2023.4.5 17:30
Olvasási idő 0:37
Szécsi Krisztián

Gyászol a fővárosi állatkert: közönségkedvenctől búcsúzik Budapest

ÉLETMÓD ÁLLAT ÁLLATVÉDELEM BUDAPEST

31 évet élt a vízi akrobata.

A mai napon fekete lobogó terül a Fővárosi Állat- és Növénykert felett, hiszen a budapesti állatkert az intézmény egyik legidősebb és egyben legismertebb lakóját búcsúztatja.

„Búcsú Sweentől“ – kezdődik a kedves kis nekrológ a 31 éves borjúfókáról, aki nem csupán matuzsálemi korával, de kíváncsiságával és édes kis bajszocskájával is megannyi ember szívében hagyott nyomot. 

Sween 1992 nyarán született a Zürichi Állatkertben, ahonnan 1993 augusztusában érkezett féltestvérével, Sörennel a budapesti állatkertbe. Akkoriban igen sok újság számolt be érkezésükről, hiszen már egy ideje nem adott otthont a Fővárosi Állat- és Növénykert fókáknak. Az állatkert sztárjai a pingvinekkel együtt éltek békességben. Sörentől még 2021-ben kellett végső búcsút vennünk, aki így is tekintélyes kort élt, hiszen egy „borjúfóka-öltő“ csupán igen kivételes esetekben haladja meg a 25-30 évet.

Forrás Arterra / Contributor
A borjúfókák elsődlegesen bolygónk északi féltekén, de mind az Atlanti-, mind a Csendes-óceán vizeiben előfordulnak. A partközeli, kevésbé sós vizeket kedvelik, s európai viszonylatokban Portugáliától Finnországig bármikor összefuthatunk ezzel a játékos és rendkívül intelligens állattal.