2023.8.2 11:43
Olvasási idő 0:58
Szécsi Krisztián

A veganizmusba halhatott bele egy világhírű influenszer

GASZTRO CELEB EGÉSZSÉG INFLUENSZER VEGÁN

A nő 39 éves volt.

Egy Zsanna Szamszonova nevű vegán lifestyle-influenszer, aki szigorúan csak egzotikus gyümölcsökön élt, alultápláltságba halhatott bele Malajziában – írja a New York Post.

A 39 éves orosz nőt több millióan nézték és követték Zhanna D'Art TikTok-csatornáján, Facebook- és Instagram-oldalán. Tartalmai főként a vegán és nyers vegán étkezést járták körül. Bár a lány alapvetően is inkább filigránnak volt mondható, egy neve elhallgatását kérő személy azt nyilatkozta, hogy az elmúlt hónapokban már igencsak betegnek látszott: „Néhány hónapja Sri Lankán már nagyon kimerültnek látszott, kérték, hogy menjen haza és kezeltesse magát, de inkább lelépett. Később, amikor Phuketen láttam, elborzadtam.”

A vegán influenszer – saját bevallása szerint – az elmúlt négy évben kizárólag nyers, növényi eredetű ételeket és italokat fogyasztott. A nyers veganizmus szó szerint nyers növényi táplálkozást jelöl: gyümölcsök, zöldségek, magvak. Megvannak a maga előnyei, például rendkívül könnyen lehet vele fogyni, javítja a keringési rendszert, csökkenti a diabétesz kockázatát, ám nem megfelelő étrenddel, gyakorlatlan vegánok számára akár veszélyes is lehet. Ez főként azzal magyarázható, hogy a nyers növényi étrend könnyen B12-vitamin, D-vitamin, és kalcium hiányához vezethet. Ez olyan súlyos betegségeket válthat ki, mint az anémia, szívroham, károsíthatja az idegrendszert, sőt, terméketlenséget is okozhat, de az alultápláltság szintén magas rizikófaktorú.

Szamszonova halálának okát egyébként nem hozták még nyilvánosságra, de édesanyja szerint a lánya egy koleraszerű fertőzésbe halhatott bele, követői azonban azon az állásponton vannak, hogy a zöldség-gyümölcsökben fellelhető vegyszerek végeztek a lánnyal. Ha mégis az alultápláltság, vitaminhiány volt halálának oka, Zsanna lesz az első ember, aki bizonyítottan belehalt a nyers veganizmusba.