2023.9.20 14:30
Olvasási idő 1:02
Szécsi Krisztián

Egy szomszédos országban már kaphatók a 3D-nyomtatással készült vegán húsok

GASZTRO AUSZTRIA GASZTRO VEGÁN

A "THE FILET" néven futó, nyomtatott lazacpótló hatalmas áttörést jelenthet az élelmiszeriparban.

Az alternatív halfilé, amelyet a Revo Foods nevű élelmiszer-technológiai startup cég „THE FILET - Inspired By Salmon“ fantázianéven készül piacra dobni, az első 3D-nyomtatással készült élelmiszer, amely a szupermarketek polcaira kerülhet.

Néhány más húspótló termékhez hasonlóan ez a lazacalternatíva is olyan mikoproteinből épül fel, amelyet előzőleg fonalas gombákból vonnak ki, és – akárcsak az igazi állati húsok – omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Így gyakorlatilag az egész készítmény teljesen vegán. Emellett magas fehérjetartalmúnak is tekinthető a THE FILET, hiszen 100 grammjára 9,5 grammnyi fehérje jut, bár ez még mindig kevesebb, mint az azonos mennyiségű normál lazac fehérjetartalma.

Forrás Revo Foods

A kutatók már évek óta dolgoznak a 3D-nyomtatott élelmiszeripari termékeken, a lézerrel sütött sajttortáktól kezdve a laboratóriumban termesztett húsokig. Az alternatívák kifejlesztése részben annak köszönhető, hogy a nyomtatott élelmiszerek fenntarthatóbbá tehetik az élelmezési ipart, ami különösen a halászati ágazatban jelent már így is hatalmas problémát. Becslések szerint a globális halállományok 34 százaléka túlhalászott, ami akkor fordul elő, amikor a halakat gyorsabban fogják ki, mint amilyen gyorsan szaporodni tudnának, így a populációjuk folyamatosan csökken.

Az élelmiszeripar ezenfelül előkelő helyen szerepel az üvegházhatású gázok kibocsátásában is, hiszen globális szinten ezeknek az anyagoknak körülbelül a negyede innen származik: 31 százaléka az állattenyésztésből és a halgazdaságokból, további 18 százalék pedig az ellátási lánc olyan tényezőiből, mint a feldolgozás és a szállítás. A Revo Foods honlapja szerint a vegán lazacfilé előállítása 77-86 százalékkal kevesebb szén-dioxidot és 95 százalékkal kevesebb édesvizet használ fel, mint a hús-vér lazacok feldolgozása.

Kiemelt tartalom
Krónikus maszturbálókényszerre kanalazz corn flakest! – Így lett antimaszturbációs gyógyír a kukoricapehely Krónikus maszturbálókényszerre kanalazz corn flakest! – Így lett antimaszturbációs gyógyír a kukoricapehely 2023.11.21 18:27

Hogy Magyarországon mikor is kerülhetnek kedvenc boltjaink polcaira a nyomtatott vegán halszeletek, még nem tudni. Azonban Ausztriában az IFLScience cikke alapján már több boltban is megtalálhatók.