2023.8.22 16:09
Olvasási idő 2:35
Maier Péter

Kik lehetnek a következő nemzetközi futballsztárjaink? – 5 magyar focitehetség, akik Szoboszlai és Kerkez útjára léphetnek

SPORT FOCI KERKEZ MILOS SZOBOSZLAI DOMINIK

Szoboszlai Dominik, Kerkez Milos és Szalai Attila bombaigazolása után öt fiatal magyar futballtehetséget mutatunk be, akikben benne van, hogy egyszer topszinten játsszanak.

Többször is utaltunk rá, hogy egyéniségek szintjén ez a magyar futball legszebb nyara: Szoboszlai Dominik az angol élvonal egyik ledrágább idei igazolása lett, Kerkez Milost behúzta a Bournemouth, Szalai Attila pedig egy neves német csapathoz igazolt.

És vannak még potenciális jelöltek: Sallai Rolandról például még elképzelhető, hogy hamarosan magasabb szintre lép az egyébként is komoly klubnak számító német Freiburgból.

Ebben a cikkünkben azonban nem a pályájuk csúcsán járó magyar játékosokról spekulálunk, hanem mutatunk öt olyan tehetséget, akik a jövőben eljuthatnak egy topligás klub kezdőcsapatába. 

Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC)

A Ferencváros 18 éves támadó középpályása a magyar futball egyik legnagyobb ígérete, ráadásul úgy, hogy gyermekkorától kezdve itthon nevelkedett: az MTK akadémiájáról Soroksárra, onnan pedig a Fradihoz került. Nem nagyon van magyar focirajongó, aki ne ismerné az édesapját és a külföldön elért sikereit, most pedig nagyon úgy tűnik, hogy az ifjabb Lisztes is hasonló útra térhet, bár egyelőre kevés szó esik arról, hogy otthagyná a nemzetközi porondon is – általában – vitézkedő zöld-fehéreket. Ugyanakkor egészen biztos, hogy a gólérzékeny, jó cselezőkészséggel megáldott srácnak nem a magyar bajnokság a plafonja.

Lisztes Krisztián a Fradi mezében Forrás Lisztes Krisztián / Instagram

Németh András (Hamburger SV)

Kerkezhez hasonlóan Németh András sem Magyarországon született, dél-afrikai származású. Sokan Szalai Ádám lehetséges utódjaként tekintenek rá a válogatottban, ami talán túlságosan nagy nyomást helyez a 20 éves fiatalra, ráadásul nem is biztos, hogy hasonló szerepkörben tudna működni, mint a nemrég visszavonuló kapitány. Mindenestere Marco Rossi már meg-meghívogatja a válogatottba, a Hamburgban pedig egy hosszabb sérülés után többször is játéklehetőséghez jutott mostanában. A csapatnak nem sikerült a feljutás a másodosztályból, de az ő esetében talán nem is gond, mert így nagyobb eséllyel lehet alapember. Jó helyen van, és egész biztos, hogy még nagyon sok van benne felfelé, úgyhogy érdemes figyelni, hogy merre tart, mert elképzelhető, hogy egy csatárcsillag van kibontakozóban, és ezen a poszton azért nagy szükségünk van az utánpótlásra.

Németh András az Essen elleni kupameccsen, ahol ő jegyezte a meccs egyetlen góljához vezető asszisztot Forrás Németh András / Instagram

Vancsa Zalán (Lommel SK)

A korábbi MTK-csatár jelenleg a belga másodosztályban játszó Lommel SK csapatának támadója. Ez így önmagában nem írja le, mekkora reménység is a fiatal játékos, de ha beleszámoljuk az egyenletbe azt, hogy a Lommel a Manchester Cityt is tulajdonló City Group egyik csapata, akkor láthatjuk, hogy a világ egyik legkomolyabb megfigyelőhálózata húzta be a magyar tehetséget, és komoly szakmai munka mellett fejlődhet. Ha pedig tartani fogja a lépést, akkor szépen lépkedhet majd felfelé, főleg akkor, ha olyan gólokat lő, mint nemrégiben:

Németh Hunor Vajk (FC København U17)

Az útja elején jár még a FC København 16 éves magyarja, Németh Hunor Vajk, aki gyerekkora óta Dániában él családjával. Hunor jelenleg az U17-es csapatban játszik középpályásként, Bocsák Bence sportújságíró arról számolt be, hogy az U17-es Eb-n a magyar csapat sztárja volt Németh, három meccsen két gólpasszal. A dán főváros klubjánál egyébként nem nagyon lehetne jobb helyen, a koppenhágai utánpótlásképzésből több játékos is érkezett az európai top ligákba. Az is jó előjel, hogy ugyanaz az Eszterházy Mátyás viseli a sorsát ügynökként, aki Szoboszlai Dominikot és Schäfer Andrást is képviseli.

Németh Hunor Vajk az U17-es Eb nyitómeccsén Forrás Németh Hunor Vajk / Instagram

Csoboth Kevin (Újpest)

A Benficát is megjárta már az Újpest és a magyar válogatott 23 éves támadója, akinek ugyanakkor újra kellett kezdeni építenie magát Magyarországon. És elég jól halad vele, hogy megragadja a második esélyt, Marco Rossi a válogatottba is behívta, ráadásul emlékezetes teljesítményt nyújtva élt is a lehetőséggel. Abban a legtöbben egyetértenek, hogy kinéz neki még egy kör külföldön, és ha a Schäfer Andrással készült STELLAR-epizódunkból indulunk ki, Csoboth olyan személyiségfejlődésen ment át az utóbbi időben, amelynek köszönhetően jobb esélyekkel indul majd a nemzetközi karrier felé, mint első próbálkozásra.

Csoboth Kevin az Újpest mezében Forrás Csoboth Kevin / Instagram
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!