2023.10.10 16:13
Olvasási idő 2:23
Turai Barna

Turai Barnabás: Idén töltöm a harmincat, kiírom magamból

ÉLETMÓD TURAI BARNABÁS

Turai Barnabás, a Síkidegvagyok brand alapítója és az ebből kinövő podcast egyik házigazdája, cikksorozatot indít a Refresher oldalán, amelyben egy mélyebb, eddig kevésbé ismert oldalát villantja meg: saját magáról és a generációja kihívásairól fog írni.

Harmincadik életévemet töltöm december elején. Belépek abba az életkorba, amikor a neurózis már nem szexi meg különleges, hanem társadalmilag és evolúciósan is elvárt, ezért megpróbálom írással domesztikálni a szorongásomat. Kéthetente tervezek publikálni a Refresher oldalán, generációm témáiról, az igazi felnőtté válás kihívásairól, és olyan folyamatokról, amiket magam körül látok.

"Most arra veszem a bátorságot, hogy felnövésem kihívásait, szorongásait, élményeit írott szöveg formájába öltsem." (Turai Barnabás) Forrás Marosi Marcell / REFRESHER Magyarország

A Síkidegvagyok brand sikere azt a néhány éve egyre jobban körvonalazódó sejtésemet igazolta, hogy sokan vagyunk ebben az országban, akik nagy vonalakban hasonló élményeken megyünk keresztül. Sokkoló felfedezés. Társadalmi, családi vagy szubkulturális megéléseink között több a hasonlóság, mint elsőre gondolnánk, a humor pedig remek eszköz arra, hogy ezeket a hasonlóságokat kihangsúlyozva narrálja közösségi életünket, és elvegye élét a vélt különbségeinkből Kelet-Európában gyakran adódó indulatoknak. A rövid és frappáns tartalmak azonban nem adnak elég teret a részletes feldolgozásnak és feloldozásnak, ezért most arra veszem a bátorságot, hogy felnövésem kihívásait, szorongásait, élményeit írott szöveg formájába öltsem.

Kiemelt tartalom
Turai Barna: Az vagy, amire figyelsz Turai Barna: Az vagy, amire figyelsz 2024.3.2 10:05

Remélve, hogy sokan vannak olyan fiatalok, akikkel osztozunk ezekben az élményekben, hogy ezek a szövegek mélyebb és alaposabb közös alapot teremtenek majd generációnk számára, mint a social media tartalmaim, és hogy talán részévé válhatnak ennek a még ingatag lábakon álló diskurzusnak.

Generációm témáit szeretném majd feldolgozni, szellemi otthontalanságunkat, örökös harcunkat a képernyő ellen, imposztorszindrómánkat, számkivetettségünket a munka világából, és még sok minden mást, amit akutan tapasztalok a harmincas éveim hajnalán.

Hiszek az írt műfajban, és ez a projekt számomra egy stílusgyakorlat, terápiás jellegű kötelező elmélyülés, és a követőim kárpótlása azokért az ellopott percekért, amikkel magam is bent tartom őket a meglehetősen toxikus virtuális térben.

20 going on 30

Aki régóta követ, tudja, hogy vallásosan nem hiszek az asztrológiában, és utasítom el az asztrológiát lépten nyomon kéretlenül citáló, az élet egyébként ok-okozati történéseit elmisztifikáló embereket. Generációs tünet ez is egyébként, a TikTok-boszorkányok élő kártyavetését elhinni, vagy éppen “tipikus gemini be like”-videók habzsolásával palástolni lelki defektusainkat, megérne egy külön cikket is. Éppen ezért fontos leszögezni, hogy csupán irodalmi kíváncsiság hajtott, hogy utánanézzek, mit mond az asztrológia a húszasból harmincas évekbe fordulásról.

"Most arra veszem a bátorságot, hogy felnövésem kihívásait, szorongásait, élményeit írott szöveg formájába öltsem." (Turai Barnabás) Forrás Marosi Marcell / REFRESHER Magyarország

A “szakiratok” szerint körülbelül 29,5 évbe telik, mire a lomha Szaturnusz ugyanabba az állásba kerül, mint az ember születésekor. Az első Szaturnusz-visszatérés tehát a húszas évek végén kezdődik, hatása pedig a harmincas évek elején is érezhető. Ebben a korban nem meglepő a válság, az eddigi döntések megkérdőjelezése, a karrier, a kapcsolatok újragondolása, egyszóval az ember személyiségének alapjaiban való megtorpanása. Megnyugtatásul azonban az asztropresszhirek.com jövendölése azt ígéri, ebben az időszakban olyan tulajdonságok állnak segítségünkre, mint a fegyelem, az összeszedettség vagy a tisztánlátás. Én ezeket a jellemvonásokat buzgón várom, de egyelőre csak a kilátástalan kérdőjelek és újraértelmezések korszakát vélem felfedezni magamban.

Fegyelem, összeszedettség, tisztánlátás? Not!

A hasonlat szép és leíró, olyannyira, hogy arról fantáziálok, hogy egyszer első regényem címe lesz majd az Első Szaturnusz-visszatérés, amit reálisan soha nem fogok megírni, hiszen, mint mondtam, alapjaiban hiányzik belőlem a fegyelem, az összeszedettség és a tisztánlátás. De a jövendölésre visszatérve, sokaknak megnyugtató lehet, hogy piciny életünk genetikai kódoltságát égtesti volumenek, rajtunk kívül álló rendeltetésszerűség diktálja, de pontosan ezért káros is. A Szaturnusz-visszatérés egyáltalán nem mágikus folyamat, nálunk, az agglomerációban egyszerűen kapunyitási pániknak hívták, ami teljesen természetes ebben a korban, hiszen ilyenkorra érnek be az első körös döntések, és ilyenkor találkozunk először választásaink középtávú súlyával. Felőlem pedig bárhol járhat a Szaturnusz, ezekkel a kérdésekkel saját magamnak kell megbirkózni, nem az asztropresszhirek.com-nak. A fegyelem, az összeszedettség és a tisztánlátás készségeit pedig vérverejték árán magamnak kell kifejlesztenem. Ez a rovat pedig éppen ennek a kísérletnek a része, lássuk meg, időben leadom-e a következő írást.

„1993-ban születtem, tehát még a legempatikusabb kutatók szerint se férek bele a Z-generációba, miközben az ezredfordulósok között se érzem magam otthon.” Forrás Marosi Marcell / REFRESHER Magyarország
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!