2023.9.29 14:45
Olvasási idő 1:09
Krajnyák Petra

Újabb külföldi elismerést zsebelt be a magyar lottónyertesek drámája

FILMEK + SOROZATOK DOKUMENTUMFILM FILMEK FILMFESZTIVÁL MAGYAR FILM VARSÓ

Kálmán Mátyás "Fortuna vendégei" című dokumentumfilmje nyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a varsói Heart of Europe nemzetközi televíziós fesztiválon.

Kálmán Mátyás Fortuna vendégei című dokumentumfilmje nyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a Heart of Europe nemzetközi televíziós fesztiválon, Varsóban – közölte a film hazai gyártói nevében a COLLOC Productions a Refresher Magyarországgal.

Horváth-Szabó Ágnes producer a Heart of Europe nemzetközi televíziós fesztiválon, Varsóban. Forrás Heart of Europe

A Heart of Europe International TV Festival & Forum a Lengyel Televízió (TVP) kezdeményezése, amelyen a közép- és kelet-európai közszolgálati tévék legújabb tartalmai versenyeznek. A fesztiválon a lengyel, cseh, szlovák, szlovén, magyar, észt, litván, lett, horvát, szerb, román, bolgár, ukrán, grúz és litván közszolgálati televíziók által készített legjobb játékfilmeket, sorozatokat, dokumentumfilmeket, valamint szórakoztató, gyermek- és ifjúsági műsorokat és digitális projekteket mutatják be.

Annak következtében, hogy a magyar lottónyertes házaspárról szóló filmtervet a Magyar Televízió (MTVA) nem támogatta, a Heart of Europe filmdíjért a Fortuna vendégei horvát színekben indult: a film a Horvát Televízió (HRT) és a Pleganje Snova koprodukciójában, a Horvát Filmalap (HAVC) támogatásával készült.

A Fortuna vendégei egy ötvenes éveiben járó, győri házaspárról, Anikóról és Laciról szól, akik egy nap 630 millió forintot nyertek a Skandináv Lottón. A nyeremény fenekestül felforgatta az életüket, hiszen korábban szegénységben, szinte napról napra éltek. Kálmán Mátyás filmje az ő drámájukat mutatja be.

Kiemelt tartalom
Mit tesz 600 millió égből pottyant forint egy házassággal? – Zágrábban díjazták a magyar lottónyertesek drámáját Mit tesz 600 millió égből pottyant forint egy házassággal? – Zágrábban díjazták a magyar lottónyertesek drámáját 2023.4.3 12:11

A forgatás 2014-ben indult, a Fortuna vendégei világpremierje pedig 2022-ben volt a Szarajevói Filmfesztiválon, majd – ahogy áprilisban mi is beszámoltunk róla – a filmet FIPRESCI-díjjal jutalmazták a horvátországi ZagrebDox nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon.

Több rangos külföldi és magyar fesztiválszereplésünk és a most elnyert Heart of Europe Award mellett a FIPRESCI-díjra vagyunk a legbüszkébbek. (...) Hálásak vagyunk horvát partnereinknek, mert magyar forrás híján kizárólag nekik köszönhető, hogy ez a megható és megrázó, minden ízében közérdeklődésre számot tartó történet végre a közönség elé tárható. (...) Bízunk benne, hogy Magyarországon is látható lesz a képernyőkön

– mondta Horváth-Szabó Ágnes producer, aki a Heart of Europe díját csütörtökön átvette Varsóban.

Kálmán Mátyás Fortuna vendégei című dokumentumfilmjének előzetesét itt tudjátok megnézni: