Kedd 2022.11.29

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Társadalom
Szécsi Krisztián
2022.11.10 16:49
Olvasási idő  4:52

Itt a válasz, hogy milyen idegen nyelveket érdemes tanulni 2022-ben

A nyelvtanulás mindig nagy elköteleződést jelent. Viszont, ha ekkora fába vágjuk a fejszénket, vajon melyek azok a nyelvek, amelyekbe érdemes időt és energiát fektetni?

Szécsi Krisztián
2022.11.10 16:49 Olvasási idő  4:52
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Itt a válasz, hogy milyen idegen nyelveket érdemes tanulni 2022-ben
Forrás: Fotó: SOPA Images / Contributor/ Getty Images;

Egy jó nyelvválasztás, tényleg felér a legjobb befektetéssel, hazánkban pedig a nyelvvizsga kérdése igen kurrens topik lett az elmúlt hónapokban. Íme a REFRESHER ajánlása, hogy 2022-ben, mind gazdasági, társadalmi, politikai vagy csak kulturális okokból, mely idegen nyelveket lehet javallott elsajátítani.

 

(Disclaimer: az angolt túl egyszerű lenne bevenni az összeállításba, bocsi. :( - szerk)

 

Kínai

Egy maroknyi potenciális beszélgetőpartner, akikkel gyakorolhatod a kínait. Forrás: Fotó: Gideon Mendel / Contributor/ Getty Images

 

Igen, elég egyértelmű a listát azzal a nyelvvel kezdeni, amelyiket az angol után, a legtöbben beszélik a világon.

 • Bár a nyelvnek több dialektusa is van, a sztenderd kínait körülbelül 1,31 milliárdan beszélik napjainkban és - főleg a kínai írásrendszernek köszönhetően, ami logografikus (szóírásos - szerk.) - elég nagy az átjárhatóság a különböző nyelvi változatok között. Kína legjelentősebb (és egyben hivatalos nyelvjárása) a mandarin, ami Tajvanon és Szingapúrban is az irányadó dialektusnak számít.
 • Inkább nem riogatnánk senkit az írásjelek bonyolultságával vagy a tónusokkal (nem mindegy ugyanis, hogy milyen hanglejtéssel ejtesz ki egy szót (így például könnyű összekeverni a 妈 (mā – anya) és a 马 (mă – ló) szavakat), vagy hogy hosszú évekbe telik, amíg egy stabil középfokra felhúzhatjuk tudásunkat.
 • Érdemes inkább szót ejtenünk arról, hogy Magyarországon viszonylag jó ösztöndíj-programokkal könnyen kijuthatunk az országba tanulni, így ténylegesen anyanyelvi környezetben sajátíthatjuk el a nyelvet.
 • Emellett pedig vitathatatlan, hogy Kína szuperhatalom és a világ egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága. Egyre több a kínai vállalat az országban, így politikai nézettől függetlenül is érdemes fontolóra venni, hogy elmerüljünk Konfuciusz nyelvében.

Spanyol

Rosalía, spanyolnyelvű énekesnő b like, amikor rosszul ragozol spanyolul. Forrás: Fotó: Tim Mosenfelder/Getty Images

 

Igen, valószínűleg ha leszólítasz egy random embert az utcán és megkérdezed tőle, hogy milyen nyelvet tanulna a legszívesebben, az esetek döntő többségében a spanyol lesz a válasz. Az, hogy dallamos hangzata miatt népszerű vagy sem, ízlés kérdése.

 • Ám nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a spanyol 20 ország hivatalos nyelve, 450 millió ember vallja magát spanyol anyanyelvűnek, továbbá körülbelül 75 millióan tanulják aktívan a nyelvet. Igen, a spanyol bizony igencsak fontos kommunikációs eszköznek minősül, pláne bolygónk olyan tájain, ahol nem igazán vagy viszonylag rosszul beszélnek az emberek angolul.
 • Sokan úgy tartják, hogy a világ egyik legkönnyebben elsajátítható idegen nyelve, viszont aki a spanyolra adja a fejét, készüljön fel tömény igeragozásokra, a nyelvváltozatokban lévő fajsúlyos különbségekre (például egy argentin nagyon nem úgy fog beszélni, mint egy spanyol), na meg az igazi ínyencségnek számító kötőmódra (mindegy, hogy ez micsoda, viszont a lényeg: a spanyolban baromi fontos, ám komplex).
 • De nyugi, azért nem akarjuk elvenni a kedveteket. Jó hír, hogy egyre több spanyolajkú diák folytatja tanulmányait hazánkban, így mindig lesz kivel gyakorolnod. Ezenfelül pedig pont a népszerűsége miatt, rengeteg szuper anyagot és nyelvtani magyarázatot találsz az interneten, ha elakadnál.

¡Buena suerte!

Francia

A képen az 'Emily Párizsban' című sorozat főszereplőjét, Emilyt láthatjuk, aki éppen azt csinálja, amit a franciák általában: az Eiffel-torony előtt estélyiben alkoholizál, miközben szerelmesen néz át a bal válla fölött. Forrás: Fotó: Carole Bethuel/Netflix

 

Vendégcsalogatónak most szívesen betolnánk a macaron-t, Alaine Delon-t, az Eiffel-tornyot, vagy igazából akármit, hiszen bármi ami francia, az fancy!

 • Viccet félretéve, felfoghatatlanul fontos kulturális impakt köthető a nyelvhez képzőművészeti, jogi, tudományos, gasztronómiai vagy akár irodalmi téren és hazánkban alapvetően még él egy prekoncepció a franciával kapcsolatosan, amit a felsőbb osztályokhoz kötünk (és ami egyébként nem fedi már a valóságot 2022-ben), de ha más nem is, azért azt mindig megjegyezzük, ha valaki tud franciául. Az olyan... különleges.
 • Számokban is elég erősnek bizonyul, hiszen majd 300 millióan beszélnek franciául bolygónkon, 5 kontinensen van jelen és 29 országban számít hivatalos nyelvnek.
 • A franciáról tudni érdemes, hogy bár a latinból fejlődött tovább, erős gall, de még erősebb germán behatások érték, ez pedig jócskán módosított a nyelven. Ezért is szokták sokan mondani, hogy az újlatin nyelvek közül talán a francia távolodott el legjobban a latintól (román nyelv just entered the chat), így viszont könnyebb megérteni belőle a spanyolt, az olaszt vagy akár a portugált, mint visszafelé.
 • Király anyagok vannak a neten, nyelvterületre ma már nem probléma eljutni, de ha mégsem hagynánk el az országot, szuper francia nyelvklubok vannak fővárosunkban, a Francia Intézet pedig mindig fantasztikus programokkal várja a kultúra iránt érdeklődőket. 

 Koreai

A képen a BLACKPINK látható, akik éppen azért vetnek meg téged, mert nem tudsz koreaiul. Forrás: Fotó: YG Entertainment

 

Csak annyit mondunk: K-pop. Na jó, nyilván nem csak ennyi a válasz arra, hogy miért tanuljunk koreaiul, de érdemes figyelembe venni a nemzet kulturális terjeszkedését, akár zenei téren is. A koreai sorozatok is egyre népszerűbbek, sőt igazából már egész régóta jelen vannak a magyar szcénán is, főleg történelmi filmek formájában, emellett pedig hihetetlenül fontos Dél-Korea gazdasági pozíciója, szóval miért is ne?

 • Viszonylag sokan beszélik, az ábécéjüket állítólag egy délután alatt meg lehet tanulni, ám az udvariassági formulák komplexitása, a kiejtés, na meg a tény, hogy egy SOV-nyelvről (szórendjük: alany-tárgy-ige) beszélünk, ami az angolos alany-ige-tárgy után fura lehet és igencsak feladhatja a leckét.
 • Ellenben nagy könnyebbség, hogy a budapesti Koreai Kulturális Központ jobbnál jobb programokkal próbálja bevonni az érdeklődőket az ázsiai nemzet nyelvébe, rengeteg tanulást segítő tartalommal találkozhatunk videós platformokon, na meg a BLACKPINK-dalszövegek memorizálása is sokat segíthet ezen a téren.

Szerb

Egy átlagos kedd este Szerbiában b like. Forrás: Fotó: Jack Taylor / Stringer/ Getty Images

 

Na, ez most elég randomnak tűnhet: mégis mit keres a listán egy olyan nyelv, ami nem rendelkezik több száz milliós natív beszélővel?

A szláv nyelvek közül az oroszt lenne a legadekvátabb megemlíteni, hiszen nem csupán a világ legnagyobb országáról beszélünk, de mind kulturálisan, mind gazdaságilag (mondjuk nem feltétlenül most) mindig is az egyik legbefolyásosabb nemzet volt. 

