2023.6.25 1:09
Olvasási idő 4:36
Szécsi Krisztián

Fingfelhő, disznópénisz és kannibalizmus – Mutatunk 11 bizarr szexuális fétist, hogy ráébredj, milyen átlagos is vagy

Fingfelhő, disznópénisz és kannibalizmus – Mutatunk 11 bizarr szexuális fétist, hogy ráébredj, milyen átlagos is vagy
Forrás Kevork Djansezian / Staff
ÉLETMÓD FÉTIS SZEX SZEXUALITÁS
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

A listánkon szereplő fétisek az egészen vanília preferenciáktól a hardcore elborulásokig, mindenre is kiterjednek.

Legyen az unalomból, vagy könnyedebb, esetleg komoly elképzelésekkel, de valószínű, hogy legtöbbünk már feltévedt egy-egy társkereső applikációra. Azonfelül, hogy meggyőződhetünk arról, a húspiacszerű kínálat még mindig ugyanolyan siralmas, azért mégis jókat derülhetünk, illetve elborzadhatunk egyedülálló polgártársaink profilszövegeit olvasván. Már ha egyáltalán valaki vette a fáradtságot, hogy írjon magáról pár sort. És hát ki gondolta volna, hogy egyszer visszasírjuk a puhafiú szövegeket meg a pontyos képeket, amikor azt kell látnunk, hogy listába szedve valaki meglepőbbnél meglepőbb fétiseihez keres potenciális alanyokat a dating felületeken.

A 'fétis' szó a latin 'facio' (csinálok) igéből származik. Eredeti jelentésében olyan varázserejű tárgyakat, talizmánokat és jelképeket jelölt, melyeket kabalaként hordhattak emberek rosszakaró szellemek és ártások kivédése érdekében.

Szexuális konnotációban azonban a fetisizmus arra a jelenségre utal, amikor egy felnőtt ember szexuális vágya élettelen tárgyra vagy külső nemi szerveken kívül más testrészre, gyakran akár bizonyos tevékenységekre, szerepjátékokra, embertípusokra összpontosul. A fetisizmus egyébként az egészséges szexualitás része lehet mint izgalmat fokozó tényező, de társadalmi, morális megítéléstől függően akár mentális zavarnak is tekinthető. 2018-ban a WHO törölte a fetisizmust a betegségek nemzetközi osztályozásának listájáról.

A fétisek kialakulásának kérdése igen összetett. A pszichológiai konszenzus végtére is az, hogy lévén a szexuális élmények általában fizikai és pszichológiai töltetűek, így ahogy megtanulunk egy tárgyat vagy élményt a szexuális izgalomhoz társítani, a kettő összekapcsolódik. Azaz a fétiseket a mindennapi tapasztalataink alapján alakítjuk ki. És hát ezzel nincs is probléma, amíg közös megegyezés alapján az igények találkoznak. Szerkesztőségünkben van olyan újságíró, aki a vállakért érez szexuális gerjedelmet, valaki más a szép férfiszemekért, jómagam pedig a szép mellkast találom szépnek.

Kiemelt tartalom
Megszakítás vagy kecskehúgyhólyag? Így védekeztek az emberek az óvszer megjelenése előtt Megszakítás vagy kecskehúgyhólyag? Így védekeztek az emberek az óvszer megjelenése előtt 2024.8.25 10:23

Hogy kicsit bővítsük szexuális ismereteinket, plusz, hogy leközelebb felismerd, hogy mit is ért új Tinder-matched a dendrofília alatt, a REFRESHER Magyarország szerkesztősége összeszedte a legbizarrabb fétiseket.

Spektrofília

A spektrofíliások egészen egyszerűen kísértetekkel lelik meg a test legmagasztosabb örömeit. A legtöbb beszámoló szerint a spektrofil szex alatt vagy úgy érzed, mintha csupán álmodban szeretkeznél egy jót, de más esetek határozott fizikai kontaktust is említenek: egy láthatatlan valami súlya, amint saját testedre nehezedik. Lucy Liu is hasonlóról mesélt egyszer.

A leghíresebb spektrofil azonban talán az Amethyst Realm nevezetű hölgy, aki többször azt állította, hogy az orgazmusok, amelyeket szellem szeretőivel érzett, sokkal intenzívebbek és mélyebbek voltak, mint amit valaha is egy élő emberi férfival tapasztalt. Azt is elmondta, hogy bár nem lát fizikai testet, amit megérinthetne, a szellem érintését mégis határozottan érzi.

