2023.5.3 16:06
Olvasási idő 1:32
Szécsi Krisztián

"Aggódom" - mondta a mesterséges intelligencia feltalálója, majd otthagyta a Google-t

TECH-TUDOMÁNY AI CHATGPT GOOGLE MESTERSÉGES INTELLIGENCIA TECHNOLÓGIA

A tudós otthagyta a Google-t, hogy elmondhassa a jövővel kapcsolatos félelmeit.

Dr. Geoffrey Hinton, a mesterséges intelligencia keresztapjaként is emlegetett tudós hivatalosan is felmondott a Google-nál, hogy végre szabadon felszólalhasson a technológia kockázatai ellen – tette mindezt a New York Timesnak adott interjújában

„Most még nehéz látni, hogyan is akadályozhatnánk meg, hogy nem megfelelő kezekbe kerüljön [a mesterséges intelligencia]. Nézzük csak meg, milyen volt öt évvel ezelőtt, és milyen is most. Nézzük csak meg milyen gyors ütemben fejlődik. Valóban aggasztó.“ – olvasható Hinton riportjában.

Forrás Chloe Ellingson/ New York Times

Dr. Hinton a 70-es évek óta foglalkozik a mesterséges intelligencia világával, amikor még az Edinburgh-i Egyetem végzős hallgatójaként az egyik legelső kutatója volt a neurális hálózatoknak, ami egy olyan matematikai rendszernek, amely adatok elemzésével tanul készségeket. 2012-ben, Hinton és két tanítványa, Alex Krishevsky és Ilya Sutskever, utóbbi egyébként jelenleg a ChatGPT-t létrehozó OpenAI vezető tudósa, olyan neurális hálózatot hozott létre, amely képes volt megtanulni, hogyan is ismerjen fel olyan objektumokat, mint egy macska, kutya, virág. Még abban az évben a Google 44 millió dollárért felvásárolta a Dr. Hinton és két tanítványa által alapított céget. 2018-ban megkapták a számítástechnika Nobel-díjként is emlegetett Turing-díjat, melyet a „számítástechnikai Nobel-díjként“ is emlegetnek. Ezek az áttörések végül olyan mesterséges intelligencia rendszerek létrehozásához vezettek, mint a ChatGPT és a Google Bard.

Kiemelt tartalom
Elkezdődött a világ legnagyobb úszó napelemfarmjának építése: ez lehet az egyik válasz az energiaválságra? Elkezdődött a világ legnagyobb úszó napelemfarmjának építése: ez lehet az egyik válasz az energiaválságra? 2024.3.22 20:43

A technológia gyors fejlődése azonban kezdte nyugtalanítani Dr. Hintont. A Timesnak adott interjújából is az derül ki, hogy a tudós úgy gondolta, a Google képes lesz kordában tartani az AI-t. Egészen 2022-ig. 

Forrás Smith Collection/Gado / Contributor

Végül saját indíttatásra, vagy külső nyomásra, a riportban adott kijelentéseit később cáfolta egy tweetjében, melyben a Google felelősségteljes szerepvállalását méltatta és nyilatkozatával nem kívánja bemocskolni a cégóriást.

 
Legyen bármi is az igazság, azt azonban utólagosan sem vonta vissza, hogy attól tart, rövid távon a fake fotók, videók és szövegek terjedése miatt egy átlagos internetfelhasználó képtelen lesz felismerni egy adott információval kapcsolatosan, hogy az valós-e vagy sem.

„Már korábban is sokan úgy hitték, hogy ez a cucc okosabb lehet az embereknél. Aztán csak nevettünk rajtuk. Azt hittük, hogy ha ez el is jön, az csak a távoli jövőben elképzelhető. Én magam részéről nem hittem benne. Most már másképp látom.“ – zárta le gondolatait Hinton.