2023.5.26 15:36
Olvasási idő 1:14
Kovács M. Dávid

Mégsem vonul ki Európából a ChatGPT, a vezérigazgató már a folytatáson töri a fejét

TECH-TUDOMÁNY CHATGPT

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója izgatottan várja a további munkát az Európai Unióban.

A ChatGPT mesterséges intelligenciára épülő chatbotot gyártó amerikai OpenAI cég vezérigazgatója pénteken közölte, hogy cége mégsem hagyja el Európát. Sőt, Sam Altman a Twitter-oldalán már azt jelezte, hogy izgatottan várja a további munkát az unióban.

Sam Altman, az amerikai OpenAI cég vezérigazgatója Forrás Win McNamee / Getty Images


Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, a cég vezérigazgatója jelenleg a világ vezető országait járja, hogy a döntéshozókat meggyőze a mesterséges intelligenciára épülő rendszerek hasznosságáról. Két nappal ezelőtti nyilatkozatában kijelentette, hogy az OpenAI elhagyhatja az Európai Uniót, amennyiben nagyon nehéz lesz megfelelni az Európai Unió mesterséges intelligenciáról tervezett szabályozásának.

Az Európai Parlament (EP) szakbizottságai május elején elfogadták a mesterséges intelligencia alkalmazására vonatkozó első uniós szabályozás megalkotását célzó tárgyalási álláspontjukat, amelyben új átláthatósági és kockázatkezelési kötelezettségeket írnának elő.

Ebben leszögezték: céljuk, hogy emberközpontú és etikus mesterséges intelligencia-rendszerek jöjjenek létre. A szabályozás értelmében tilos lenne az emberek biztonságát veszélyeztető, például a tudatalatti vagy szándékosan manipulatív technikákat alkalmazó rendszerek alkalmazása, vagy olyanoké, amelyek társadalmi, viselkedési gazdasági helyzet és személyes jellemzőik alapján osztályoznak. A képviselők betiltanák a biometrikus megfigyelést és az érzelmek felismerését alkalmazó rendszereket is.

Kiemelt tartalom
Használd ki, amíg lehet! – Eltűnhet a ChatGPT Európából Használd ki, amíg lehet! – Eltűnhet a ChatGPT Európából 2023.5.25 13:39

Az EP képviselői szeretnék erősíteni a polgárok azon jogát, hogy panaszt nyújthassanak be a szóban forgó rendszerekkel kapcsolatban és magyarázatot kapjanak a jogaikat jelentősen érintő, nagy kockázatú rendszereken alapuló döntésekről. Emellett megreformálnák az EU mesterséges intelligenciával foglalkozó hivatalának szerepét is, amelynek feladata lenne a témába vágó szabályozás végrehajtásának nyomon követése is.

Márciusban az olasz hatóságok adatvédelmi aggályokra hivatkozva letiltották a hozzáférést a ChatGPT-hez az országban. Ezután az EU hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol március végén kiadott közleményében felhívta a figyelmet a ChatGPT veszélyeire, amelyek között adathalászati kísérletek, dezinformációk terjesztése és kiberbűnözés is szerepel. 

A technológiai ipar vezető szereplői nemrég nyílt levélben sürgették a mesterséges intelligencia fejlesztésének azonnali felfüggesztését a társadalmat fenyegető kockázatok miatt. Az Élet Jövője Intézet (Future of Life Institute) által kiadott dokumentumot mintegy ezren írták alá, köztük Elon Musk, a Twitter tulajdonosa, a Tesla alapítója, valamint Steve Wozniak, az Apple társalapítója.