2023.7.3 17:10
Olvasási idő 2:12
Kremmer Magdi

A lázadás jelképéből trendi kiegészítő – Így lett testünk része a piercing

A lázadás jelképéből trendi kiegészítő – Így lett testünk része a piercing
Forrás GETTY IMAGES
DIVAT TEST TÉMA

Ősi kultúrákban státuszszimbólum, itthon azonban csak most kezdett el elfogadottá válni a piercing. De hogyan lett a bőr átszúrása divat?

A testékszerek és tetoválások ma már széles körben elterjedtek. Teljesen elfogadott, sőt divatos, ha a füled több helyen is ki van szúrva, és ma már egy-két kisebb tetkó szinte átlagosnak számít. De ez nem volt mindig így, a testmódosítás megítélése rengeteget változott az évszázadok során.

A piercing, ami sokáig stigmatizálva volt a nyugati kultúrában, mára trenddé vált. A világ nagy részén teljesen elfogadott, ha valaki kilöveti a fülét vagy az orrát, bár még mindig vannak olyan országok, ahol tabunak számít a testékszer. Észak-Koreában a kapitalista fogyasztói társadalom jelképeként tekintenek rá, Iránban pedig akár börtönbüntetés is járhat, ha egy nő szúrat magának piercinget. Ahogy Európa legtöbb részén, úgy Magyarországon is népszerűvé váltak a piercingek, bármikor betérhetünk egy szalonba, ahol pár ezer forintért, néhány perc alatt el is készítik nekünk az új kiegészítőnket. Persze a piercingek nem minden fajtája ugyanúgy elfogadott, a különböző fülbevalók, orrpiercingek vagy a köldökpiercing viszonylag gyakori, de a feltűnő vagy szokatlan helyre szúrt darabok még mindig extrémnek számítanak.

A dél-amerikai őslakos törzsek közt gyakoriak voltak a fából készült ajak-, fül- és orrékszerek. Forrás GETTY IMAGES

Bár a nyugati világban a piercing elterjedése csak az elmúlt évtizedekben történt meg, a világ számos pontján évezredes hagyománya van a testmódosításnak. Az ókori Egyiptomban a testékszer státuszszimbólum volt, a törzsi társadalmakban a felnőtté válást jelképezte, a hindu vallásban pedig fontos vallási szertartás a fül és az orr átszúrása. Az európai kultúrkörben a piercing nem igazán volt jellemző, egészen a 20. század végéig.  

Kiemelt tartalom
Így legyél magabiztos fürdőruhában  – Mert tényleg minden test bikinitest Így legyél magabiztos fürdőruhában – Mert tényleg minden test bikinitest 2023.7.8 9:15

A 70-es évek punkjai felvették a harcot a mainstream kultúrával szemben és a zenében, a művészetben és a divatban is a szokottól eltérő, figyelemfelkeltő és megbotránkoztató  módon fejezték ki magukat. Ennek nemcsak a színes taréj, az acélbetétes bakancs és a szakadt ruhák voltak a részei, de a piercing is. Így a testékszer a 20. század végén a lázadás, a normálistól való eltérés, az ellenkultúra jelképévé vált, amit punkok, hippik és raverek viseltek.

Fiatal svéd srác egy 1977-es Clash koncerten Forrás Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Szépen lassan a populáris kultúra is elkezdte elfogadni a piercinget és a lázadás jelképéből divatos kiegészítő lett. A 90-es évek topmodelljei, Naomi Campbell és Christy Turlington köldök piercinggel sétáltak végig a kifutón, a divatvilág és a művészeti szcéna egyaránt igent mondott a piercingre. A 2000-es évek tették a testékszert még inkább mainstreammé, a Y2K esztétika elengedhetetlen része volt a köldökpiercing, a férfiaknál a fülbevaló, később Fergie-nek hála pedig az átlőtt szemöldök is. Bár a piercing kezdett elfogadottabbá válni, ebben az időszakban az orrkarikák és a különböző fülpiercingek még mindig a punkokhoz, rockerekhez vagy épp hippikhez voltak társítva.

Britney ikonikus fellépése a VMA-n az elmaradhatatlan köldök PC-vel. Forrás Kevin Mazur/WireImage

Ebben a 2010-es évek vége hozott nagy változást, amikor a divatvilágban az edgy, különleges, tetovált és piercinges modellek elkezdtek felkapottá válni. A divatipar a klasszikus szépség helyett a különlegeset, egyedit, eltérőt kereste, ez pedig teret adott azoknak, akiket korábban nem fogadott be a mainstream kultúra.

A Givenchy 2015-ös őszí/téli showján a piercing volt a legfontosabb kiegészítő. Forrás Catwalking/ Getty Images

A divatbemutatók kifutóján a legkülönfélébb piercingek jelentek meg, a mindennapi viselet részévé váltak a testékszerek. Jelenleg a különböző fülpiercingek a legdivatosabbak, de az orrkarika és a septum is nagy népszerűségnek örvend. Ennek ellenére a “szokatlanabb” helyen található piercingek, az átszúrt orrnyereg vagy ajak még mindig feltűnő és polgárpukkasztó kiegészítőnek számít.

Kiemelt tartalom
Gondolkodtál már azon, milyen érzés lehet meghalni?  Most elmondjuk, mi történik a testünkkel halálunk előtt Gondolkodtál már azon, milyen érzés lehet meghalni? Most elmondjuk, mi történik a testünkkel halálunk előtt 2023.5.23 15:31

Bár az utcán már senki nem fog megbámulni, ha kilöveted az orrodat, bizonyos munkakörökben, például szolgáltatói vagy banki szektorban nem megengedett a tetoválás és a piercing látható helyen. Ha szeretnél piercinget, de a környezeted vagy a munkáltatód miatt nem lehet, próbáld ki a bármikor kivehető kamu piercinget (pár hónap alatt lekopó tetkót is lehet már venni!) és reméljük, hogy pár év múlva már mindenhol elfogadottak lesznek a testékszerek.