2023.6.24 2:26
Olvasási idő 2:33
Somogyi Marci

5 szabadtéri nyári sport, amiről talán sosem hallottál, de könnyen lehet, hogy imádni fogod

5 szabadtéri nyári sport, amiről talán sosem hallottál, de könnyen lehet, hogy imádni fogod
Forrás John Fredricks / NurPhoto / Getty Images
SPORT JÁTÉK NYÁR SZÓRAKOZÁS

Hallottál már a bucketballról, a padelről, a cornhole-ról, a roundnetről vagy a pickleballról? Ne érezd magad rosszul, ha esetleg nem, most képbe hozunk! Íme az idei nyár öt legújabb szabadtéri slágersportja.

Végre itt a nyár, ami lehetőséget teremt arra, hogy ne kelljen a négy fal közé korlátozni a hétköznapi dolgainkat, újra hosszú órákat tölthessünk a szabadban. Ebben a cikkünkben olyan sportokat fogunk bemutatni, amelyek itthon még nem annyira elterjedtek, szabadban játszhatók, de ami a legfontosabb, nagyon hamar nagy sikerélményt okoznak, ezáltal baromi szórakoztatóak.

A szunnyadó hibrid: pickleball

A pickleballt 1965-ben találták fel, és bár egy klasszikus udvari gyerekjátékként indult, pár éve annyira felkapták az Egyesült Államokban, hogy olyan sportolók fektettek bele súlyos dollármilliókat, mint mondjuk Tom Brady NFL-legenda. A játék első ránézésre a tenisz, tollaslabda és asztalitenisz hibridjének tűnhet, de az avatatlan szemek könnyen hihetik azt is, hogy vágódeszkákkal ütik egymásnak a labdát a háló két oldalán álló játékosok.

A feltaláló, Joel Pritchard eredetileg az otthon unatkozó családját szerette volna kicsit kimozdítani a kanapéról, így közösen kitalálták, hogy ötvözik a tollaslabdapályán a pingpongütőt és a lyukacsos műanyaglabdát. Alapvetően párosan jó játszani, a szabályok is a páros teniszhez hasonlóan működnek.

Ha imádsz vetődni és trükközni: spikeball vagy roundnet

Még a nyolcvanas évek végén találták fel ezt a játékot, de igazán népszerű az amerikai, Shark Tank című műsor után lett, ahol az egyik csapat a Spikeball márka megalkotásának ötletére kapott támogatást. Ez olyan jól sikerült, hogy manapság már mindenki ezen a néven emlegeti a játékot az eredeti roundnet helyett.

Kiemelt tartalom
Tetszett a Squid Game? Mutatunk 13 hasonlóan lélekölő és zseniális dél-koreai sorozatot, amit bindzsizhetsz a második évadig Tetszett a Squid Game? Mutatunk 13 hasonlóan lélekölő és zseniális dél-koreai sorozatot, amit bindzsizhetsz a második évadig 2024.3.9 9:43

A szabályokat tekintve: két kétfős csapat játszik egymás ellen egy bokamagasságban kifeszített, kör alakú háló körül, egy grapefruit méretű labda segítségével. Ahogy a röplabdában, egy csapatnak három érintése lehet, de fontos, hogy a két játékos csak felváltva érhet a labdába. Ezután a hálóra kell juttatni a labdát, ahonnan úgy kell elpattannia, hogy oda már nem esik vissza. Ezután a másik csapat jön, akiknek szintén vissza kell ütniük a hálóra a labdát.

Ez az adok-kapok egészen addig megy, amíg valamelyik csapat el nem téveszti a hálót, vagy a labdája kétszer érinti a hálót egymás után. Elsőre nem tűnik valami könnyűnek, de hamar bele lehet jönni, és rettenetesen élvezetes.

Pofonegyszerű, de szórakoztató: cornhole

A listán szereplők közül magasan ez a legegyszerűbb játék, amelyben babzsákokat kell dobálni egy döntött, lyukkal ellátott táblára. Ha a babzsák megáll a tábla felületén, az egy pontot ér, de ha lemegy a lyukon, akkor hármat. Igen ám, de a fennmaradt babzsákokat le lehet ütni a tábla felületéről, így kicsit hasonlít a játék a curlingre.  A profik már úgy nyomják, hogy a babzsák két oldalán különböző anyagú a borítás, és attól függően váltogatják, hogy azt szeretnék, hogy csússzon vagy tapadjon a tábla felületén a zsák.

 

Az egzotikus squash: padel

Ha Acapulcón tölteném az időmet, és mindenáron sportolni szeretnék valamit, én is inkább a szabadtéri megoldás felé kacsingatnék. Így gondolkodott Enrique Corcuera, a játék feltalálója is, aki ötvözte a tenisz és a squash legizgalmasabb elemeit, majd egy félig nyitott üvegkalitkába zárva kihozta a szabadba. Jellemzően párosan szokták játszani, és a spanyol nyelvterületeken a legnépszerűbb, de már hazánkban is eléggé feltörekvőben van, sorra nyílnak az új helyek, ahol ki lehet próbálni a játékot. Futballrajongóknak, különösen a Barcelona-drukkereknek külön ajánlott, hiszen a sportág legelkötelezettebb hívei közé tartozik Carles Puyol és Gerard Piqué is.

 

Beerpong józanul: bucketball

Első ránézésre sokaknak ismerős lehet ez a játék, mert pontosan úgy néz ki, mintha Gulliver elvitte volna a beerpongszettjét Lilliputba. Komolyra fordítva a szót: ez a kocsmasport alkoholmentes, gyerekbarát verziója, amelyben poharak helyett vödörrel, pingponglabda helyett teniszlabdával, és asztal helyett a földön kell játszanunk.

A sörponggal szemben nagy előnye, hogy ezt strandokon, kertben vagy akár egy réten is lehet játszani, mivel nem kell hozzá külön asztal, és a szél sem fog zavarni, ami a pingponglabdánál azért erős befolyásoló tényező tud lenni.

A szabályok egyszerűek: a labdával kell beletalálnunk az ellenfél vödreibe, és ha ez sikerült, azt a vödröt le kell vennünk a pályáról. Az a csapat veszít, amelyiknek a leghamarabb elfogynak a vödrei. De ha elmúltál már 18, és nem rettensz meg a sör ízétől, akkor próbáld ki nyugodtan a beerpongot is.