Mondjuk Patrick Swayze valóban elég hot szellem volt a Ghostban. Forrás Forgalmazó: UIP-Duna Film

Katoptronofília

Mindig is izgatott, hogy tükörből végignézhesd szexuális aktusodat? Akkor valószínűleg katoptronofil vagy, azaz szexuális gerjedelemmel tölt el a tükrök és a tükröződő felületek előtti szex. Szakmai elméletek szerint a katoptronofília egyfajta nárcisztikus ösztönből táplálkozik. Ez a nárcisztikus érzület a szubmisszió és a dominanciából egyszerre eredeztethető. Olyan, mintha egy élő pornót néznénk magunkról, mely nagyban hasonlít a voyeur szexre, mely alatt azonban a szexuális izgalmat az okozza, ha valakit nézhetünk szex közben.

Forrás Forgalmazó: Örökmozgó; Disney

Akrotomofília

Az akrotomofília szóban megtaláljuk az ógörög 'ákrósz' főnevet (magyarul: valaminek a teteje) és a 'temnó' igét (magyarul: levágok) – innen már sejthető is, hogy az akrotomofilok az amputáció iránt vonzódnak, vagyis pontosabban azokhoz, akiknek valamelyik testrészét eltávolították. Legyen az egy ujj, egy fül, egy kar vagy egy teljes láb, az akrotomofiloknak a csonka testrészek jelentenek szexuális gerjedelmet. A nemzetközi pszichológiai konszenzus alapján ez már egy parafíliának, vagyis szexuális devianciának minősül.

Forrás Bettmann / Contributor

Autoerotikus aszfixia 

Az autoerotikus aszfixia, meglepő, de egy igen népszerű fétisnek számít. Röviden nagyjából arról van szó, hogy a szexuális gerjedelmet az agyba jutó oxigén szándékos korlátozása okozza, ami ideális esetben egy kellemes, bódító állapothoz vezethet. A fulladáshoz kötődő erotikus érdeklődést a pszichiátria diagnosztikai és statisztikai kézikönyve (DSM) parafíliának osztályozza, ezenfelül gyakorlása súlyos, maradandó sérülésekkel járhat, sokszor akár halállal is végződhet.

Forrás Bettmann / Contributor

Xilofília

Gyakorlatilag az egész gyűjtés akár arról is szólhatna, hogy random ógörög szavakat biflázunk. Ebben az esetben a 'kszülon' Arisztotelészéknél a vágott fát, rönköt jelentette. A xilofil emberek nem az ütős hangszerhez, hanem a fákhoz, vagyis jobban mondva az erdőkhöz vonzódnak. Fallikus jelleg, szilárd halmazállapot, rücskös felület – mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megleljük szexuális örömünket bennük. Sokan egyébként olyan messzire viszik szeretetüket a növényekhez, hogy akár házasságot is kötnek velük. Az eggyel finomabb verziója a dendrofília, amikor az egyén csak egy fával végez szexuális közösülést.

Nature is my passion (Taylor's Version). Forrás Taylor Swift

Vorarefília

A vorarefilikus emberek tulajdonképpen kannibálok, hiszen parafil gerjedelmüket emberi testrészek elfogyasztásában rejlik. Bár maga a téma könnyen ilyen Hannibal Lecter-féle víziókat idézhet, tulajdonképpen sokan jogosan a keresztényi szertartásokat is antropofág (emberevő) rítusoknak tekintik, amikor Jézus testét szimbolikusan ostyával fogyasztják el. 

Kiemelt tartalom
7 gyakori szexszel kapcsolatos tévhit, amit lehet, hogy te is rosszul tudsz 7 gyakori szexszel kapcsolatos tévhit, amit lehet, hogy te is rosszul tudsz 2024.8.11 10:13

Az utóbbi évek legparább vorarefil sztorija valószínűleg Armie Hammer, a Szólíts a neveden szuperszexi színészéhez köthető, akinek karaktergyilkosságát szexuális aktusaiból származó elbeszéléseknek köszönheti. Hammer olyan üzeneteket küldözgetett nőknek, miszerint feldarabolná őket, megenné szívüket, bordájukat s vérüket is szívesen meginná. Ezenfelül olyan beszámolók is napvilágot láttak, ahol egykori szexuális partnereit nagyon bizarr BDSM-szexbe kényszerítette.

