2023.3.9 13:12
Olvasási idő 1:38
Masszi-Rigó Csilla

Lady Gaga kimarad az Oscar-gáláról, de meglepő újítással jelentkezik a díjátadó vasárnap éjjel

KULTÚRA LADY GAGA OSCAR-DÍJ RIHANNA

Filmforgatás miatt az énekes idén nem tud részt venni a gálán.

Lady Gaga éppen filmet forgat, ezért nem énekli el a vasárnapi Oscar-gálán a Top Gun: Maverick Oscar-jelölt betétdalát, a legjobb filmdal-kategória többi előadója viszont fellép majd – nyilatkozta a 95. Oscar-díjátadó sajtótájékoztatóján Glenn Weiss, az élőben sugárzott műsor executive producere.

Vasárnap este jön a 95. Oscar-gála Forrás Rodin Eckenroth/Getty Images


A ceremónián elhangzik Rihannától a Fekete Párduc 2. Lift Me Up című száma, a Minden, mindenhol, mindenkor című filmből a This Is A Life David Byrne, Stephanie Hsu és a Son Lux előadásában, az Applause a Tell It like a Woman című filmből Sofia Carson és Diane Warren előadásában, valamint az RRR című produkció Naatu Naatu című száma Rahul Szipligundzs és Kaala Bhairava tolmácsolásában – írta a The Hollywood Reporter.


Molly McNearley, az Oscar-műsor executive producere arról is beszélt, hogy a gála házigazdája, Jimmy Kimmel nem hagyja majd szó nélkül a tavalyi botrányt, amikor Will Smith felrohant a színpadra, és pofon vágta Chris Rock műsorvezetőt egy a felesége rovására elsütött vicce miatt. "Foglalkozunk vele, aztán továbblépünk" - ígérte. Mivel Smitht, aki tavaly díjazott lett, tíz évre kitiltották az amerikai filmakadémia rendezvényeiről, az a hagyomány is borul, hogy az előző évi színészi Oscar-díjas adja át az új díjazottnak a trófeát.

2019-ben a Csillag születik betétdaláért kapott Oscart Gaga Forrás Dia Dipasupil/Getty Images


 A filmakadémia visszavonta azt a nagy ellenállást kiváltó döntését, hogy nyolc kategória díjának átadását csak felvételről vágja be a műsorba, hogy rövidebb legyen a közvetítés. Ricky Kirshner executive producer ezzel kapcsolatban kiemelte: az idei műsor egyik fő motívuma éppen a filmes szakmák előtti tisztelgés. 


A műsor közben az egyes kategóriák jelöltjeiről egy-egy QR-kódot is küldenek majd a nézőknek, hogy annak segítségével minden jelölt munkáját jobban megismerhessék egy 2-3 perces videóból – mesélte Kirshner.


Az amerikai filmakadémia idei Oscar-díjaira a legtöbb, 11 jelölést a Minden, mindenhol, mindenkor című sci-fi kapta. A két Danielként emlegetett Daniel Kwan és Daniel Scheinert független alkotása a legjobb film mezőnyben a kilenc díjra jelölt Nyugaton a helyzet változatlan című első világháborús drámával, a szintén kilenc jelölést gyűjtő A sziget szellemeivel, a nyolc kategóriában jelölt Elvis című életrajzi filmmel, Steven Spielberg hét díjra esélyes A Fabelman családjával, Tom Cruise hat kategóriában jelölt Top Gun: Maverick és Todd Field ugyancsak hat díjra jelölt Tár című karmesterdrámájával, továbbá az Avatar–- A víz útja, A szomorúság háromszöge és a Women Talking című filmekkel versenyez.


Az Oscar-gálát helyi idő szerint vasárnap este rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban. Ahogy arról már korábban írtunk, a magyar nézők az élő közvetítést 23:30-tól a Disney+ streamingszolgáltatáson láthatják angol nyelven, a ceremónia hétfőn hajnali 1 órától látható. A Disney+ közleménye szerint az élő műsor később ismét megtekinthető lesz a szolgáltatáson.