2023.8.5 1:12
Olvasási idő 2:29
Kremmer Magdi

Szerelem vagy Limerencia? – A szerelemfüggőség mindannyiunk "problémája" lehet

ÉLETMÓD SZERELEM

Mindenki tudja, milyen izgalmas tud lenni egy új crush, egy új szerelem. De mi van akkor, ha a romantikus érzéseink nem jobbá teszik, inkább megnehezítik az életünket?

Teljesen fel tudja forgatni a mindennapjainkat, ha egy új crush jelenik meg az életünkben. Szeretnénk mindent tudni a kiszemeltünkről, próbálunk minél több időt vele tölteni és a közösségi média platformjainak tartalmait is kívülről fújjuk már. Ha egy társaságban vagyunk vele, akaratlanul is rá figyelünk és a legapróbb mosolynak vagy kedvességnek is hatalmas jelentést tulajdonítunk. A vonzalom hatására jelentősen megemelkedik a dopamin (boldogsághormon) és noradrenalin szintünk is, aminek köszönhetően energizáltak, izgatottak és jókedvűek leszünk. Azonban van, hogy valami, ami egy ártatlan crushnak indul, megszállott rajongásba fordul át.

A Szerelmünk lapjai elején a fiatal Noah szinte kergeti Allie-t. Forrás New Line Cinema

A limerencia fogalmát Dorothy Tennov amerikai pszichológus vezette be a 70-es években. A szerzőnő több év kutatási adataira, számos önéletrajzi anyagra és személyes naplókra, illetve interjúkra támaszkodva írta meg a Love and Limerence című könyvét 1979-ben, amelyben részletesen bemutatja a szerelem különböző formáit és többek között a limerenciát.

A limerencia a szerelemhez hasonló erős romantikus érzéseket jelent, azonban bizonyos dolgokban eltér a klasszikus értelemben vett, romantikus szerelemtől. A limerenciát tapasztalók állandóan a kiszemeltjükre a limerencia tárgyára gondolnak és folyamatosan igénylik az érzések viszonzását.

A hangulatuk nagy mértékben függ a kiszemelt cselekedeitől: ha a limerencia viszonzásra lel, földöntúli boldogságot érzékel az adott személy, elutasítás esetében viszont teljes megsemmisülést. A limerencia gyakran fizikai tünetekkel is jár, a pillangók helyett erős szorongásos tünetek – szívdobogás, izzadás, gyomorgörcs – jelentkezhetnek a kiszemelt közelében. A limerencia tárgya általában nincs közeli kapcsolatban a limerenssel, aki az adott személy köré épp ezért saját fantáziáit építi. A kiszemelt szélsőségesen jó tulajdonságokkal rendelkezik, hibátlan, tökéletes és a vele való romantikus kapcsolat minden problémát megoldana. Sokan éreznek limerenciát sztárok, hírességek, párkapocsaltban élő ismerősök vagy a világ másik felén élő barátok iránt.

Akármennyire is szeretjük Ross és Rachel történetét, a hősszerelmes paleontológus sokszor mutatta a 10 évados sorozat során a limerencia enyhe tüneteit. Forrás Warner Bros.

Ezek a jellemzők mindenki számára ismerősnek tűnhetnek, hiszen az első szerelmek és crushok gyakran együtt járnak a kiszemelt idealizálásával és túlzott romanticizálásával. És bár bizonyos mértékig teljesen normális, hogy eleinte a potenciális partnerünk pozitív tulajdonságaira koncentrálunk és a rózsaszín köd időszakában úgy érezzük, hogy a szerelmünk tényleg tökéletes, a limerenciát tapasztalók nem tudnak megszabadulni ezektől az érzésektől, ami gyakran egészségtelen párkapcsolati működéshez és kötődési problémákhoz vezet. Tennov elmélete szerint a limerencia gyakran gyerekkori traumák és érzelmi elhanyagolás hatására alakul ki. A limerens személy a megszállottsága tárgyát tökéletesnek látja, úgy gondolja, hogy a benne lévő hiányt, űrt az adott személy majd egy csapásra megoldja.

A kiszemelt a limerens fejében nem csupán tökéletes, de azt is nagyon jól tudja, hogy hogyan legyen megfelelő partnere a másiknak. A limerens a kiszemelttel való kapcsolattól azt várja, hogy az majd minden gondot és problémát megold és minden sebet begyógyít. Mindeközben pedig a limerens elhanyagolja saját magát és azokat az érzéseket vagy állapotot, amelyekre válaszul a limerencia megjelent.

Bár a limerencia témája most nagyot megy social médián, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy valóban jó-e nekünk, ha mindent diagnosztizálunk? A crushok, szerelmek és rajongások az életünk természetes részei és nem jó, ha feleslegesen aggódunk miattuk. Minden ember más és más, kategóriákba rendezni őket a problémáik alapján azért, hogy aztán könnyebben tudjon foglalkozni velük a pszichológia, nem biztos, hogy jó irány.

Forrás Fox Searchlight Pictures

A problémák és az emberek túlzott kategorizálása és “dobozolása” ahhoz vezet, hogy a végén az egyéni jellemzők és szempontok teljesen a háttérbe kerülnek. Ez főleg akkor jelenthet gondot, hogyha internetes videók és kvízek alapján akarjuk meghatározni, hogy milyen mentális problémákkal küzdünk, milyen a kötődési stílusunk vagy, hogy limerencia vagy szerelem az, amit érzünk.

Kiemelt tartalom
Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés  Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés 2024.4.6 10:14

Végső soron a lényeg az, hogyha felfedezel valamilyen saját magadra vagy másokra káros viselkedési mintát, észreveszed, hogy amikor romantikus érzéseket táplálsz valaki iránt, akkor teljesen elhanyagolod magadat és a problémáidat, esetleg folyton ugyanabba a nehézségbe ütközöl randizás közben vagy párkapcsolatban, akkor foglalkozz ezekkel a problémákkal. Hogy limerencia vagy szerelem, nem is olyan lényeges.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!