Armie Hammer Forrás Gareth Cattermole / Staff

Hübrisztofília

Ha különösen felizgatnak azok az emberek, akik lopnak, csalnak, hazudnak, esetleg gyilkolnak vagy nemierőszakot követnek el, akkor neked elképzelhető, hogy hübrisztofíliád van, amiről jobb ha tudod, hogy parafília. Vagyis izgatnak a bűntevők, de ebben az esetben nem menő, ha agyadban azonnal maxon pörög Britney Spears Criminal című száma. Egyesek Bonnie és Clyde-szindrómának nevezik.

Kiemelt tartalom
Nők, akik a kegyetlenségre izgulnak – Ezért szerelmesek sokan a sorozatgyilkosokba Nők, akik a kegyetlenségre izgulnak – Ezért szerelmesek sokan a sorozatgyilkosokba 2022.11.6 17:01

Kvázi aranykorát látta a hübrisztofília a Netlflix 2022-es Jeffrey Dahmer – Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori című sorozatával, melyben Jeffrey Dahmer sorozatgyilkos történetével ismerkedhettek meg a streamingplatform nézői. Emberek ezrei kezdték utána különböző közösségi médiás felületeken túlszexualizálni a bűntevőt, ami társadalmilag mégsem túl konvencionális.

Forrás Alamy/Netflix

Eproktofília

Szívünk szerint egész nap szívesen szemléznénk a furcsábbnál furcsább fétiseket, s bár eddig is láttunk igencsak „izgalmas“ vonzalmi kivetüléseket, talán kevés olyan nem hétköznapi fixáció van, mint az eproktofília, melynek jelentése: vonzódás a finghoz. Főleg Redditen találni eproktofil írásokat, általában mindegyik kapcsán közös pont, hogy nem mindegy kinek a fingját szívjuk be, hiszen már a szellentő alanynak is szexinek kell lennie.

Forrás HUM Images / Contributor

Yiffing

Végre egy fétis, ami nem fíliára végződik, de van annyira társadalmilag meghökkentő, mint az előző vonzadalmak. Kétségtelen, hogy az internet összehozta a fetisiszták mindenféle fajtáját, és talán a furry-k még így is a legfurcsábbak közé tartoznak. A furry-k az emberi tulajdonságokkal felruházott állatok köré épülő, főleg internetalapú szubkultúra és annak tagjai. Magyarán: a szexuális gerjedelmet emberi állatok, vagy állatoknak öltöző emberek hozzák el.

Kiemelt tartalom
A fiatalok kiégtek a randizásban, a nők önkéntes cölibátust fogadtak – A boy sober trend letarolta a TikTokot A fiatalok kiégtek a randizásban, a nők önkéntes cölibátust fogadtak – A boy sober trend letarolta a TikTokot 2024.8.11 10:04

Bár gyakran azonnal szexuális konnotációba helyezzük őket, furry-nek lenni, vagy ha van egy furszónád, nem feltétlenül jelenti azt, hogy állatjelmezben szexelsz. Yiffingnek azt nevezik, amikor furry-k furszónájukban közösülnek, vagy az adott állat péniszének dildóreplikájával végzel önkielégítést. 

A furry-k már egy jó ideje folyamatos beszédtémát adnak az internet népének. Forrás Adam Berry / Stringer

Fornifília

A fornifilek más embereket bútordaraboknak használják. Ha szeretődet arra kéred, hogy órákon át a borospoharad asztalaként mereven álljon, vagy négykézláb egy széket imitáljon, valószínűleg te is fornifil lehetsz. A leggyakoribb példák erre a szexuális fétisre: egy adott ember lábtartónak, asztalnak, gyertyatartónak vagy tönkrement lámpának való használata.

Sacha Baron Cohen 2009-es Brüno című filmjének egyik ikonikus jelenet, amikor a színész által alakított meleg karakter megvendégeli Paula Abdul amerikai énekesnőt mexikói emberbútorain. Forrás Forgalmazó: Fórum Hungary

Szimorofília

És ha már pár hete egy csinos kis tornádó próbált Kansast csinálni Óbudából (Óz, a csodák csodája is shaking), tanuljuk meg, hogy mi is a szimorofília. 

Ez a fétis a katasztrófák izgalmáról szól. A kifejezést először 1984-ben egy John Money nevezetű amerikai pszichológus alkotta meg, aki egy egész tanulmányt is írt ennek a fétisnek a jelenségéről. Meglepő, de kvázi minden katasztrófa- és akciófilm felhevült csók- vagy szexjelenete mondható szimorofil kivetülésnek. A megemelkedő adrenalin, a veszélyhelyzet, a halandóság – mind kiváltó okai lehetnek a szimorofíliának.

Forrás Forgalmazó: InterCom