2023.8.4 10:30
Olvasási idő 1:01
Kovács M. Dávid

Megválasztották az év leggusztább balatoni strandkajáit, és máris eltemetnénk a túlárazott sajtos-tejfölös lángosokat

GASZTRO BALATON NYÁR STRANDÉTEL

Mit szólnál egy marhanyelves házi lepényhez Balatonalmádiban? És egy hideg tökfőzelékhez Balatonbogláron? Vegán vagy? Akkor jöhet az alsóörsi zellerravioli? Idén is megrendezték Év Strandétele versenyt, és a díjazottaktól rögtön indulnánk is a Balatonhoz.

A balatonalmádi Terasz Bisztró étele, a balatoni nyelves nevű házi lepény nyerte a Balatoni Kör kilencedik alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyét – jelentette be a verseny ötletgazdája, Kardos Gábor csütörtökön Balatonudvari fövenyesi strandján.

Az év strandételének választott balatoni nyelves egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény, ami tálalva is igen mutatósan fest, tessenek csak ide kukkantani:

Az Év Strandétele a balatonalmádi Terasz Bisztró Balatoni nyelvese, amely egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény. Forrás Bodnár Boglárka / MTI

Kardos Gábor a versenyt a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetésének nevezte, amely jelentősen hozzájárul az ún. retró kínálat megújításához. Utóbbit például az is jelzi, hogy a versenyben a vega és vegán étrend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett.

Kiemelt tartalom
„A summer body télen épül” – Fogyókúrával vagy testpozitivitással érdemes készülni a nyárra? „A summer body télen épül” – Fogyókúrával vagy testpozitivitással érdemes készülni a nyárra? 2024.2.27 19:30

„Ezek az ételek a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet szem előtt tartva a globális street food receptek balatonivá tételével, a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönségnek nyújtanak gasztronómiai élményeket“ – mondta a verseny ötletgazdája.


A további kategóriákban a legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpiero's hideg tökfőzeléke lett, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy más hagyományos feltéttel is kérhető.

A Bisztró kategória győztese a balatonboglári Gianpiero's hideg tökfőzeléke lett. Forrás Bodnár Boglárka / MTI


Az év felfedezettjének a pofás pil-pil lángost választották a balatonmáriafürdői Lángos World büféből, amely egy süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil (baszk olívaolajos, fokhagymás, chilis szósz).

A szervezők a vegánokra is gondoltak: ebben a kategóriában az alsóörsi Fogas Bisztró zeller raviolija kapott különdíjat, amiben a gombás töltelék tészta helyett vékonyra szelt zellerlapok közé került.


Az idén először meghirdetett "jóárasított" étel kategóriát a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé nyerte a Party harcsalival, amelyben a túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában tálalva tették balatonivá a hortobágyi palacsintát.


A kilenc döntős ételt szerdán kóstolta végig a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri, amelyhez két séf – Csillag Richárd és Sipos Norbert – is csatlakozott.