2023.4.3 12:11
Olvasási idő 1:33
Kovács M. Dávid

Mit tesz 600 millió égből pottyant forint egy házassággal? – Zágrábban díjazták a magyar lottónyertesek drámáját

Mit tesz 600 millió égből pottyant forint egy házassággal? – Zágrábban díjazták a magyar lottónyertesek drámáját
Forrás Fortuna vendégei
FILMEK + SOROZATOK DOKUMENTUMFILM FILMEK MAGYAR FILM

Egy magyar házaspárról szóló dokumentumfilm, Kálmán Mátyás "Fortuna vendégei" című munkája nyert díjat Zágrábban.

FIPRESCI-díjjal jutalmazták a Fortuna vendégei című dokumentumfilmet a ZagrebDox nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon – közölték az alkotók a REFRESHER Magyarországgal. Kálmán Mátyás filmje a filmfesztivál regionális versenyprogramjában szerepelt.

A Fortuna vendégei egy ötvenes éveiben járó, győri házaspárról, Anikóról és Laciról szól, akik egy nap 630 millió forintot nyertek a Skandináv Lottón. A nyeremény fenekestül felforgatta az életüket, hiszen korábban szegénységben, szinte napról napra éltek. Laci újságkihordással tartotta fenn a családot, és gondoskodott Anikóról, aki pánikbetegsége miatt akkor már 25 éve nem jött ki a lakásból.

Az ölükbe hulló pénz mindkettőjüknek lehetőséget adott, hogy végre kényelmes, örömteli életet élhessenek, ám Anikónak és Lacinak nagyon más elképzelései vannak arról, hogy mi okozna nekik örömöt. Míg Laci vágya, hogy végre ne kelljen dolgoznia és bejárják a világot, Anikó önmagát szeretné megvalósítani, kávézót nyit, alapítványt szervez, viszi a pénzügyeket. Az egymással szembenálló álmok és a pénzzel járó nehézségek felforgatták a házaspár életét, ezt a feszültséget mutatja be Kálmán Mátyás filmje.

„Meglepődtem, de nagyon örülök, hogy Anikó és Laci története díjat nyert a ZagrebDoxon“ – mondta Kálmán Mátyás, a dokumentumfilm forgatókönyvírója és rendezője az elismerés kapcsán.

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 2024.4.24 17:40

A FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a filmkritikusok legrégebbi és legismertebb egyesületének díja, amelyben a világ ötven országának tagjai ülnek.

A rangos díj háromtagú zsűrijében idén Josip Jurčić horvát filmújságíró és kritikus, korábban a 64. Cannes-i Filmfesztivál zsűritagja, Maximilian Schäffer német író, filmkritikus, korábban a lipcsei és a tallini filmfesztiválok zsűritagja, valamint Ana Šturm szlovén filmkritikus, történész és szociológus, korábban a 70. Berlinale zsűritagja alkotta.

A Fortuna vendégei egy egyszerű és együttérző dokumentumfilm, amely méltósággal és odafigyeléssel kezeli szokatlan témáit. Kálmán időt szakít arra, hogy őszinte kapcsolatot alakítson ki főszereplőivel, és sikerül elkerülnie a cukormázas ábrázolást, másrészt pedig azt, hogy a szereplők hibáit kihasználja. A Fortuna vendégei lényegre törő portréja annak az alapvető emberi igénynek, hogy szeressenek és elismerjenek minket.

– jellemezte a filmet a zsűri.

A Fortuna vendégei című dokumentumfilm magyar-horvát koprodukcióban készült. A film forgatása 2014-ben indult, és a Horvát Audiovizuális Központtól (HAVC), valamint a Horvát Rádiótól és Televíziótól (HRT) kapott támogatásnak köszönhetően készült el. A ZagrebDox vetítését követően a filmet Horvátországban moziban is forgalmazzák.

Kiemelt tartalom
Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? 2024.4.23 19:20

Kálmán Mátyás filmjét eddig a Szarajevói Filmfesztiválon, a hollandiai Eastern Neighbours Film Fesztiválon, illetve januárban a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutatták be. A film továbbá elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját a Pure Magic International Film Festival-on és az Art Film Awards-on is.