást teremtsen. Ezáltal növelte hírnevét és kereseti lehetőségeit. Márkáját élete minden aspektusára kiterjesztette, melynek mellékhatása a nyilvános és valódi személyiségének összemosódása lett.

Paris története túlmutat az egyébként irreális, „ne ítélj külső alapján“ klisén. Az anyagi jólétet automatikusan mentális-lelki egészséggel párosítjuk. Biztos, hogy aki ezüstkanállal a hátsójában látta meg a világot, tényleg boldog? Természetesen nem kell szánni, amiért nem ismerte meg a nélkülözést. Álságos lenne kijelenteni, hogy a pénz, pontosabban az azon megvásárolt javak ne boldogítanának. Karaktere merészen szembe is megy a klisés matéria-mártíromsággal. Jelenléte rávilágított az üres hírnévre való keresletre, és az annál is nagyobb, gyűlölködve bálványozó hajlamunkra. 

Kiemelt tartalom
Egy K-drámafüggő vallomásai: Miért néz(z)ünk koreai drámákat? Egy K-drámafüggő vallomásai: Miért néz(z)ünk koreai drámákat? 2024.2.24 10:11

Bármennyire magaménak érzem Paris történetét, a párhuzamok kifejtésétől mindenkit megkímélnék, talán majd saját memoáromban sort kerítek rá, tagadhatatlanul elhintette túlfogyasztási praktikáink magvát. Azonban most, hogy tisztában vagyunk az igazsággal, talán képesek leszünk átértékelni a celebekhez és a materiális világhoz fűződő viszonyunkat.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!