2022.11.7 12:28
Olvasási idő 2:59
Kaposi Máté

Antiszemita megmondóember, vagy mentálisan beteg zseni? - Így kukázta karrierjét Kanye West

KÖZÉLET

Kanye West nem csak az elmúlt húsz év egyik legmeghatározóbb előadója, de rekordot rekordra halmozó divatikon is, aki durva és antiszemita megnyilvánulásaival épp most töri ketté karrierjét.

2022. október 3-án Kanye West a fehér felsőbbrendűséget hirdető „White Lifes Matter” pólóban jelent meg az Adidassal közös Yeezy cipője bemutatóján. Minden idők egyik legbefolyásosabb előadója azóta elképesztő morális és pénzügyi lejtmenetbe kapcsolt. De vajon tényleg az októberi események indították el a lavinát, vagy már korábban is voltak árulkodó jelek? Érdemes a mentális betegségek számlájára írni a történteket, vagy mélyebb problémákat kell keresni? 

"I miss the old Kanye"

24 Grammy-díj, 20 millió eladott album és 140 millió értékesített kislemez – kétség sem fér hozzá, hogy Kanye az elmúlt húsz év egyik legmeghatározóbb előadója. Lehengerlő rekordokat viszont nem csak zenei téren tudhat magáénak: ő volt az első nem sportoló híresség, akivel kollaborált a Nike, de szintén hozzá köthető a sneaker-kultúra egyik legikonikusabb darabja, az Adidas Yeezy is. Divatmárkák hadával működött együtt, amivel dollármilliárdossá avanzsált. Mi több, a Bloomberg News becslései szerint 2021-ben 6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, ezzel pedig ő számít a valaha volt leggazdagabb afroamerikainak.

Kanye West és az Adidas kollaborációja meghatározta a sneaker kultúrát Forrás Getty Images / Jonathan Leibson / Stringer

Árulkodó jelek

Kanye erősen megkérdőjelezhető nyilvános akciói nem számítanak újkeletűnek. 2004-ben került először címlapra az American Music Awards-on rendezett jelenetével: sértődötten rohant ki a teremből, miután nem ő nyerte a "Best New Artist" díjat, miközben többször elmondta, hogy neki kellett volna nyernie és a szervezők gyakorlatilag kirabolták. Azóta díjátadók sorát fullasztotta már botrányba. 2005 óta rendszeresen szólal meg politikai és közéleti témákban is, beleállt már George Bushba, illetve Barack Obamába is (akit viszont támogatott is választási kampánya során), illetve nyíltan szimpatizált Donald Trumppal.

Közéleti felszólalásait a kezdetektől óriási médiafigyelem kísérte, amivel bár kissé kontraproduktív módon, de élt is a művész. 

  • 2013-ban 3 millió dollárért lépett fel Nurszultan Nazarbajev kazah diktátor unokájának esküvőjén. 
  • Ugyanebben az évben bonyolodott először nyilvános zsidózásba, amikor egy rádióinterjúban arra vezette vissza Barack Obama sikertelenségét, hogy a zsidókkal ellentétben, neki nincsenek jó kapcsolatai. 
  • 2016-ban Bill Cosby mellett állt ki, akit ekkor épp 50 nő vádolt szexuális zaklatással. 
  • 2018-ban újabb botrányba keveredett, ezúttal az afroamerikaiak 400 éves rabszolgasága kapcsán pendített meg áldozathibáztató húrokat.

Amikor a 400 évig tartó rabszolgaságról hallasz... 400 évig? Ez úgy hangzik, mint egy választás.

Radikális változás

2016-ban vált nyilvánvalóvá, hogy mentális problémákkal küzd: ekkor került kórházba paranoiás tünetekkel és hallucinációval, bár ekkor még nem erősítette meg, hogy beteg. 2019-ben ismerte el egy interjúban, hogy bipoláris zavarban szenved. 

Ebben az évben politikai és vallási szempontból is megtért, elkezdett rokonszenvezni az alt-right mozgalommal, személyesen találkozott Donald Trumppal, illetve hívő keresztény is lett. 2019-ben kiadott albumán, a Jesus is Kingben mély vallásosságáról vall. Szintén ebben az évben kezdett politikai (PR?) kampányba is, elindult az amerikai elnökválasztáson, ahol végül 70.000 szavazatot zsebelt be. 

2020 és 2022 között végletesen megromlott házassága Kim Kardashiannal, melynek vége egy egészen kellemetlen online-hadjárat lett a celeb új pasija, Peet Davidson ellen. Ekkoriban gyakorlatilag Kanye, vagy új nevén Ye, szinte teljes online jelenléte a színész lejáratásáról, fenyegetéséről szólt. 

Egyre gyakrabban nyilvánult meg politikai témákban Forrás Getty Images / Pool

Az igazi lejtmenet

Peet Davidson elleni kampánya teljesen egyértelművé tette, hogy Kanyéval valami nem okés. Az ezt megelőző botrányait még rá tudta fogni mentális betegségeire, de a korábbiakkal ellentétben, a 2022 őszén tapasztaltakat már nem úszta meg.

  • Félreérthetetlen kijelentéseket tett a zsidósággal kapcsolatban, melyek miatt letiltotta a Meta és a Twitter is, majd októberben a Forbes hozott le egy cikket, melyben egy korábbi TMZ-alkalmazott azt állította, hogy Kanye 2018-ban, a cégnél tett látogatása során arról mesélt, hogy mennyire rokonszenvez Adolf Hitlerrel, illetve a náci ideológiákkal. Az interjú ezen részlete később kivágásra került.
  • Október 11-én, a Fox News egyik műsorában gyakorlatilag megszámlálhatatlan mennyiségű antiszemita kijelentést tett, a történetbe keverve a Ku-Klux-Klánt és természetesen a COVID-19 oltást is. 
  • Október 16-án egy podcastban George Floyd haláláról alkotott konteókat, majd kijelentette, hogy a "zsidó média" megpróbálja elhallgattatni. 
  • Pár nappal kijelentései után egy neonáci csoport szervezett tüntetést mellette. 

Ez már a mindvégig mögötte álló márkáknak is sok volt, sorra bontottak vele szerződést szponzorai: kihátrált mögüle az Adidas, a Gap, a JPMorgan, majd végül Donald Trump is elhatárolódott tőle. Portfóliója súlyos találatot szenvedett, hozzá közel állók szerint költséges életstílusa miatt hamarosan komoly anyagi gondokkal szembesülhet. 

Ye mögül sorra hátrálnak ki az ismert márkák Forrás Getty Images / Paras Griffin / Stringer

Egy zseni a mentális betegségek árnyékában?

Botrányainak vissza-visszatérő eleme, hogy West mentális betegségeire hivatkozik, miközben bocsánatot kér az érintettektől. Meghatározó zenéi, ikonikus divatcikkei éveken keresztül tudták feledtetni kínos megszólalásait, rajongók milliói fogadták el "őrült zseninek" Kanye Westet. Esete ismét felhívja a figyelmet a mentális betegségek kezelésének fontosságára. Ezzel párhuzamosan természetesen kérdéseket vet fel és kritikus gondolkodásra késztet az a tény, hogy sértő, antiszemita kijelentéseit egészen sokáig tolerálta az őt körülvevő ipar, legyen szó médiáról, kiadókról és divatcégekről. 

Azt, hogy lehet-e, érdemes-e a művészt és a műveit külön kezelni, mindenkinek a saját belátására bízzuk. Egy biztos, a globális zeneipar egy óriási tehetséget veszített el.