2023.7.18 16:03
Olvasási idő 4:05
Kovács M. Dávid

Az erdő jobb emberré tesz és életre szóló leckékre tanít – 5 film, amitől azonnal nyakadba vennéd a vadont

Az erdő jobb emberré tesz és életre szóló leckékre tanít – 5 film, amitől azonnal nyakadba vennéd a vadont
Forrás InterCom
FILMEK + SOROZATOK ERDŐ FILMEK TERMÉSZETJÁRÁS

Sokan nem csupán a kikapcsolódás vagy a sportteljesítmény miatt tapossák az erdei ösvényeket, hanem azért, hogy kapcsolódjanak a természettel, megtalálják a valódi önmagukat – menetelés közben belül is utaznak, a lélek mélységeit kutatják.

Cheryl Strayed, a Vadon című könyv szerzője „ösvényvarázslatnak“ nevezte azokat a tapasztalatokat – vagy ahogy ő mondja: „váratlan, édes apróságokat“ –, amelyeket közel 1800 kilométeres útja során minden egyes nap megtapasztalt. Mert bár az útja küzdelmes volt, időnként őrjítően nehéz, ezek az élmények „éles ellentétben álltak a túrázás megpróbáltatásaival“. Ebben a cikkünkben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek az ösvényeken tapasztalható csodákról, jellemfejlődésről, akaraterőről, gyógyulásról és újrakezdésről szólnak.

Járatlan utakon (Sur les chemins noirs; 2023)

„Miért nem vagyunk most is inkább kint a tónál, csukott szemmel élvezve a nap és a szél érintését? Mert azt hisszük, örökké fogunk élni. Teljesen őrültek vagyunk“ – fogalmazott egy interjúban Sylvain Tesson francia író, akinek egy baleset teljesen megváltoztatta az életét. A hazájában rendkívül népszerű (és bohém) szerző 2014-ben – a negyvenes évei első felét taposva – egy átmulatott éjszaka után kizuhant egy épületből, aminek következtében mintegy húsz csontját törte el, és kómába esett, amiből felébredt ugyan, az arca azonban az egyik felére lebénult.

Kiemelt tartalom
Eddie Murphy megint visszatér, és milyen jól teszi – Megnéztük a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley című filmet Eddie Murphy megint visszatér, és milyen jól teszi – Megnéztük a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley című filmet 2024.7.5 19:09

Tesson a baleset hatására elhatározta, hogy gyalogosan szeli át Franciaországot, ennek a kalandnak és az így szerzett tapasztalatoknak pedig aztán egy újabb kötetben állított emléket. A könyvet néhány évvel később Denis Imbert vitte filmre, méghozzá Jean Dujardin főszereplésével, aki a 2011-es The Artist – A némafilmes című filmben nyújtott alakításáért – első francia színészként! – elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. A Járatlan utakon 2023 tavaszán a magyar mozikba is eljutott, így akár széles vásznon is megcsodálhatod Franciaország legszebb és legzordabb vidékeit, vagy egy negyvenes fickó jellemfejlődését, önismereti Canossa-járását.

Nyolc hegy (Le otto montagne; 2022)

„Ha én felmegyek az erdőbe, senki sem szól semmit. Ha egy asszony csinálja, boszorkánynak nézik. Ha én csendben maradok, mi a probléma? Csak egy férfi vagyok, aki hallgat“ – írja az olasz Paolo Cognetti a hazánkban is kiadott, Nyolc hegy című könyvében. A milánói szerző első, 2016-os regénye az utóbbi évek egyik legbiztatóbb szépirodalmi pályaindítása és legnagyobb olasz könyvsikere is volt.

A Dolomitokban játszódó, csodálatos tájleírásokkal teli történet két férfi, Pietro és Bruno, rendkívüli, életre szóló barátságát beszéli el, miközben a hegyek különleges – időnként kegyetlen – világa is feltárul.

A nagy sikert arató regényt Felix Van Groeningen és Charlotte Vandermeersch filmesítette meg, alkotásuk pedig a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri díját is elnyerte – amit egyébként megosztva kapott a lengyel Jerzy Skolimowski című szamaras road movie-jával, ezt június óta az HBO Maxon is meg tudod nézni. A Nyolc hegy 2023 januárjában került a magyar mozikba, néhány fővárosi artmoziban még el lehet csípni.

Vadon (Wild; 2014)

Reese Witherspoon az ezredfordulón kapta meg a Dr. Szöszi főszerepét, amely az egész világon ismertté tette a nevét, majd öt évvel később behúzott egy Oscar-díjat A nyughatatlan (eredeti címén: Walk the Line) című Johnny Cash-filmben nyújtott alakításáért. Csaknem tíz évvel később újra Oscarra jelölték, ezúttal Jean-Marc Vallée Vadon című mozija miatt, amely Cheryl Strayed sztoriját mesélte el, aki 1995 nyarán – mindenféle túrázós tapasztalat nélkül – közel 1800 kilométert gyalogolt a Pacific Crest Trail útvonalán.

