2023.6.28 11:31
Olvasási idő 1:06
Szécsi Krisztián

Ausztria végleg feloldja a menstruáció körüli tabukat – Automatákat helyeznek ki bécsi iskolákba

ÉLETMÓD BÉCS MENSTRUÁCIÓ MENSTRUÁCIÓS SZEGÉNYSÉG

A kezdeményezés keretein belül először csak kilenc intézményben telepítenek gépeket.

Ausztriát már megint nem sikerült megelőznünk, hiszen az osztrák fővárosban a vécépapír és a kéztörlő mellett a következő tanévtől kilenc bécsi iskolában a betét- és tamponautomata is a mosdók alapfelszerelése lesz. A kezdeményezés célja, hogy valódi esélyegyenlőséget teremtsenek és levegyék a stigmát a menstruációról.

2021 szeptembere és októbere között minden 5 és 20 év közötti bécsi gyereket és fiatalt arra bíztattak, hogy osszák meg az ötleteiket, miként lehetne Bécs még gyermekbarátabb város. Az egyik legtöbbet támogatott projekt az „Ingyenes menstruáció” fantázianevű projekt lett, amelyet a Gyerek- és Ifjúsági Parlament után a Bécsi Közgyűlés is megszavazott. Ennek keretén belül telepítenek most negyven betét- és tamponautomatát kilenc intézménybe, ahonnan a diákok ingyen vehetnek el intim higiéniás termékeket.

Hasonló automaták kerülnek majd kihelyezésre. Forrás City of Vienna

„Még a világ olyan gazdag országaiban, mint Ausztria is élnek olyan nők és lányok, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a menstruációt. Az nem lehet, hogy anyagi okokból le kelljen mondaniuk az intim higiéniás termékekről vagy azzal spórolnak, hogy minél kevesebbet használnak belőlük. Csak akkor beszélhetünk igazi esélyegyenlőségről, ha a lányok ilyen gondok és félelmek nélkül vehetnek részt a társadalmi életben” – mondta Dolores Bakos, a liberális bécsi NEOS ifjúsági szóvivője a projekt kapcsán.

Kiemelt tartalom
Mohából betét, fájdalmas vérzés a hidegben és boszorkányság: meglepő tények, amiket nem tudtál a menstruációról Mohából betét, fájdalmas vérzés a hidegben és boszorkányság: meglepő tények, amiket nem tudtál a menstruációról 2024.1.2 16:57

Ausztriában a nők átlagosan évi 90 eurót költenek menstruációs termékekre, a mostani projektet a város által gyermek- és ifjúsági célokra biztosított „Milliók az ifjúságnak” elnevezésű participatív költségvetésből finanszírozzák, amelynek felhasználásáról a bécsi gyerekek és fiatalok bevonásával döntenek.

Forrás picture alliance / Contributor

„Azzal, hogy az iskolákban a mindennapok részeként minden tanuló számára láthatóvá tesszük ezeket az intim higiéniás termékeket, a menstruáció egyre kevésbé számít majd tabutémának” – emelte ki a projekt másik előnyét Marina Hanke, a bécsi SPÖ ifjúsági szóvivője.

Reméljük hamarosan hazánkban is alapvető iskolai eszközök lesznek a hasonló automaták, vagy legalábbis oldódnak a menstruáció körüli tabuk.