2023.4.23 10:20
Olvasási idő 2:55
Masszi-Rigó Csilla

Érezd magad jobban, ne dolgozd túl a hétfőt – A Bare Minimum Monday mottója, hogy ne stresszeld túl már a vasárnapot is

Érezd magad jobban, ne dolgozd túl a hétfőt – A Bare Minimum Monday mottója, hogy ne stresszeld túl már a vasárnapot is
Forrás Don Hu/ Unsplash
ÉLETMÓD MUNKA MUNKAHELY

Self-care vagy csak lustaság? A TikTokon trendingelő Bare Minimum Monday jelenség arra sarkalja az embereket, hogy ne vigyék túlzásba a munkát, főleg ne hétfőn.

Ismerős az az érzés, amikor vasárnap reggel ahelyett, hogy élveznéd a hét utolsó (szabad!) napját, már a délre szervírozott húsleves-rántott hús evése közben szorongani kezdesz a hétfőtől? 

Nem vagy vele egyedül, a hétfői nap sokszor kisiskolásokat és a munka világában hosszú évek óta megedződött felnőtteket is stresszeli. Ahogy alig egy éve még a quite quitting (csendes kivonódás, felmondás) névre keresztelt jelenség foglalkoztatta a fiatal munkavállalókat, addig most a Bare Minimum Monday hódít a Z generáció TikTokján és irodai szobájában. 

Mi értelme túlstresszelni a hétfőket? Forrás GETTY IMAGES

Self-care vagy lustaság? 

A Bare Minimum Monday-t egy amerikai TikTok-felhasználó, Marisa Jo Mayes kezdte el hirdetni még tavaly tavasszal, a fiatal nő munkafilozófiájára azonban a Vice és a Good Morning America is felfigyelt azóta. Marisa saját állítása szerint egyenesen viszolygott a vasárnapoktól, mert már azokon a napokon is csak a hétfőre tudott gondolni, és arra, mennyi teendője van már a hét elejére. 

@itsmarisajo Reply to @itsmarisajo 😴📉🐢 #bareminimummonday♬ Young Folks - Shindig Society

„Olyan hosszú volt a listám arról, mi mindent kell hétfőre megcsinálni, hogy tudtam, sosem érek a végére, ráadásul már a hét elején úgy éreztem, mint aki kudarcot vallott. Egy vasárnap eldöntöttem, hogy hétfőn csak a legszükségesebb dolgokat fogom elvégezni.”

Kiemelt tartalom
„Az irodisták nem születnek, csak kilépnek a liftből „Az irodisták nem születnek, csak kilépnek a liftből" – Irodai mémoldalak, amiktől garantáltan jobban fog menni a GDP-lapátolás 2024.1.29 17:17

A kötelező feladatok listáját újragondolta, és csak a legfontosabbakra koncentrált sőt, a hétfői nap egy részét teljesen magára fordította, és azokat a lehetőségeket kezdte el keresni, amelyekkel kikapcsolódhat és feltöltődhet. 

A sztorihoz persze az is hozzá tartozik, hogy Mayes már régebben felhagyott a klasszikus munkavállaló szerepével és inkább vállalkozónak állt, így hétfőnként csak és kizárólag önmaga felé kellett elszámolnia feladataival, mindezek ellenére azonban a nő úgy véli, sokkal nyugodtabb és effektívebb lett számára a munka azáltal, hogy nem hajszolta magát bele a stresszbe már a hét első napján. 

Bár látszólag egy huszonéves nő elképzeléseiről van szó, a fiatal felnőttek világában egyre gyakoribb jelenség az idő előtti kiégés,

a BBC egy korábbi, 2021-es tanulmánya szerint a fiatal generáció 59 százaléka már húszas éveiben kiégettnek érzi magát. 

A kaliforniai Pepperdine Egyetem pszichológus professzora szerint a 20-25 éves korosztályt érinti leginkább az anyagi bizonytalanság, a munkahelyi elnyomás és a túlhajtottság. Persze, egy kezdő munkavállaló 30 évvel ezelőtt sem mert nemet mondani feletteseinek annak érdekében, hogy sikerüljön előrébb jutni karrierjében, a mai fiatalság még kevésbé meri kijelölni saját határait. A munkabérek aligha követik le az infláció mértékét, az anyagi biztonság érdekében pedig a fiatalok akár több állást is vállalnak egyszerre a pihenés rovására. 

 

És, hogy miért rettegünk a hétfőtől?

Jasdeep Mago neuropszichológus szerint ez egy olyan minta, amelyhez már iskoláskorunk óta hozzászoktattak minket. 

„Úgy neveltek bennünket, hogy a hétfő alapvetően rossz. Órák lesznek, korán kell kelni, sokat kell utazni. Mindannyian éreztük ezt, felnőttként a munkában pedig mindez csak még inkább felerősödik, pláne ha olyan munkát végzel, amit nem szeretsz. Még ha nincs is így, és szereted a főnökeid és a kollégáidat, maga a munka még lehet nagyon is stresszes.”

Persze nemcsak a hétfő miatt foghat el minket a szorongató érzés, hiszen egy hosszabb vakáció után is szinte fizikai fájdalmat érzünk amiatt, hogy a vízparti, napsütötte kikapcsolódás után újra vissza kell ülnünk a kopott klaviatúra és a csúf, műanyag burkolatú íróasztal mögé. 

Kiemelt tartalom
Örökre eloszlatná az éhező művész mítoszát az Európai Parlament Örökre eloszlatná az éhező művész mítoszát az Európai Parlament 2023.11.29 13:42

A Bare Minimum Monday azonban akármennyire is jól hangzik, ha a munkánk más emberektől függ, aligha tudunk elszakadni a régóta járatott formulától. Törekedhetünk a legfontosabbra és a „minimumra”, ha a főnök, a munkatársak vagy a partnerek, vásárlók  a hét első és legfontosabb napjaként tekintenek a hétfőre, te ugyanúgy nem fogsz tudni csak az esszenciális feladatokra fókuszálni, a hiba pedig nem benned, és kiváltképp nem bennük van, hanem abban a rendszerben, amelyhez már évszázadok óta hozzászokott egy egész társadalom. 

Michael Scottnak minden nap Bare Minimum Monday. Forrás NBC / The Office

NEM A HÉTFŐ A HIBÁS!

Mielőtt egy egész életre megutálnánk a hétfőket, érdemes elgondolkodni: lehetséges, hogy valójában rossz helyen vagy? A munka miatt izgulni teljesen normális dolog, az állandó szorongás azonban felvet néhány kérdést: nem lehet, hogy olyan munkát végzel, ami nem elégít ki, ahol maga a környezet mérgező, ahol a kihívásokat is csak problémaként tudod megélni? Ha úgy érzed, senki nem értékeli a munkába fektetett energiádat és nem vagy megbecsülve, talán még nincs késő, hogy új utakat keress. 

Amennyiben szereted azt, amit csinálsz, de tényleg feláll a szőr a hátadon, érdemes lehet valamilyen célt kitűzni a napra. Lepd meg magad a munka után egy jó kávéval, menj el edzeni vagy egyszerűen csak kényeztesd magad otthon egy komfortérzetet adó programmal (olvasás, pihentető arcápolás, főzés helyett rendelés). Ha vannak célok, amik a te jólétezed szolgálják, máris egyszerűbb legyűrni az utálatos hétfőt.