2023.8.21 8:46
Olvasási idő 1:02
Krajnyák Petra

Az emberiség visszavág: Döntés született az AI-jogi oltalmáról

TECH-TUDOMÁNY AI MESTERSÉGES INTELLIGENCIA TÖRVÉNY

A mesterséges intelligencia jelentős innovációkon ment keresztül, szinte az összes iparág működését felborította. Beleértve a művészetet is. Most végre döntés született a jogdíjak kérdésében.

Az olyan AI-programok, mint a ChatGPT és az újabbnál újabb mesterséges intelligencia-művészeti generátorok bevették a social media-t, sőt húsvér művészeket, írókat szorítottak ki szakmájukból. Már művészeti díjakat is ítéltek oda mesterséges intelligencia által generált műveknek, ami jelentős vitákat váltott ki az alkotók és a művészet kedvelők körében egyaránt. Most egy nemrégiben lezajlott bírósági ügyben az AI által létrehozott művek védelme ellen foglalt állást a bíró.

Múlthét pénteken Beryl Howell, az Columbia kerületi bírája a Thaler kontra Perlmutter ügyben úgy döntött, hogy az AI által létrehozott művészet nem részesülhet szerzői jogi védelemben. Egyetértett ugyanis az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatalának döntésével, amely megtagadta a szerzői jogi bejegyzést Stephen Thaler informatikusnak. Szerinte Creativity Machine névre hallgató mesterséges intelligencia programja által létrehozott kétdimenziós műalkotásának jogosultnak kellene lennie a védelemre.

Teljesen más világot idéznek a mesterséges intelligencia segítségével készült képek Forrás Bergmann Péter/ Facebook.com

A hivatali elutasítás oka az emberi szerzőség hiánya volt, ezt a bíró is kiemelte. Kijelentette, hogy "az emberi közreműködés alapvető követelmény művészeti alkotásokhoz". A szerzői jogot korábban megtagadták, szintén az emberi közreműködés hiánya miatt, többek között égi lények által készített alkotások, egy megművelt kert és egy szelfit készítő majom esetében is.

Kiemelt tartalom
Magyarországon startol el az első nemzetközi AI Filmfesztivál Magyarországon startol el az első nemzetközi AI Filmfesztivál 2024.2.29 17:36

A bíróság most az emberi kreativitást vette szárnya alá, de továbbra is van ok aggodalomra a művész világban. Jason M. Allen által készített és a Colorado State Fair éves művészeti versenyére a "Digitális művészetek/digitálisan manipulált fotográfia" kategóriában benevezett Théâtre D'opéra Spatial18 műalkotást előzött meg, és szerezte meg az első helyet, a 300 dolláros fődíjjal együtt. Egy X (Twitter)-felhasználó rámutatott, hogy a zsűri nem tudta, hogy az alkotás mesterséges intelligencia által generált, és hogy ez nem sok jót ígér az embereknek a mesterséges intelligenciával szemben.