2023.5.25 13:39
Olvasási idő 0:51
Masszi-Rigó Csilla

Használd ki, amíg lehet! – Eltűnhet a ChatGPT Európából

TECH-TUDOMÁNY CHATGPT

Helyetted ír dolgozat, önéletrajzot, könyvet, mégis hamarosan eltűnhet a ChatGPT az európai országokból.

Tarol az interneten a mesterséges intelligencia, ez pedig többek között a novemberben debütált ChatGPT-nek is köszönhető, amely a legújabb hírek szerint hamarosan eltűnhet az európai piacról, az egyelőre csak tervezett EU-s szabályozások miatt, amelyek a mesterséges intelligencia egyre nagyobb mozgásterét korlátoznák a tagországokban. 

Eltűnhet a ChatGPT? Forrás Nikos Pekiaridis/NurPhoto via Getty Images

A Gizmodo cikke szerint az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman éppen világkörüli turnén igyekszik meggyőzni a politikai döntéshozókat arról, hogy a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek és programok milyen előnyökkel bírnak. Igen ám, csakhogy az Európai Unióban régóta készülnek már egy olyan szabályozásra, amely 3 kockázati kategóriába sorolná a mesterséges intelligencia-modelleket. Altman ugyan elmondta, igyekeznek megfelelni az EU-s szabályoknak, de azért zavarja, hogy egyes modelleket magas kockázati kategóriába sorolnának a döntnökök. 

Kiemelt tartalom
Mégsem vonul ki Európából a ChatGPT, a vezérigazgató már a folytatáson töri a fejét Mégsem vonul ki Európából a ChatGPT, a vezérigazgató már a folytatáson töri a fejét 2023.5.26 15:36

Ahogy a 24.hu írja, az EU szerint ezzel a társadalmi pontrendszereket, és a manipulatív social engineering mesterséges intellgenciákat tiltanák, minden olyan technológiával együtt, amely alapvető jogokat sérthet. Altman szerint ugyanakkor a törvényjavaslat jelenlegi megfogalmazása azt jelentené, hogy a ChatGPT és a GPT-4 nagy nyelvi modell is magas kockázatúnak minősül.

„Ha meg tudunk felelni a szabályoknak, akkor meg fogunk, ha nem, akkor viszont megszüntetjük a működésünket. Meg fogjuk próbálni megoldani a helyzetet. De vannak korlátai annak, mi az, ami még lehetséges.”

A szabályozással az EU olyan rendszerek elterjedését akarja akadályozni, mint például a rossz célokra is felhasználható arcfelismerési rendszerek vagy a Kínában működő társadalmi pontrendszer.