2023.8.4 15:29
Olvasási idő 2:20
Szöllősi Anna

Tényleg megváltoztatja a sperma vagy a hüvely ízét az ananász? – TikTok-talányok Vs. a tudományos válasz

Tényleg megváltoztatja a sperma vagy a hüvely ízét az ananász? – TikTok-talányok Vs. a tudományos válasz
Forrás GETTY IMAGES
ÉLETMÓD SZEXUALITÁS TIKTOK

Ismét felszínre került az égető kérdés a Tiktokon: tényleg befolyásolja a hüvely és a sperma ízét az, hogy mit eszünk? Összeszedtük, mit mond erről a tudomány!

Az emberek időről időre kísérletezgetnek különböző ételekkel és „koktélokkal“, abban a (tév?)hitben, hogy jobb ízű lesz tőle a nemiszervük, illetve az onnan kiszabaduló testnedv. De az ananászlé, az áfonyalé vagy különféle cukorkák tényleg képesek megváltoztatni a hüvely pH-értékét vagy a sperma ízét? 

Az ananász mítosza 

A Tiktokon újra hot topic lett a teória, miszerint a magas fruktóz- vagy glükóztartalmú édes gyümölcsök (például ananász, kivi vagy narancs) drasztikusan megváltoztathatják a sperma ízét. Egyes szakemberek szerint a savas ételek elméletben tényleg hatással lehetnek a spermára, és elnyomhatják (azaz édesíthetik) az amúgy kissé lúgos ízt, de az eltérés nem akkora, mint ahogy arról a fáma szól, és csak akkor lehet megfigyelni különbséget, ha valaki rettentő nagy mennyiségben fogyasztja – megjegyezendő, hogy a témában eddig nem túl sok tudományos kutatás vagy publikáció született.

@bedroom.stud

Watch her smile after you finish!😉

♬ original sound - Bedroom Stud

Jeff Foster orvos a Mashable-nek elmondta: a közhiedelemmel ellentétben az ondó nemcsak spermiumból áll: 80%-a víz, a többi aminosav, citromsav, foszfor, kálium, cink, kalcium, nátrium, kálium és különböző enzimek. Az ananász először áthalad az emésztőrendszeren, megemésztődik, majd egy része a májba és a vérbe kerül, ahol egyre kisebb és kisebb részekre bomlik, aminek maximum hetekkel később lehetne köze az ondótermékhez – magyarázta, megerősítve: a téma valóban eléggé alulkutatott. 

Számít, mit eszel

Dr. Dmitrij Loktionov egyetértett abban, hogy az ananász és a sperma ízének kapcsolata tudományosan nem megalapozott, ám általában véve az egészséges táplálkozás, a junk food, a dohányzás és alkohol mellőzése hozzájárulhat a jobb ízű spermához. 

Emellett a sok folyadékbevitel növeli az ondó mennyiségét, a hidratáltság pedig jobb ízt eredményezhet.  

Számos történetet olvasni arról, hogy a férfiak abbahagyták az alkoholfogyasztást és a dohányzást, egészségesebben étkeztek, és ettől a spermájuk íze is javult, de ennek az oka sem egészen tisztázott, mindenesetre az egészséges életmód senkinek sem ártott még meg, a sperma ízétől függetlenül. Nem beszélve arról, hogy egy 2012-es oxfordi tanulmány összehasonlította a különböző étrendet követő férfiak két csoportját: az egyik csoport vörös és feldolgozott húsból, finomított gabonákból, pizzából, rágcsálnivalókból, magas energiatartalmú italokból és édességekből álló étrendet követett, míg a másik csoport halat, csirkét, gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztott. Az az eredmény született, hogy az egészségesebben étkező csoport tagjainál „fürgébb spermiummozgékonyság“ volt megfigyelhető, tehát termékenyebbek voltak.

#kittyjuice a TikTokon 

#kittyjuice hashtag alatt futnak a TikTokon a videók, amik komplett recepteket kínálnak a felhasználóknak „hüvelykoktélokra“, (mint például az ananász, áfonyalé, citrom vagy más citrusfélék és kókuszvíz keveréke) és amik megfelelő pH-értéket és jobb ízű hüvelyváladékot ígérnek. Claudia P. Mosca nőgyógyász a Hypebae-nek elmondta: nem megalapozott, hogy az édes gyümölcsök bevitele megváltoztatja a hüvely ízét vagy illatát.

Az, hogy a nemiszervünknek van egy természetes szaga, a savas jellege miatt teljesen normális és egészséges dolog, hiszen ez a hüvely, és nem egy piña colada koktél. Azonban, ha valami szokatlant érzel, megváltozott a hüvelyváladékod állaga, színe vagy fájdalmat és viszketést tapasztalsz, ideje orvoshoz fordulni (és nem egy édes gyümölcskoktélhoz.)

Mi a helyzet az étrendkiegészítőkkel? 

Az elmúlt években a celebek előszeretettel lovagolják meg a női léttel járó bizonytalanságot: különféle cukorkákat és egyéb étrendkiegészítőket próbálnak rátukmálni az internet népére, mondván, mézes és friss illatú lesz tőle a hüvelyed (bármit is jelentsen ez.) Azonban a nőgyógyászok egyetértenek abban, hogy az ehhez hasonló táplálékkiegészítők általában ablakon kidobott pénz, mivel a hüvely képes öntisztulásra, mindenféle cukorkáktól vagy kemikáliáktól függetlenül. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!