2023.8.4 8:45
Olvasási idő 0:57
Kovács M. Dávid

Torontóban mutatkozik be a magyar film, amiben egy meleg viszonyt bemutató történet miatt vegzálnak egy gimis tanárnőt

FILMEK + SOROZATOK ELFOGY A LEVEGŐ FILMEK FILMFESZTIVÁL MAGYAR FILM MOLDOVAI KATALIN TORONTÓI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL

Moldovai Katalin első mozifilmje, az "Elfogy a levegő" meghívást kapott a torontói filmfesztivál Discovery szekciójába, amelyben korábban Christopher Nolan, Joachim Trier, Jorgosz Lanthimos és Dzsafar Panahi munkái is szerepeltek.

Moldovai Katalin erdélyi rendező Elfogy a levegő című első nagyjátékfilmje – egyedüli magyar alkotásként – meghívást kapott a szeptember a 7. és 17. között zajló Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Discovery szekciójába, derül ki a Nemzeti Filmintézet  közleményéből.

A nemzetközi filmekre fókuszáló torontói Discovery programban korábban olyan rendezők alkotásai szerepeltek, mint Jorgosz Lanthimos, Dzsafar Panahi, Steve McQueen, Michael Haneke, Christopher Nolan, Barry Jenkins, Alfonso Cuarón, Joachim Trier, Pablo Larraín és Jean-Marc Vallée.

Elfogy a levegő Forrás Mozinet

Az Elfogy a levegő történetét megtörtént események inspirálták. A film főszereplője, Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő azonban váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatáról szóló film ajánlása miatt. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak.

Kiemelt tartalom
Eddie Murphy megint visszatér, és milyen jól teszi – Megnéztük a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley című filmet Eddie Murphy megint visszatér, és milyen jól teszi – Megnéztük a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley című filmet 2024.7.5 19:09

„Nagyon meglepett és nagyon örvendtem, hogy a filmünket beválogatták a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Discovery szekciójába. Nagyon hálás vagyok a stábnak és mindenkinek, aki segítette az Elfogy a levegő létrejöttét” – nyilatkozta Moldovai Katalin. Ahogy korábban fogalmazott, az Elfogy a levegő drámai történetével „a generációkon keresztül átívelő örökségünk mélyére kívánt hatolni, és felfedni azokat a mechanizmusokat, amelyek meghatározzák a jelenünket.”

Az Elfogy a levegő forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin, főszereplői Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéjét Cári Tibor szerezte. Az Elfogy a levegő november 2-től lesz látható országosan a magyar mozikban.