2023.5.15 11:32
Olvasási idő 1:02
Masszi-Rigó Csilla

Ennyibe kerül most egy jogsi megszerzése – Az árak miatt egyre kevesebben kezdenek bele a vezetésbe

UTAZÁS AUTÓK

Sokan szeretnének megtanulni vezetni, de a mostani árak mellett erre egyre kevesebbeknek van lehetősége.

Akár fél millió forintjába is kerülhet egy kezdő sofőrnek megszerezni a B kategóiás jogosítványt 2023-ban, derül ki a 24.hu híréből. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 végén átlagosan 305 ezer forintba került a jogosítvány megszerzése, ami már önmagában óriási emelkedés a 2020 végi adatokhoz képest – akkor átlagosan 216 300 forint volt az ára a vezetői engedély megszerzésének – a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke, Jovánovics János szerint azonban a tapasztalatok azt mutatják, fél millió forint is elmegy, mire valaki megszerzi a vezetésre jogosító rózsaszín plasztikkártyát. 

Forrás GETTY IMAGES

Bár a jelenlegi szabályok szerint egy tanuló vezetőnek elég 30 órát levezetnie ahhoz, hogy kézhez kapja a jogsit, legtöbb esetben mégis minimum 50-60 órán kell részt venni ahhoz, hogy érdemes legyen vizsgára menni, ez a plusz 20-30 óra pedig akár 100.000 forintos többletköltséget is jelenthet nem is beszélve arról, hogy ha az ember nem megy át elsőre, a pótórákkal és az újbóli vizsgajelentkezéssel együtt még 50-100 ezer forinttal nőhetnek a kiadások. 

Kiemelt tartalom
Mit tud, és miért nem kopik ki a NER kedvenc kocsija, a Mercedes G-osztály, ami évek óta hatalmasat megy a kormányközeli körökben? Mit tud, és miért nem kopik ki a NER kedvenc kocsija, a Mercedes G-osztály, ami évek óta hatalmasat megy a kormányközeli körökben? 2024.4.9 17:57

Jovánovics János szerint körülbelül 30-40 százalékos visszaesés tapasztalható a tanulók számában, a magas ár pedig többek között a megemelkedett szervízköltségeknek, a megemelkedett üzemanyagáraknak és a kata-módosításnak is köszönhető. 

A szakértő szerint a legfrissebb tapasztalatok azt mutatják, hogy a 20 év alatti tanulók szülei megfinanszírozzák az elméleti képzés díját és a vizsga díját, tekintettel arra, hogy állami támogatással visszaigényelhetnek 25 ezer forintot. Hozzátette, ezután viszont nem minden szülő tudja megtámogatni a gyakorlati órákat, ezért a jelenlegi jogszabályok értelmében a tanulók két évig is húzhatják a gyakorlati órák megkezdését. Ez a tendencia ugyan logikus, mégis átmeneti kiesést jelent az autósiskolák számára, hiszen így nem keletkezik megfelelő mennyiségű.