2023.7.24 11:57
Olvasási idő 1:21
Szöllősi Anna

Az 1975 frontembere megcsókolta férfi zenésztársát egy malajziai koncerten, az eset megosztotta az LMBTQ-közösséget

ZENE KONCERT LMBTQ THE 1975

Az 1975 lemondta közelgő indonéziai és tajvani koncertjét is, miután malajziai bulijukat lefújták egy csók miatt.

Az 1975 frontembere, Matty Healy pénteken a színpadon kritizálta az ország LMBTQ-ellenes törvényét egy Kuala Lumpur-i koncerten – a muszlim többségű Malajziában nagyon durva szankciókkal sújtják a homoszexualitást, akár 20 év börtönbüntetés járhat érte. 

Mi a f*sz értelme van meghívni az 1975-öt az országba, aztán megmondani, hogy kivel szexelhetünk? Sajnos most nem kaptok felemelő dalokat, mert kib*szott dühös vagyok. És ez nem fair a közönséggel szemben, hiszen ti nem vagytok egyek a kormányotokkal. Mert fiatalok vagytok, nekem pedig meggyőződésem, hogy sokan közületek progresszívek, menők és melegek. 

– mondta Healy, aki ezután szájon csókolta Ross MacDonald basszusgitárost. Körülbelül félórával később a zenekar lesétált a színpadról, miután kitiltották őket a fesztiválról, a  szervezők pedig az ügy miatt az egész rendezvényt lefújták.

Több koncertet is lemondtak 

A zenekar vasárnap az indonéz fővárosban, Jakartában lépett volna fel a We the Fest zenei fesztiválon, azonban ezt, és a közelgő tajpeji bulijukat is lemondták. Mint írják, a jelenlegi körülmények miatt ezeket a koncerteket lehetetlen lenne megtartani. 

Kiemelt tartalom
Cassyette fékezhetetlen hurrikánként csap le a Dürerben Cassyette fékezhetetlen hurrikánként csap le a Dürerben 2024.4.4 12:30

Indonéziában a törvény nem bünteti a homoszexualitást, bár a konzervatív politikusok időről időre próbálják kriminalizálni azt, és a meleg párok gyakran szembesülnek diszkriminációval. Tajvanról egyébként elmondható, hogy elfogadó az LMBTQ-közösséggel szemben: Ázsiában itt engedélyezték elsőként az azonos neműek házasságát.

Nem ez volt Healy első színpadi tiltakozása: 2019-ben az Egyesült Arab Emírségekben csókolt meg egy férfi rajongót, ahol szintén szigorú LMBTQ-ellenes törvények vannak érvényben.

A helyi LMBTQ-közösséget is megosztotta a csók

Healy csókja vegyes reakciókat váltott ki a helyi aktivisták körében is, a szimbolikus csók a közösségi oldalakon kapott hideget-meleget. Egyes kritikusok szerint Healy figyelmen hagyta a kontextust, vagyis, hogy egy muszlim többségű országról van szó. Mások szerint az időzítés nem volt szerencsés: a csókra hetekkel a választások előtt, a kampányidőszak alatt került sor, a politikai pártok pedig hajlamosak a LMBTQ-ügyeket gumicsontként használni. 

Thilaga Sulathireh, a Justice for Sisters LMBTQ-csoport alapítója elmondta: reméli, hogy a zenekar támogatni fogja a fesztivál szervezőit, akik ellen most rendőrségi nyomozás folyik a csók miatt. 

Healy így bebizonyíthatja, hogy nemcsak idejött ez a fehér megmentő komplexusos banda, majd távozott, itt hagyva egy csomó embert, akiknek meg kell küzdeniük a következményekkel.