2023.6.2 15:20
Olvasási idő 0:41
Kovács M. Dávid

Bécsi kiruccanást tervezel? Jobb, ha tudod: idén már nem nyit ki a város emblematikus múzeuma

UTAZÁS AUSZTRIA BÉCS MÚZEUM

Alaposan megújul az épület, és harminc év után átrendezik a Hundertwasser munkáit bemutató állandó kiállítást, amely 2024-től a művész ökológiai aktivizmusára és építészeti vízióira fókuszál majd.

Felújítás miatt ideiglenesen zárva tart a Hundertwasser Múzeumnak is helyet adó Kunst Haus Wien Ausztriában – olvasható a bécsi intézmény honlapján.

A Kunst Haus Wien épülete Bécsben. Forrás Herbert Schwingenschlögl / Kunst Haus Wien / Wikipedia

A Kunst Haus Wien - Hundertwasser Múzeum 1991-ben jött létre az egykori Thonet Bútorgyárban a Hundertwasserre jellemző természetközeli építészet jegyében. A Bécs Város | Nemzetközi Irodák budapesti egységének közlése szerint: az osztrák főváros kulturális intézményét várhatóan jövő év elejéig nem lehet látogatni.


A júniusban elindult felújítási munkák során korszerűvé válik az épület szellőztető- és fűtési rendszere: földgáz helyett klímabarát geotermikus hűtést és fűtést kap az épület. Ezen túlmenően megújul a tűzjelző rendszer, az elektromos hálózat, a biztonsági rendszer, átépítik az előcsarnokot, korszerűsítik a mosdókat, és harminc év után átrendezik a Hundertwasser munkáit bemutató állandó kiállítást.

Az új tárlat középpontjába a művész ökológiai aktivizmusa és építészeti víziói kerülnek majd.

A felújítás ideje alatt a múzeum szabadtéri kiállítással és CLOSE/D címen futó közösségi programmal vonja be a környékbelieket és az arra járókat a környezetvédelem és a fenntarthatóság világába. A programsorozat június 27-én utcafesztivállal kezdődik, a szabadtéri kiállításon tizenkét művész mutatja meg, mit jelent számukra a környezet és a fenntarthatóság.