2023.4.29 9:22
Olvasási idő 4:22
Maier Péter

Zsebturkálásra fel! – Ők a leggazdagabb rapperek a világon

Zsebturkálásra fel! – Ők a leggazdagabb rapperek a világon
Forrás Kevin Mazur/Getty Images for Sean Combs
ZENE DRAKE EMINEM JAY-Z KANYE WEST PHARRELL WILLIAMS SNOOP DOGG

Kanye óriásit csúszott, Drake valószínűleg gazdagabb, mint gondoljuk – mutatjuk a 10 leggazdagabb embert a hiphop világából.

Nincs hiphop úgynevezett „pocket-watching“ nélkül, amit úgyis fordíthatnánk, hogy „egymás pénztárcájában turkálás“. A rapzene világában kevés dolog fontosabb, mint az, hogy mennyid volt, és most mennyid van. Ott van az állandó versengés ezzel kapcsolatban, és nem véletlenül szokás listázni a leggazdagabb rappereket.

Kanye mennyit esett vissza a balhéja miatt? Meg tudta előzni bárki Jay-Z-t? Vannak új arcok a listán tavaly óta? A Highsnobiety listája alapján elhoztuk nektek a 10 leggazdagabb embert a hiphop világából, hogyha ti is szívesen részt vesztek a „zsebnézegetésben“.

Akik épphogy lemaradtak: Snoop Dogg, Lil Wayne, Ice Cube

Snoop Dogg a Dear Mama című film premierjén 2023 áprilisában Forrás Araya Doheny/FilmMagic

Legendás rapperek vannak azok között is, akik idén nem kerültek be a top10-be, a tizenharmadik helyen maga Snoop Dogg, aki 150 millió dolláros (kb. 51 milliárd forintos) vagyonát rézsben olyan tech-startupos befektetéseinek köszönheti, mint a Reddit vagy a Klarna. Talán az is segít, hogy 35 millió lemezt adott el világszerte.

Lil Wayne egyik New York-i koncertjén 2023 áprilisában Forrás Johnny Nunez/WireImage/Getty Images

A tizenkettedik helyen lévő Lil Wayne volt már gazdagabb állítólag, ez amiatt a rádiócsend miatt lehet, ami most körülötte van, de azért így is 160 millió dollárra (kb. 54 millió forintra) becsülik a vagyonát. A Young Money brand körüli hercehurca ugyan visszábbvetette ezt, de mostanra övé a teljes kontroll a márka felett, így elég nagy bevételekre számíthat a jövőben.

Ice Cube egy új-zélandi fellépésén 2023 áprilisában Forrás Dave Simpson/WireImage

Az 53 éves legenda a mai napig aktív, ami nyilván hozzájárul ahhoz, hogy neki is nagyjából 160 millió dolláros vagyona legyen. De a legtöbbet mégis inkább a filmiparból szedi ki, producerként és színészként is jelen van a filmes bizniszben.

10. helyen: Ronald ‘Slim’ Williams

nettó vagyon: 170 millió dollár (nagyjából 58 milliárd forint)

A Cash Money Records kiadó „Keresztapájaként“ ismert Slim olyan előadók lemezein működik együtt executive producerként, mint Drake, Nicki Minaj vagy Young Thug. A tesójával, Birdmannel alapított lemezkiadójuk az egyik legjövedelmezőbb a rapszakmában, olyannyira, hogy Williams-nek 1400 négyzetméteres lakása van Manhattanben 10 háló- és 11 fürdőszobával. 

Ronald 'Slim' Williams 2013-ban Forrás Paul Archuleta/FilmMagic

9. helyen: Drake

Nettó vagyon: 180 millió dollár (nagyjából 61 milliárd forint)

A világ egyik leghallgatottabb előadójaként Drake csak a kilencedik helyre fért oda, de azért hozzá kell tenni, hogy a legtöbben jóval nagyobb vagyont feltételeznek a kanadai rapper számára, mint amennyiről hivatalosan tudunk. A rekordokat döntögető albumeladások mellett Drizzy az ingatlanpiacon is tevékenykedik, sőt, saját whiskey-márkája, és klubja van, és akkor még nem szóltunk a ruhamárkájáról.

Drake 2022 decemberében Atlantában Forrás Prince Williams/Wireimage

8. helyen: Pharrell Williams 

Nettó vagyon: 200 millió dollár (nagyjából 68 milliárd forint)

A modern polihisztor, aki épp nemrég lett a Louis Vuitton férfi részlegének kreatív igazgatója, akinek a bölcsességéből épp könyv készül, és akinek olyan projektjei vannak, mint a HUMANRACE márka, aminek legújabb Adidas-kollabjáról mi is írtunk. De ott van még az i am OTHER nevű médiaügynökség, illetve a Billionaire Boys Club nevű divatmárkája. Mindemellett jogdíjakból sem szűkölködhet az az ember, aki például 2003-ban a rádióban játszott dalok 43 százalékát producerelte. A vagyon valószínűleg nem fog csökkeni egy új ügynökséggel a csőben illetve a luxusóra-márkaként ismert Richard Millievel való együttműködésnek köszönhetően. Minket talán azért jobban érdekel, hogy az elmúlt évtizedek legjobb hiphop- vagy popdalainak nagyjából harmadában ott volt a keze, és nem, nem feltétlen a Happy-re gondolunk.

