2023.10.4 13:32
Olvasási idő 0:54
Szécsi Krisztián

Szupermagas forgószelet videózott a Mars robotjárója

TECH-TUDOMÁNY MARS NASA ŰRKUTATÁS

A felvétel alapján a vihar hatszor akkora lehetett, mint az Empire State Building.

A Mars egyik lánctalpas lakója, a Perseverance (barátainak csak „Percy“) marsautó igazán különleges felvételeket küldött a Földre augusztusban, melyeket majd egy hónappal később, szeptember végén, publikált a NASA: a robotnak egy hatalmas forgószelet sikerült lencsevégre kapnia, amint az szélsebesen szántja a vörös bolygó felszínét.

Percy a 899. solja, azaz marsi napja, során észlelte a kavargó vihart, majd 84 másodpercig filmezte, ahogy az egy közeli gerinc tetején, körülbelül 4 kilométeres távolságban kavargott. A porördögről készült time-lapse felvételt, amely húszszoros sebességgel mutatja be a légköri jelenséget, a NASA Jet Propulsion Lab (JPL) osztotta meg az interneten szeptember 29-én.

A toronymagas forgószél körülbelül 19 km/h sebességgel mozgott, és nagyjából 61 méter széles volt. Mivel a felvétel nem teljes, a viharoszlop pontos magassága ismeretlen, de az általa vetett árnyék mégis jó kiindulási pontot adhat, így pedig akár a 2 kilométeres magasságot is simán elérhette – ami a New York-i Empire State Building magasságának hatszorosa. 

A hasonló forgószelek, porördögök, akkor alakulnak ki, amikor a felfelé áramló meleg levegő keveredik a hűvösebb levegő ereszkedő oszlopaival. A Földön is gyakorta kialakulnak ezek a légköri jelenségek, különösen a száraz, sivatagosabb területeken. A közlemény szerint a marsi porördögök általában gyengébbek és rövidebb életűek, mint a Földön található testvéreik. A nemrég lefilmezett örvény azonban egyértelműen sokkal magasabb volt. A kutatók becslése alapján az örvény nagyobb volt, mint egy átlagos amerikai tornádó, melynek magassága 500 és 1 500 méter között mozog.