2023.7.14 8:46
Olvasási idő 0:40
Kovács M. Dávid

Hatalmas bírságot kapott az egyik legnagyobb magyar könyvesbolthálózat a két fiú szerelméről szóló sikerképregény miatt

KULTÚRA KÉPREGÉNY KÖNYV LÍRA LMBTQ

A cégnek 12 millió forintot kell fizetnie egy be nem fóliázott kötet, a "Heartstopper - Fülig beléd zúgtam" miatt. A Líra minden jogi eszközzel harcolni fog a döntéssel szemben.

Tizenkétmillió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Líra Kereskedelmi Kft.-vel szemben a Sára Botond vezette Fővárosi Kormányhivatal a Heartstopper - Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványok forgalmazási körülményei miatt.

Oldalpár a Heartstopper – Fülig beléd zúgtam című képregényből. Forrás Farkas Norbert / 24.hu

„A vizsgálat megállapította, hogy az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt“ – idézi a kormányhivatal közleményét az MTI.

Mint ismert, a magyar parlament 2021-ben fogadta el az ún. gyermekvédelmi törvényt, amely eredetileg a pedofil bűnelkövetőkről szólt, de menet közben kiegészült egy olyan részlettel, amely azt szabályozná, hogy a különböző szexuális orientációkról szóló információk ne juthassanak el a 18 éven aluliakhoz.

A volt fideszes józsefvárosi polgármester által vezetett hivatal a bírság kiszabásáról szóló közleményét azzal az üzenettel zárja, hogy a jövőben is „minden esetben szigorúan fellép a jogszabályokat be nem tartó vállalkozásokkal szemben“.

A döntéssel kapcsolatban a Líra kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián a Népszava megkeresésére úgy reagált, hogy megkapták a határozatot, és minden rendelkezésükre álló jogi eszközt igénybe fognak venni a döntéssel szemben.