2023.8.18 12:17
Olvasási idő 0:50
Szécsi Krisztián

Fóliázgatás magyarosan: ez volt az az LMBTQ-mese, ami miatt megbüntették a Librit

KÖZÉLET HOMOFÓBIA HOMOSZEXUALITÁS IRODALOM LIBRI LMBTQ MAGYARORSZÁG POLITIKA

A Lakmusznak hála napvilágot látott a bírság kiszabásának indoklása.

A fogyasztóvédelmi döntésből kiderült, hogy Francesca Cavallo és Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című munkája szúrt szemet a kormányhivatalnak – számolt be a Lakmusz.

Kiemelt tartalom
Hatalmas bírságot kapott az egyik legnagyobb magyar könyvesbolthálózat a két fiú szerelméről szóló sikerképregény miatt Hatalmas bírságot kapott az egyik legnagyobb magyar könyvesbolthálózat a két fiú szerelméről szóló sikerképregény miatt 2023.7.14 8:46

Pár hete még a Líra 12 millió forintos büntetésétől volt hangos a sajtó, most pedig végre megtudhatjuk, hogy milyen is az, amikor nem egy egész regény, de csak egy adott fejezet is könnyen deficitet hozhat egy könyvesboltnak. Egészen pontosan az Esti mesék lázadó lányoknak 42. oldala nem ment át a rendelet szerint előírt szabályzaton. Ebben a fejezetben az írás egyik szereplője, a transznemű Coy Mathis arra kérte a szüleit, hogy kislánynak szólítsák és vigyék el orvoshoz, hogy lányt csináljanak belőle. A történet többek között arra is kitér, hogy Coy szüleinek bírósági úton sikerült elérniük, hogy a biológiailag hímnemű gyermekük az iskolai fiú WC helyett a lányok által használt mosdót használhassa.

Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható – a kormányhivatal a kereskedelmi tevékenységekről szóló kormányrendelet 20/A. paragrafusának 3. bekezdésére hivatkozva büntette meg a céget.

Kiemelt tartalom
Hírünk a nagyvilágban: világhírű író állt bele Instagramon a magyar könyvfóliázgatásba Hírünk a nagyvilágban: világhírű író állt bele Instagramon a magyar könyvfóliázgatásba 2023.7.21 8:40

Mivel a kormányhivatal szerint „a gyermekeknek szóló kiadvány (…) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, illetve a nem megváltoztatását jeleníti meg“ a többi terméktől elkülönítve, zárt csomagolásban kellett volna forgalmazni.