2023.6.29 8:51
Olvasási idő 0:59
Masszi-Rigó Csilla

Ebben a kerületben mostantól a tampon- és betétvásárlás is könnyebb lesz a rászorulóknak

KÖZÉLET MENSTRUÁCIÓ MENSTRUÁCIÓS SZEGÉNYSÉG

Az intim termékek támogatását a 13 és 52 év közötti nőknek teszi lehetővé a kerületi önkormányzat.

Tavaly a menstruációs szabadságról döntött, idén az intim termékek és tisztálkodási eszközök támogatásáról biztosítja Terézváros lakóit a 6. kerület polgármestere. Soproni Tamás a Facebookon jelentette be, hogy a jövőben a rászorulók akár egy évre is igénybe vehetik a kerület vezetése által létrehozott támogatást. 

„Betét, tampon, tisztálkodási eszközök – havonta több ezer forintot kell elkölteni ezekre egy nőnek. Van, aki nem tud, ezért a menstruáció időszakában távol marad a munkahelyről, iskolából, talán még az utcára sem megy ki. Mostantól a menstruációs szegénység elszenvedőin is próbálunk segíteni” – írta Soproni Tamás Terézváros polgármestere, a Momentum fővárosi frakcióvezetője Facebook-oldalán.

A kerületben tavaly vezették be azt a menstruációs szabadságról szóló rendeletet, amely lehetővé teszi a pótszabadságot azoknak a nőknek, akik komoly fájdalommal kell együtt éljenek a menzesz ideje alatt. 

Az intim termékek támogatását a kerületben a 13 és 52 év közötti nők vehetik igénybe akár egy teljes évre, a kerület pedig azt is biztosítja, hogy a lakosok diszkrét módon jussanak hozzá a csomaghoz. Az igénylés pontos módját hamarosan közzéteszik majd a város honlapján. Ahogy Soproni Tamás Facebook-posztjában írta, szerinte a legjobb értelemben vett szabadság alkotóeleme, hogy merünk beszélni azokról a problémákról, amelyekről a társadalmi szégyenlősség vagy egyszerű prüdéria miatt eddig nem mertünk. 

Kiemelt tartalom
Mohából betét, fájdalmas vérzés a hidegben és boszorkányság: meglepő tények, amiket nem tudtál a menstruációról Mohából betét, fájdalmas vérzés a hidegben és boszorkányság: meglepő tények, amiket nem tudtál a menstruációról 2024.1.2 16:57

Magyarországon semmilyen adókedvezmény nincs az intim termékek vásárlására. Míg például Ausztriában az egészségügyi betétre és tamponra 10 százalék az adó (a letöbb termékre 20 százalék), ráadásul az országban éppen most vezetik be, hogy az iskolákban is minden mellékhelyiségben legyen tampon/betétautomata addig Magyarországon ugyanúgy 27 százalékos az ÁFA ezekre a termékekre is, mint bármi másra.