2023.3.1 14:31
Olvasási idő 1:29
Szécsi Krisztián

Felfedeztünk egy bolygót, aminek marhára nem is kellene léteznie

TECH-TUDOMÁNY NASA TECHNOLÓGIA ŰRKUTATÁS

A TOI-5205b elnevezésű planétának hála most újra át kell gondolnunk mindent, amit az asztrofizikáról eddig tudtunk.

 A NASA által üzemeltetett TESS program (Transiting Exoplanet Survey Satellite = vonuló exobolygó kereső műhold) keretében belül, mely kétévente az egész égboltot részletesen átvizslatja potenciális exobolygók, vagyis a Naprendszerünkön kívül, más idegen csillagok körül keringő planéták reményében, most az amerikai csillagászok egy olyan égitestpárosra leltek, mely az asztrofizika mai állása szerint nem kellene, hogy létezzen: egy vörös törpe és egy körülötte keringő Jupiter-méretű gázóriás. 

Az M-törpék, más néven vörös törpék, jellemzően a Nap tömegének kevesebb mint a felét teszik ki, de pehelysúlyuk ellenére igen hosszú élettartamban bővelkednek. Ezek a kicsi, viszonylag hideg csillagok messze a leggyakoribb csillagtípusok a Tejútrendszerben, és várhatóan több trillió évig égnek.

A tudósokat már régóta izgatják az M-törpék tulajdonságai, ezért is rendkívüli, hogy Shubham Kanodia, a Carnegie Institute for Science bolygókutatással foglalkozó munkatársa által vezetett munkacsoport most egy TOI-5205b elnevezésű, Jupiter-méretű gázóriást fedezett fel, amely csillaga méretének egynegyedét teszi ki. Ez az első alkalom, hogy egy vörös törpe körül ilyen nagy bolygót találtak keringeni.

Forrás Katherine Cain/Carnegie Institution for Science

Kanodia és kollégái, ahogy a The Astronomical Journal című folyóiratban lehozott publikációjukban is írják, megállapították, hogy a TOI-5205b, amely mintegy 280 fényévre található a Földtől, az M-törpebolygók között is talán a legnagyobb tömegaránnyal rendelkezik, aminek köszönhetően most teljesen át kell gondolnunk mindent, amit eddig a bolygóképződés hagyományos elméleteiről tudtunk.

Kiemelt tartalom
Elkezdődött a világ legnagyobb úszó napelemfarmjának építése: ez lehet az egyik válasz az energiaválságra? Elkezdődött a világ legnagyobb úszó napelemfarmjának építése: ez lehet az egyik válasz az energiaválságra? 2024.3.22 20:43

A munkacsoport vezetője saját blogján is megjegyezte, hogy eddig is már egy maroknyi ilyen fizikailag lehetetlen gázóriást találtak M-törpék körül keringve, de a TOI-5205b az első, amely egy olyan csillag körül mozog, amely a mi Napunk tömegének csupán 40 százalékát teszi ki, ám ennek ellenére ez a gázóriás olyan nagy, hogy a csillaga fényének teljes hét százalékát elnyeli.

A vörös törpecsillag (bal felső) körül kering a TOI-5205b (bal alsó). Összehasonlításképpen a mi Napunk (jobb felső) körül kering a Jupiter (jobb alsó). Forrás Katherine Cain/Carnegie Institution for Science

Ennek a furcsa csillag-bolygó párosnak a bolygóképződési elméletek szerint nem kellene léteznie. A bolygók általában a fiatal csillagokat körülvevő gáz- és porkorongokból alakulnak ki. A Jupiterhez hasonló hatalmas égi objektumok pedig sok kőzetet halmoznak fel ezekből a korongokból, hogy később gravitációs erejükkel a gázokat is képesek legyenek lekötni, melynek hála válnak a későbbiekben gázóriásokká.

Egyelőre nem világos, hogy a TOI-5205-öshöz hasonló bolygók hogyan képesek egy M-törpe szűk élettartama alatt elegendő anyagot begyűjteni ehhez a folyamathoz, ám ahogy a kutatócsoport vezetője, Kanodia is megállapította, vagy arról van szó, hogy ez a bolygók kialakulásának egy gyakori folyamata, vagy valószínűleg az emberiségnek sikerült felfedezenie a fizika törvényeinek egy igen jelentőségteljes kiskapuját.