2023.7.3 9:39
Olvasási idő 0:43
Maier Péter

Úgy néz ki, már meg is bírságolják azokat, akik megsértik a melegellenes törvényt

KÖZÉLET LMBTQ POLITIKA

A Telex információi szerint májusban bírságot szabott ki a fogyasztóvédelem a Librire.

2021-ben fogadta el a parlament az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt, amely eredetileg a pedofil bűnelkövetőkről szólt, de út közben kiegészült egy olyan részlettel, amely azt szabályozná, hogy ne juthassanak el különböző szexuális orientációkról szóló információk 18 éven aluliakhoz. A törvény ezen része azonban a mai napig meglehetősen homályos, olyannyira, hogy maga az MCC által tulajdonolt Libri is csak egyeztetni tud a különböző könyvkiadókkal, hogy az általuk megjelentetett könyvek megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak. Mindemellett a Libri arra kéri ezeket a kiadókat, hogy mondják meg, egyes, „kockázatosnak“ megítélt művek jogsértőek lehetnek-e.

A Telex információi szerint feltehetőleg azért került ez terítékre a Librinél, mert a céget májusban már megbírságoltak egy könyv miatt. Kiderült az is, hogy egy másik cég, a Líra ellen éppen eljárás folyik, ezt maga Nyáry Krisztián kreatív igazgató is megerősítette. 

A könyvkereskedők, illetve a kiadók számára nagyban megnehezíti a forgalmazás lehetőségének felmérését, hogy a gyermekvédelminek mondott törvény meglehetősen homályosan fogalmaz azzal kapcsolatban, milyen információk közlése számít jogellenesnek. 

Kiemelt tartalom
Ki az a Hszi Csin-ping? Ki az a Hszi Csin-ping? 3 nappal ezelőtt

A Telex arról is ír, hogy a Librinél, illetve a könyv kiadójánál éppen a Harry Potter-sorozat egyik kötetét is vizsgálják, mert potenciálisan sértheti az említett törvény előírásait.