2023.4.11 10:27
Olvasási idő 0:47
Szöllősi Anna

Magyar siker: 23 éves pécsi lányt draftoltak az NBA-be

SPORT KOSÁRLABDA NBA SPORT

Juhász Dorkát a 16. választással a Minnesota Lynx együttese szerezte meg az észak-amerikai női kosárlabda-bajnokság (WNBA) amatőr játékosbörzéjén.

Juhász a nemrég befejeződött egyetemi szezonban a 12-szeres bajnok UConn Huskies csapatát erősítette, ami a legjobb 16 között búcsúzott a rájátszásban.

A Minnesota Lynx 2011-ben, 2013-ban, 2015-ben és 2017-ben is bajnok volt, az előző szezonban 14 győzelemmel és 22 vereséggel a kilencedik lett az alapszakaszban, így lemaradt a playoffról. A szakmai munkát Cheryl Reeve, az amerikai válogatott szövetségi kapitánya irányítja.

A 23 éves lány édesanyja egyébként a 125-szörös válogatott Balázs Hajnalka, aki Európa-bajnoki bronzérmet nyert 1991-ben.

Az idei WNBA-szezon május 19-én rajtol, de a wbasket.hu szaklap tájékoztatása szerint a magyar légiós már az előszezonban történelmet írhat klubjával. Május 13-án ugyanis Torontóban csap össze a Chicago Sky és a Minnesota Lynx, és ez lesz a WNBA történetének első kanadai mérkőzése.

Ami Juhász csapattársait illeti, a Lynx jelenlegi - még nem végleges - keretében ott van a Tokióban olimpiai bajnok Napheesa Collier, aki 2021-ben Sopronba szerződött volna, ám a WNBA-szezont követően egészségi okokra hivatkozva elállt szándékától. Megtalálható a listán a háromszoros WNBA All-star válogatott Kayla McBride - aki megfordult Sopronban -, és a korábban Szekszárdon játszó bosnyák Nikolina Milic is.

Kiemelt tartalom
„Fuss, Forrest! Fuss!“ – Tippek, hogy megőrizd a motivációd a futáshoz „Fuss, Forrest! Fuss!“ – Tippek, hogy megőrizd a motivációd a futáshoz 2 nappal ezelőtt

A WNBA-ben eddig négy magyar kosaras szerepelt: Iványi Dalma 106, Nagy Andrea 102, Újhelyi Petra 14, Határ Bernadett pedig 7 tétmérkőzésen lépett pályára.