Cheryl Strayed élete ekkoriban tényleg romokban hevert: 22 éves korában elvesztette édesanyját, a gyász ideje alatt rácsúszott az alkalmi szexre és a heroinra, ami végül a házasságát is tönkre tette. Aztán ez a minden tekintetben padlón lévő nő egy nap elhatározta, hogy kigyalogolja magából a fájdalmát, átkel a Mojave-sivatagon és a Sierra Nevadán, kibírja a havat és a forróságot, és amennyiben sikerrel jár, talán új emberként tér vissza a saját életébe.

Kiemelt tartalom
Villám Buddha, falból kinövő csecsemők és rap-musical bandaháború: pszichedelikus japán filmek, amik álmodban is kísérteni fognak Villám Buddha, falból kinövő csecsemők és rap-musical bandaháború: pszichedelikus japán filmek, amik álmodban is kísérteni fognak 2024.6.30 10:17

A depressziós Strayed csaknem 1800 kilométert gyalogolt az Egyesült Államok nyugati partvonalán, mire elérkezett végállomásáig, az Oregont és Washingtont összekötő, a Columbia folyó felett átívelő Istenek hídjáig. Az amerikai szerző 2012-ben jelentette meg a három hónapig tartó, lélekformáló menetelésről szóló könyvét, amely rövid idő alatt akkora siker lett, hogy két évvel később már a Reese Witherspoonnal forgott moziváltozat is elkészült – amelynek a forgatókönyvét egyébként Nick Hornby, a Pop, csajok satöbbi, az Egy fiúról és A Meztelen Juliet című regények írója jegyzi.

A kötet – azonos címmel – magyarul is megjelent, a belőle készült filmet pedig mostanság a Disney+ kínálatában is megtalálod.

Vademberek hajszája (Hunt for the Wilderpeople; 2016)

Mielőtt bemutatta volna első Thor-moziját, Taika Waititi egy volt a számos indie filmes tehetség közül, már a 2007-es Sas kontra cápa című nagyjátékfilmes debütálása is egy ígéretes alkotót sejtetett. Az új-zélandi rendező a paradigmaváltó szuperhősfilm, a 2017-es Ragnarök előtt egy évvel rukkolt elő a Hunt for the Wilderpeople című munkájával, ami jókora késéssel ugyan, de a magyar mozikba is eljutott – ekkor vette fel a mai napig szokatlan Vademberek hajszája címet.

A Jojo Rabbit című rendezéséhez hasonlóan ez a film is egy könyvön alapul: Waititi ebben a munkájában Barry Crump új-zélandi szerző Wild Pork and Watercress című művét gyúrta filmmé. A történetben egy dacos városi kölyök, Ricky új nevelőszülőkhöz kerül, méghozzá Új-Zéland vadregényes tájaira, ahol azonban sehogy sem sikerül megtalálnia a közös hangot a Jurassic Park-filmekből ismert Sam Neill magának való karakterével.

Kiemelt tartalom
Így működik a queerbaiting, a filmipar olcsó trükkje, hogy bevonzza az LMBTQ-nézőket Így működik a queerbaiting, a filmipar olcsó trükkje, hogy bevonzza az LMBTQ-nézőket 2024.6.30 9:28

Aztán amikor egy váratlan tragédia miatt Rickyt újra a gyermekvédelem felügyelete fenyegeti, a javítóintézet elől inkább hegyekbe menekül. A zsémbes Hec bácsi persze könnyedén rátalál, ám egy vita és egy baleset miatt hetekre a dzsungelben ragadnak. Közben országos körözést adnak ki rájuk, ezért választaniuk kell: vagy a saját fejük után mennek, vagy összefognak és megpróbálják együtt túlélni a nagy kalandot. Az eredmény: minden idők egyik legszeretnivalóbb vígjátéka, ami a lista többi tételéhez képest kifejezetten könnyű darab.

Út a vadonba (Into the Wild; 2007)

A legendás amerikai kalandor, Chris McCandless (aka: Alexander Supertramp) mindössze 24 évesen vesztette életét Alaszkában – mindössze harminc kilósra fogyott holttestére jávorszarvasvadászok találtak rá 1992 szeptemberében. A kaliforniai fiú két évvel korábban diplomázott az Emory Egyetemen, ám a biztos megélhetés és a kiszámítható életpálya helyett inkább az ismeretlent választotta, és a kedvenc könyvei társaságában nekivágott Amerikának.

McCandless útja a dél-dakotai búzamezőktől a Colorado folyó zuhatagain és egy kaliforniai neohippi kolónián át egészen Alaszka vadonjáig vitt, története pedig sokak számára örök szimbólummá vált. Hogy ez a tragikusan rövid életút fennmaradt, Jon Krakauer amerikai szerzőnek köszönhető, aki Út a vadonba címmel szentelt könyvet a kalandvágyó fiatalembernek. Aztán csaknem egy évtizeddel a kötet megjelenése után Sean Penn kezdte el filmre vinni a sztorit Emile Hirsch főszereplésével, a római filmfesztiválon bemutatkozó alkotáshoz ráadásul Eddie Vedder írt zenét.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!