2023.6.19 14:15
Olvasási idő 0:59
Maier Péter

Visszavonul Szalai Ádám

SPORT SZALAI ÁDÁM

A magyar válogatott korábbi meghatározó játékosának és csapatkapitányának egy ideje már nem volt klubja. Könnyen lehet, hogy edző lesz.

Bejelentette visszavonulását Szalai Ádám, az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb magyar focistája, a magyar válogatott korábbi csapatkapitánya, nemzetközi szinten elismert csatár – derül ki az MLSZ Twitter-bejegyzéséből.

Szalai kamaszkorától külföldön nevelkedett, először a Stuttgart, majd a Real Madrid utánpótlás-csapataiban fejlődött. 2010-ben került a német Bundesligában játszó Mainz-hoz, ahol közönségkedvenccé vált, 2013-ban vitte el az akkoriban BL-szintű csapatnak számító Schalke, azt követően pedig a szintén magasan jegyzett Hoffenheim csapatában rugdosta a gólokat. 2019-ben visszament korábbi csapatába, a Mainzba, ahol még három szezont tolt le. 

276 német bajnokin 54 gól szerepel Szalai Ádám neve mellett. Utolsó csapata a svájci Basel volt, ahol végül viharos körülmények között ért véget a lényegi pályafutása. 

Kiemelt tartalom
Pont került a saga végére: Szalai Ádám távozik a csapatától Pont került a saga végére: Szalai Ádám távozik a csapatától 2023.1.30 9:47

Szalai Ádám volt az utóbbi évek egyik legnagyobb hatású magyar labdarúgója, sosem felejtjük, amikor kiült a sajtó elé, és elmondta, mennyire nem működnek rendjén a dolgok a hazai fociban:

Két legendás Európa-bajnoki szereplésben is részt vállalt, az utóbbi években ő volt a csapat kapitánya – a válogatottságtól tavaly ősszel vonult vissza. Játéka miatt rengeteg kritikát kapott szurkolói oldalról, miközben az elemzők folyamatosan leszögezték, hogy mind taktikailag, mind lélektanilag az egyik legfontosabb része volt a fejlődő válogatottnak.

Nem kerülték el a botrányok sem, mostanság például amiatt van a hírekben, mert verekedésbe keveredett az utcán.

Szalai egyébként A-licences edzői képesítéssel bír, úgyhogy könnyen lehet, hogy a pálya szélén is látjuk majd hamarosan.

Szalai búcsúzik a mainz-i szurkolóktól 2022 májusában Forrás Torsten Silz/picture alliance via Getty Images