2023.10.1 9:51
Olvasási idő 3:22
Kremmer Magdi

Vajon jól választottál? – 7 tipp gólyáknak, ha az első egyetemi hónap után még lennének kétségeid

ÉLETMÓD EGYETEM TANULÁS

Hogyan éld túl az egyetemet? Mi van akkor, ha rossz szakra jelentkeztél? Az egyetem első féléve senkinek sem könnyű, ha pedig elakadnál, van pár tippünk a túlélésre!

Saját életem első egyetemi élményei nem éppen olyanok voltak, ahogyan azt elképzeltem. Nem szerettem az óráimat, nem élveztem a közösségi eseményeket és fél év után ott is hagytam a szakot. Bár ez inkább az akkori rossz egyetemválasztásomnak volt köszönhető, van néhány olyan dolog, amit nagyon jó lett volna tudni elsőévesként.

Az érettségi évében fogalmam sem volt arról, hogy hová akarok menni egyetemre – vagy, hogy akarok-e egyáltalán – de mivel a családomban mindenki tovább tanult, én magam is kiválasztottam egy szakot, ami őszintén szólva, nem érdekelt igazán. Valószínűleg pont az érdeklődés hiánya miatt nem foglalkoztatott túlságosan a tény, hogy egyetemista leszek. Nem mentem el a gólyatáborba, nem vettem részt a közösségi eseményeken és órák után rögtön elindultam dolgozni vagy találkozni a barátaimmal. Fél év vívódás után végül eldöntöttem, hogy nem szívatom magamat tovább, és passziváltatok. A kihagyott félévemben elkezdtem végre azzal foglalkozni, ami igazán érdekelt, sokat utaztam és jelentkeztem egy másik szakra. A következő tanév szeptemberében felkészülve és lelkesen ültem vissza az iskolapadba és arra gondoltam: bárcsak elmondta volna nekem egy évvel ezelőtt valaki mindazt, amit most már nagyon is jól tudtam.

Sheldon is milyen jól lehozta az egyetemet - pedig ő csak 11 volt… Forrás Young Sheldon - Warner Bros.

Most összeszedtünk nektek néhány olyan hasznos tanácsot és tippet, amelyek remélhetőleg megkönnyítik az első évet az egyetemen!

Kezdj tiszta lappal

Az egyetem egy új kezdet, amit érdemes kihasználni. A gimis drámák már mögötted vannak, és ha ismersz is egy két embert a szakodról, valószínűleg ők is azzal lesznek elfoglalva, hogy megtalálják a helyüket. Már nem vagy többé kínos kamasz, aki épp keresi önmagát, az egyetemen az lehetsz, aki mindig is akartál lenni. Nehéz ott hagyni a megszokott közeget és a régi barátokat, de hidd el, az igazi barátságok megmaradnak, az új élmények pedig el fogják feledtetni veled a régi sulid hiányát.

Ne vállald túl magad

Még el sem kezdődött a tanév, de te már tudod, hogy mely szabadon választható órákat fogod felvenni, hogy jelentkezel gólyatábor szervezőnek, persze sportolni is akarsz heti kétszer, és valamennyit melóznod is kell. Ha te is hajlamos vagy arra, hogy túlvállald magadat, várj egy kicsit a sulin kívüli programokkal, amíg be nem indul a tanév. Az egyetemi órák sokszor nemcsak jelenlétet, de sok felkészülést is igényelnek, nem beszélve a beadandókról. Ha rögtön mindenbe fejest ugrasz, a félév végére garantáltan kiégeted magad. Próbálj meg először a kötelezőkre koncentrálni, járj be az óráidra és végezd el a feladataidat, és csak ezután vállalj plusz elfoglaltságokat. Ne félj, van időd, semmi nem fog előled elszaladni.

Készülj fel a hosszúúú órákra

A 45 perces tanórák szinte semminek tűnnek majd a normál, másfél órás egyetemi előadások és a nem ritkán tömbösített, 2-3 órán át tartó kurzusok mellett. Elsőre nehéz lesz megszokni a végtelen tanórákat, így készülj fel rájuk, amennyire csak tudsz. Egyél és menj el mosdóba az óra előtt, mindig legyen nálad víz és valamilyen édesség arra az esetre, ha lankadna a figyelmed. Ne aggódj, se perc alatt bele fogsz rázódni!

Nem ígérjük, hogy nem lesz olyan óra, ahol így végeznéd. Forrás GETTY IMAGES

Kérdezz a felsőbbévesektől

A rengeteg új szabály, a követhetetlen követelmények és érthetetlen kifejezések bárkit összezavarhatnak az egyetem első félévében. A gólyáknak szóló programok nemcsak a szórakozásról szólnak, de kapcsolatokat is biztosítanak, amelyek később jól jöhetnek, ha szükségetek van rá. Ha nagyon bizonytalan vagy valamiben vagy csak jól jönne egy két jó tanács, kérdezd nyugodtan valamelyik mentorodat (animátorodat, csoportvezetődet – bárhogy is hívják) vagy keresd fel a Hallgatói Önkormányzatot.

Tervezd meg a félévedet

Bár nehéz előre kalkulálni azzal, hogy mennyi időt vesz majd igénybe az egyetem, próbáld meg megtervezni a félévedet. Gondold végig, hogy milyen céljaid vannak az első szemeszter során: Közösségi életet élnél és új barátokat akarsz szerezni? A tanulmányaid a legfontosabbak? Esetleg kivennéd a részed a diákélet szervezéséből? Attól függően, hogy mi számodra az elsődleges, priorizálni tudsz a különböző elfoglaltságok között, és már rögtön nem is lesz annyira nyomasztó az egyetemi légkör.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Bullet Journal® (@bulletjournal) által megosztott bejegyzés

Nézz utána a diákszervezeteknek

Ha úgy érzed, hogy szeretnél valami pluszt az egyetem mellett nézz utána a karodon működő diákszervezeteknek és szakkoliknak. A szakkollégiumok Magyarország egyedülálló, jellemzően az egyetemi képzést kiegészítő, megfizethető lakhatást biztosító, közösségi és szakmai intézményei. Szakkolisként vagy diákszervezeti tagként lehetőséged nyílik mind a szakmai, mint az egyéni fejlődésre, hasznos kapcsolatokat építhetsz és persze részt vehetsz a legjobb bulikban. Kár lenne kihagyni!

Használd ki a lehetőségeket

Mindegy, hogy milyen az érdeklődési köröd, az egyetemen valószínűleg fogsz találni olyan klubot, szakkört, szabadon választható tárgyat, ami kielégíti azt. Az egyetemek különös figyelmet szentelnek arra, hogy a diákoknak a legkülönböző iskolán kívüli tevékenységeket kínálják és mindenki jól érezze magát a saját karán. Járj utána, hogy milyen lehetőségeket kínál az intézményed és ne félj kipróbálni új dolgokat!

Merj váltani

Tizennyolc évesen nehéz eldönteni, hogy mit akar az ember csinálni a következő években. Ha minden igyekezeted ellenére azt érzed, hogy nem neked való a szak, amit választottál, ne ess kétségbe. Teljesen rendben van, ha egyetemet váltasz, esetleg kihagysz egy évet vagy inkább úgy döntesz, dolgozni kezdesz. A suliváltás még nem a világ vége és ha így hozza a sors, legalább a következő egyetemedre már felkészültebben érkezhetsz.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!