Pharrell Williams beszédet mond 2022 decemberében Atlantában Forrás Paras Griffin/Getty Images for Urban One Honors

7. helyen: Master P

Nettó vagyon: 200 millió dollár (nagyjából 68 milliárd forint)

Való igaz, a listánkon nem csak gyakorló rapperek vannak, hanem a hiphop óriási mágnásai is, akik közül az egyik első volt a P.Millerként is ismert Master P – ő a '90-es években alapította meg a No Limit Records-t. Napjainkban leginkább a befektetéseiből él, ingatlanokban, filmekben, TV-műsorokban, fast food-éttermekben és még szexjátékokban is ott van a keze. De azért még van ideje Gucci Mane-re, aki a leghíresebb ügyfele napjainkban.

Master P 2023 januárjában Forrás Ivan Apfel/Getty Images

6. helyen: Eminem

Nettó vagyon: 230 millió dollár (nagyjából 78 milliárd forint)

Nagyon kevesen hoztak a rapzene történetében olyan számokat, mint Slim Shady – és ez a mai napig igaz. Tavalyi meglepetéslemeze, a Kamikaze hiába nem volt kritikai siker, a Billboard Hot 100 tetején landolt, ráadásul elég hamar platina is lett. De a zenei siker csak egy dolog, Eminem befektetései között olyan cégek vannak, mint a StockX, illetve mindenki kedvenc zeneszöveg-oldala, a Genius. 

Eminem 2022-ben, az éves Rock & Roll Hall Of Fame ceremónián Forrás Jeff Kravitz/FilmMagic

5. helyen: Russell Simmons

Nettó vagyon: 340 millió dollár (nagyjából 115 milliárd forint)

Be is értünk a top5-be, és itt azért a számokban is van egy erős ugrás. A 340 millió dollár nettó vagyonnal rendelkező Russell Simmons a Def Jam társalapítója. Simmons úgy keres ennyit, hogy a kiadó éléről vissza kellett lépjen a szexuális visszaélési vádak miatt, amelyeket cáfolt ugyan, de a Def Jam vezetését átadta a fiatalabb generációnak. Simmons-nak egyébként annyi pénze van, hogy ha eladná a házait, utána beköltözhetne a világ legdrágább szállodai lakosztályába, és 11 évig és 233 napig vígan elélhetne ott, ahol egy éjszaka 80 ezer dollár.

Russell Simmons 2023 februárjában Forrás Matt Winkelmeyer/Getty Images for The Recording Academy

4. helyen: Kanye West

Nettó vagyon: 400 millió dollár (nagyjából 136 milliárd forint)

Vicces ezt mondani egy 400 millió dolláros vagyonra, de a lista lúzere maga Ye, akinek a visszaesésének okait valószínűleg senkinek nem kell elmagyarázni. Kanye West 1,8 milliárd dolláros nettó vagyonig is eljutott, de mostanra az 400 millióra esett vissza. Persze, ha egyszer újra rendesen beindul a YEEZY, illetve az ő divat- és dizájnprojektjeivel simán visszakerülhet a milliárdosok sorába, de a hülyeségei miatt most meg kell elégedjen a negyedik hellyel.

Kanye West 2022 októberében Los Angeles-ben Forrás MEGA/GC Images

3. helyen: Dr. Dre

Nettó vagyon: 400 millió dollár (nagyjából 136 milliárd forint)

A hiphop egyik királya, mondhatjuk, már, ami a kultúrára gyakorolt hatást, a tehetségek felfedezését, és persze a bevételeket illeti. Dre a 2000-es évek közepén csinálta meg a szerencséjét, elsősorban saját fejhallgatómárkájával, a Beats-szel, amit aztán 3 milliárd dollárért vásárolt fel az Apple. Hamarosan egyébként bekövetkezhet egy nagy ugrás köszönhetően a rapper-producer Apple-részvényeinek. Meglátjuk.

Dr. Dre 2010-ben egy baseball meccsen viseli egyik saját headsetjét Forrás Elsa/Getty Images

2. helyen: Sean Combs (P. Diddy, Diddy)

Nettó vagyon: 1 milliárd dollár (nagyjából 340 milliárd forint)

Beléptünk hát a dollármilliárdosok mezőnyébe, ahol ketten tanyáznak. A második leggazdagabb ember a hiphop világában Diddy (manapság legalábbis így hívjuk), akinek olyan márkák értékesítéseiből van bevétele, mint a Ciroc vodka. És hogy mire lenne elég a pénze? A szinte teljesen passzív jövedelemként szerzett vagyonával akár klónozhatná is magát, méghozzá 50 miniverzióra, ha találna valakit, aki megcsinálja. De az ő dolga, hogy költi a pénzét.

Diddy rappel egy 2022-es gálán Forrás Presley Ann/Getty Images for Baby2Baby

1. helyen: Jay-Z

Nettó vagyon: 1,5 milliárd dollár (nagyjából 510 milliárd forint)

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb rappere egy egész évtizeden át libikókázott a második és a harmadik hely között, de tavaly óta stabilan őrzi elsőségét, pedig nem adott ki albumot a kedvesével, Beyoncéval közös, 2018-as Everything Is Love óta. Ennek ellenére az üzleti életben kifejezetten aktív, és tavaly óta a világ legtehetősebb zenésze. A Tidal, a Roc Nation és az Armand de Brignac nevű alkoholos cége mind termelik neki a lóvét, és akkor csendben megpedzegetjük, emellé még érdemes odarakni Beyoncé 355 millió dollárját is, akkor pedig megértjük miért ők az amerikai power couple. Jay-Z egyébként még Magyarország leggazdagabb emberét is megelőzi, Mészáros Lőrinc vagyona ugyanis 1,3 milliárd dollár.

Forrás Harry How/Getty Images