 

Akkor miért a szerb?

 

 • A szerb egy nagyon jó bevezető lehet a szláv nyelvekbe, amelyekről azt érdemes tudnod, hogy igen nagy átjárhatósággal rendelkeznek (százalékos statisztikába nem lehet, nem is érdemes belemenni), ez igaz ugyanúgy nyelvtanukra, mint szókincsükre.
 • A Balkán szinte azonnal felnyílik előtted s szabad az út Horvátországba, Szlovéniába, Boszniába, Koszovóba, de még talán Észak-Macedóniába is. Emellett pedig, miután elsajátítottad a cirill ábécét, csak egy ugrás a bolgár, az orosz, az ukrán vagy a fehérorosz. A nyugati szláv nyelvekkel, mint a szlovák, cseh és lengyel, már lehet némi bökkenő, de írásban, pont az említett grammatikai és morfológiai hasonlóságok miatt, valószínűleg magabiztosan elboldogulsz majd. Magyarán: nem adnak el.
 • Nem tartozik a legnehezebb nyelvek közé (ez egyébként igaz a többi szláv nyelvre is), viszont Magyarországon a jelentősen aktív szerb közösség miatt mindig lesz beszélgető partnered, szomszédos országról van szó, az internet pedig itt is remek anyagokat kínál a nyelvtanulók számára.

Lengyel

Itt viszont nem humorizálunk. Viszont tanuljatok lengyelül és segítsetek ott, ahol tudtok! Forrás: Fotó: NurPhoto / Contributor/ Getty Images

 

Bár pont az előbb lőttünk el egy szláv nyelvet, és valamennyire beszéltünk is a soron következő javaslatunkról, a lengyelt mégis megéri külön venni.

 • Egyrészt nem hunyhatunk szemet a háborús helyzet felett, és azt pontosan tudjuk, hogy a legtöbb ukrán menekült Lengyelországon keresztül lépett be az Unióba, így mindenképpen nagy kereslet van a lengyelül beszélőkre a kialakult állapot miatt, pláne mivel a lengyel és az ukrán valóban meglepően hasonlít egymásra még a szláv nyelveken belül is, főleg a szókincs szintjén.
 • Plusz a multik világában meglepődnél, hogy mekkora igény és piac van „kisebb” nyelvekre. Ilyen a lengyel is, hiszen általánosságban nem tartozik a legnépszerűbb opciók közé nyelvtanulási szempontból. Kereskedelmi szempontból annál nagyobb pénzeket rakhatsz zsebre, minél ritkább az általad beszélt nyelv, bár azért szeretik, ha egy nagyobb nyelvet is beszél az ember. Azaz: egy „nagy” nyelvhez bőven megéri egy „kis” nyelvet is megtanulni. Miért ne lehetne az a lengyel?

Svéd

A legfőbb érv a svéd mellett: IKEA! Forrás: Fotó: picture alliance / Contributor/ Getty Images

 

Hard-to-swallow pill, de az emigráció létezik és egyre több fiatal lát potenciált egy új otthon reményében az északi országokban.

 

Hogy miért pont a svéd és nem a norvég, a dán vagy az izlandi?

 

 • A beszélők száma jó kiinduló pont lehet, hiszen az említett nyelvek közül a svédet beszélik legtöbben, megközelítőleg 10 millióan.
 • Mint a szláv nyelvek esetében, az északi nyelveknél is elég nagy az átjárhatóság, plusz egy jó angolos vagy németes alappal, azt mondják, könnyű dolgunk van, lévén, hogy a svéd is germán nyelv és innen akár a holland felé is nyithatunk majd, ami a germán csoport déli ágához tartozik.
 • Na meg végre megtanulhatod kimondani az IKEA bútoraid nevét!
 • Jó klímapolitika, fejlett gazdaság, skandináv krimik, ABBA - mondjuk még?

 

Felmérés Mutasd az eredményeket > Eredmények elrejtése >
Te a felsorolt nyelvek közül melyiket tanulnád meg a legszívesebben?
kínai spanyol francia koreai szerb lengyel svéd Szavazok.
kínai 9%
spanyol 17%
francia 22%
koreai 13%
szerb 4%
lengyel 13%
svéd 22%
Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  fotó: Tim Mosenfelder/Getty Images;
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában társadalom
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra