2023.3.1 17:54
Olvasási idő 9:50
Szécsi Krisztián

„Mi a baj a mai fiatalokkal? Nem tartjátok értékesnek magatokat” – Interjú Dr. Hevesi Krisztával arról, hogyan szexelünk mi

„Mi a baj a mai fiatalokkal? Nem tartjátok értékesnek magatokat” – Interjú Dr. Hevesi Krisztával arról, hogyan szexelünk mi
Forrás @hevesikriszta/ Instagram
BESZÉLGETÉSEK EGÉSZSÉG LMBTQ MAGYARORSZÁG SZEX SZEXUALITÁS
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Magyarország elsőszámú szexuálpszichológusával beszélgettünk legújabb könyve kapcsán az aktuális szexuális trendekről, OnlyFans-ről, szexi középkorú férfiakról, és hogy mire is figyeljünk mi, Z-generációsok a szerelemben.

Dr. Hevesi Kriszta nevét már sokan ismerhetitek. Hazánk legismertebb szexuálpszichológusának szakmaiságáról és profizmusáról sokat elmond, hogy az ELTE-n meghirdetett szabadon választható kurzusaira a pillanat töredéke alatt betelik az összes hely, ám a fiatalok, köztük mi, a Z-generációsok örömére Kriszta nem csupán az egyetem falai között, hanem a kedvenc platformunkon, a TikTok-on is aktív.

Tudományos, de egyáltalán nem száraz videóinak köszönhetően majdnem 200 ezres, a szexuális edukációra éhes követőtábort tudhat magáénak, ám a tartalmainak milyensége miatt az applikáció sokszor rendszeres profiljelentéssel és shadowbannel (amikor egy közösségi médiás platform titokban korlátozza egy adott profil elérhetőségét) sújtja. 

@drhevesikriszta#foryou#nekedbelegyen#pszichológia#hevesikriszta#tiktok#titkok#neked#4u#education♬ eredeti hang - drhevesikriszta

Az alkalmazás algoritmusát kijátszva jelentette meg a tavalyi év folyamán TikTok titkok címmel legújabb munkáját, amiben többévtizedes szexuálpszichológiai tapasztalatát összeszedve egy rendkívül hiánypótló kézikönyvet hozott el a magyar fiatalok otthonába. Kriszta a könyv és generációnk szexualitása kapcsán beszélgetett velünk a REFRESHER Magyarország stúdiójában.

„Fiamnak mondom, hogy férjem is értse!” – olvasható a mottó TikTok titkok című könyved ajánlójában. Miben különbözik ez a könyv más felvilágosító szakkönyvektől?

Az egyik legfontosabb különbség, hogy ez ténylegesen hozzátok, a Z-generációhoz szól. Javarészt az ilyen felvilágosító könyvek nagyon kicsiknek íródnak, a szerzők gyerekekként is kezelik a serdülőket és a szex témakörét csupán anatómiai szempontból érintik.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a magyar tüntetésekről? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a magyar tüntetésekről? 2024.3.2 9:53

Én a szexuális éretté válás időszakában szeretnék szólni hozzátok, egyáltalában nem intő és kioktató stílusban: a ti élményeiteket feldolgozva mesélek arról, hogy például miért lehet merevedésünk matek órán. A nyelvezet kialakításában egyébként jóhumorú fiatal felnőtt hallgatóim is segítettek, így mondhatni közösen alkottuk. Veletek, értetek.
Viszont megelőző jelleggel is beszélek a könyvben, hiszen a rendelőben is találkoztam számtalan olyan esettel, hol a pácienseim felnőttkorukba is átcipeltek több évtizedes traumákat, többek között a hiányos szexuális felvilágosításnak és ismereteknek köszönhetően.

Dr. Hevesi Kriszta TikTok titkok című könyve friss vért hozott a magyar felvilágosító szakkönyvek piacára. Forrás Nyitott Akadémia/ Facebook

Az iskolai, elsősorban biológiai alapú edukáció kizárólag a problémákra világít rá. Az én könyvem a szexpozitív nevelésről szól, bár a nevelés nem a legjobb szó. Inkább úgy mondom, hadd legyek a body guardotok: mire figyelj és hogyan csináld jól. Hiszen a szexualitás a világ egyik legjobb dolga – ezért érdemes vigyázni rá.


Meg szeretném mutatni, hogy a lányok mire is vágynak a szexben, a fiúk pedig hogyan okozhatnak örömöt. Ezenfelül rávilágítok a szexszel kapcsolatos tévhitekre is, melyektől hemzseg a kultúránk.

Ha már említetted az iskolai szexuális edukációt, szerinted mi lehet az oka annak, hogy a rendszer még mindig képtelen túllépni a biológiai szertárok legfelső polcán porosodó műmell-műhere pároson? Mi az, amit gyökeresen meg kellene változtatni a felvilágosító órák kapcsán? 

A mostani iskolai szexuális edukáció nagyon merev és főképp a riogatásról szól: betegségek, nem kívánt terhességek, abortusz, hogy mit miért ne tegyél, mert abból csak baj lesz. Viszont pont az a rész kimarad, hogy miért is csodaszép dolog a szexualitás, és hogyan is kell jól csinálni. Tehát technikai oktatás egyáltalán nincs, így pedig mindenki a pornófilmekből edukálódik. És ott pedig, amivel nem fogsz találkozni, azok az érzelmek.

A pornót férfiak készítik férfiak számára, ahogy a férfiak élvezik a szexet - vagy legalábbis vizuálisan izgatja őket -, és ahogy a nők azt soha nem fogják élvezni.

Emellett pedig ne felejtsük el azt sem, hogy jellemzően a felnőttfilmek kiknek a szexualitását szolgálja ki: eredendően frusztrált, inkább középkorú, kicsit nehezebben működő, szexuálisan hanyagolt férfiakat céloz.

Forrás Camerique/ClassicStock / Contributor

A mai serdülők persze egyáltalán nem rosszabbak, mint a 200 vagy 300 évvel ezelőtti fiatalok, viszont - pont a már említett okok miatt - sokkal rosszabb forrásokból tanulhatnak. Ezenfelül a nimfománia-kultusz jegyében a nőkről és a számukra élvezhető szexualitásról is egy hamis képet mutat társadalmunk.

Azt hisszük, a nők folyamatosan a szexuális izgalom állapotában égnek, elszenvedgetnek magukban, alig várják, hogy betoppanjon egy vadidegen fallosz, hogy rávethessék magukat, legyen az a kertész, a pizzás fiú, a masszőrsrác, plusz nincs szükségük előjátékra, viszont szeretik az agressziót, tehát kimondottan a bántalmazó viszonyokat keresik, és ha nemet mondanak, az valójában az előjáték része. Ez nem így van! A nők nem ilyen idomításra vágyó kisállatok.

Természetesen vannak olyanok, akik a diszkréten agresszívebb aktust preferálják, de a nagy többségnek az intimitás még mindig az érintésről, az ölelésről, a csókról szól. A fiúk adni szeretnének, örömet okozni a másiknak, hiszen a serdülőkor arról szól, hogyan lehetünk igazán jó szeretők, szexpartnerek.

Kiemelt tartalom
Túlórák, injekciókkal ébren tartott erekciók: így készültek a kilencvenes évek legendás pornófilmjei Magyarországon Túlórák, injekciókkal ébren tartott erekciók: így készültek a kilencvenes évek legendás pornófilmjei Magyarországon 2024.2.25 10:07

Viszont a fiatal zsenge fiú ebből tanulja azt, hogy a lány szüzességét hogyan vegye el. Ezzel pedig traumákat okozhat a lánynak. Ám a nők is ugyanúgy megnézik a pornót, ők pedig azt tanulják el belőlük, hogy hogyan is kellene élvezniük a szexet, ezért inkább megjátsszák az élvezetet, hogy ne tűnjenek fel rossz színben és hogy megtartsák a párkapcsolatot. És innentől kezdve hazudunk egymásnak. Erre kellene rádöbbenni végre.

Viszont TikTokon több, mint 160 ezer követőd és 1 millió lájkod van – ezek igen beszédes számok. Ezen adatok alapján kijelenthető akkor, hogy mi, azaz a modern generáció nyitottabbak vagyunk a szexuális edukációra?

Egyszerűen éhesek vagytok rá. Ma minden a szexről szól, és igazából mindent el is lehet vele adni. Még a csótányirtót is: képzeld csak el, ahogy egy csinos, bögyös hölgy fújdogálja a rovarokat mondván „Én tudom mitől döglik a légy” (nevet). Tehát társadalmunk magasra emeli az erotikának a jelentőségét. Tegyük hozzá, hogy ez igaz is: a szexualitás valóban fontos. Ám mivel mindenhonnan ez folyik, egyértelműen foglalkozni akartok vele.

A könyv a heteroszexuális kapcsolatok mellett a homoszexuális szerelemről is beszél. Ez azért is rendkívül jelentőségteljes, mivel az elmúlt évek közéleti eseményeinek tükrében egy társadalmi kérdés politikai kérdéssé emelkedett. Miért is tartottad fontosnak, hogy más szexuális közösségek is helyet kapjanak könyvedben?

Akárhogy is állunk hozzá, a heteroszexuális embereken túl más szexuális közösségekhez, egy biztos: léteznek. Én a könyvemben mindenkihez szólok. Azt szeretném, hogy bárki, szexuális orientációtól és identitástól függetlenül, amikor szerelmet akar adni, örömet akar okozni, azt úgy tegye, hogy magára és a másikra is vigyázzon.

Forrás svetikd

Az LMBTQ+ embereknek azért is nehéz, mert javarészt a családon belül sem kaphatnak semmiféle információt a biztonságos szexszel kapcsolatban. Számtalanszor tapasztaljuk, hogy a szexről még a heteroszexuális szülők sem tudnak beszélni heteroszexuális gyermekükkel, ebből kifolyólag a nem heteroszexuális gyerekek ismételten nehézségekbe ütköznek.

Kiemelt tartalom
Mit tegyünk, ha nem mozoghatunk? – Tippek a testednek és a lelkednek, ha kényszerpihenőt kell tartanod a sportban Mit tegyünk, ha nem mozoghatunk? – Tippek a testednek és a lelkednek, ha kényszerpihenőt kell tartanod a sportban 2024.2.23 18:33

Főként a meleg férfiak esetében igaz, hogy felnőttfilmekből próbálnak informálódni, ahol a legtöbbször az óvszerhasználatot is mellőzik. Viszont azt nem tudják megtanulni, hogyan kerülhető el, hogy a szexualitás megélése ne traumatikus, fájdalmas élményként maradjon meg. Ez azért is fontos, mert pont az aszexuális emberek között találunk példát nem egy olyan esetre, ahol a traumatikus, fájdalmas emlék végett határolódott el valaki végleg a szextől. Egyébként ezzel magyarázható az is, hogy napjainkban sokkal több a szűz fiatal, mint a hatvanas években. Az információs bőség, a sokkal elérhetőbb szexuális tartalmak nem hoztak jobb szexuális életet.

Térjünk át konkrétan a szex témakörére. Beszélhetünk „trendekről” a mai fiatalok szexuális életében? Hogyan szexelünk mi?

Egyre erősebb és durvább vadhajtások vannak – ezt a rendelőben is mindig látom. A szexualitással kapcsolatban azt kell tudni és érteni, hogy a legfontosabb az izgalom. Ezt a szexuális izgalmat serdülőként egy picike inger is kiválthatja, hiszen a libidó állandóan keresi a tárgyát.

Viszont a szexfilmek folyamatosan egymásra licitálnak. Extrémebbnél extrémebb tartalmakat hoznak be, a fiatalok pedig kíváncsiak és szeretik az újdonságot, a minél vadabb dolgokat – ez egyébként egy életkori sajátosság. Így hát manapság egyre inkább a parafíliák felé tolódunk el  – ez a perverziók újabb megfogalmazása. Ez az irány válik a későbbiekben a szexualitásának az etalonjává, a lényegévé.

Ha ezeket a parafil preferenciákat egy kapcsolatban nem kapjuk meg, a páros szex már nem számít elég kielégítőnek. Ez pedig a későbbiekben problémákhoz vezethetnek. Minél idősebbek vagyunk, annál nehezebb kiütni ezeket a szexuális berögződéseket a tudatból.

A hentai, vagyis a japán pornografikus és erotikus animék, a magyar pornópiacon is egyre népszerűbbnek számítanak. Forrás Hentai Freak

A hentai pont egy ilyen parafíliának számít. Nekem is volt több páciensem, akik már nem tudtak másra felizgulni csak animált karakterekre, hogy együttlét alatt egyáltalán működjön a szexualitásuk. Nemekre lebontva: a lányok egy fájdalmas és agresszív szexualitással találkoznak, a fiúk esetében pedig a szexualitás izgalmát veszik el az extrém szexfilmek. Ami kevésbé érdekes már nem tudja kiváltani az izgalmat, vagyis az ő esetükben ez az erekciót jelenti. Így pedig a szex unalmassá válik.

Az extrém helyzetek keresésével magyarázható az is, hogy napjainkban, főleg a mi generációnkban ennyire virágzik a chemsex-kultúra? Személy szerint nekem több ismerősöm is van, aki függője lett az olyan szexuális szeánszoknak, ahol különböző drogokat is használnak. Ám állításuk szerint egy-egy ilyen alkalom végére annyira fáradttá és kimerültté válnak, hogy az orgazmus már meg sem történik.

Ez egy többtényezős dolog.

Az ilyen aktusok alatt az is benne van az izgalomfaktorban, hogy akár el is kaphatnak a résztvevők egy betegséget. Ez kicsit olyan, mint az internetes kihívások, ahol a testi épségedet veszélyezteted. Gyakran akkor tud valaki ilyet tenni magával, hogyha nem tartja értékesnek magát, a testét. Ez összefüggésben lehet a kisebbségi stresszel is, így pedig inkább egy másfajta tudatállapotba menekül, hogy elnyomja a traumáit.

Ugyanakkor, ahogy azt a Római Birodalom ideje alatt is láthattunk, a szexualitás egy társas kikapcsolódási formát is jelent. Bár a chemsex esetében szintén izgalmat jelent, hogy senkihez nem tartozunk igazán. 

Forrás Marvi Lacar / Contributor

Egy másik aktuális trend, mintha az idősebb férfiakra épülne fel. A 2000-es évek milf-kultúráját felváltották a dilfek, a középkorú, őszülő, sármos – termicus technicus-szal élve – daddy-k, a korosztályunkban pedig egyre divatosabbá vált az apatest. Ez mivel magyarázható?

Érdekes, de mondhatni, hogy az apakomplexus régebbi, mint a milf-kultúra, így pedig nem is beszélhetünk egy újszerű jelenségről. Az apakomplexus rendszerint egy érzelmi hiányt pótol. Tipikusan azoknak a szerelmi választása, akiknek az édesapjuk nem töltötte be megfelelően a szerepét: nem gondoskodott, nem volt jelen gyermekének az életében úgy, ahogy kellett volna. Ez pedig egy utólag megkapott, úgynevezett restaurációs élményhez, pótlólagosan várt szeretethez vezet.

A The Last of Us sorozat sikere óta generációnk legszívesebben a chilei születésű, pofátlanul szexi Pedro Pascal széles, férfias mellkasán térne álomra egy nehéz nap után. Forrás Rodin Eckenroth / Stringer

Viszont ezzel a trenddel kapcsolatban ismét megemlíthetjük a felnőttfilmeket, amikor már unalmassá válik az életkorban megfelelő szexuális összeillés. Az egyik legnagyobb pornóforgalmazó cég évi kimutatásánál láttam, hogy az USA-ban, bizonyos államokban a mostohaanya, mostohalány, mostohafiú, mostohaapa keresőszavak voltak a leggyakoribbak. A családon belüli erőszak az, ami sok esetben szexuálisan izgatóvá kezd válni, és akkor még nem is beszéltünk az inceszt-szexuális, azaz vérfertőző tartalmakról. Ez nagyon nagy baj!

Te mit gondolsz arról a divatos nézetről, hogy a szüzesség az egy társadalmi konstrukció?

A szüzesség elvesztését mindig misztériumok övezték és társadalmunk soha nem tudta igazán a helyén kezelni. Gondoljunk csak bele, amikor anno a férfi inkább megvágta az ujját, hogy összevérezze a lepedőt és hogy azt győzelmi trófeaként felmutathassa az anyós vagy ujjongó násznép gyűrűjében. Vagy amikor az apa vitte el bordélyházba a saját fiát, hogy átessen a tűzkeresztségen.

Az sem jó, ha túl korán, de az sem ideális, ha túl későn veszítjük el a szüzességünket. Bár ezt nagyon nehéz számszerűsíteni. Ha túl korán veszítjük el, azt gyakran azért tesszük, hogy menőnek tűnjünk, vagy megfeleljünk valakinek. Azonban, ha túl későn, akkor meg azt érezhetjük, hogy lúzerek vagyunk. Ezzel pedig meg lehetne válaszolni azt a visszatérő kérdést, hogy ,,Mi a baj a mai fiatalokkal?”: az önértékelésük. Nem tartjátok értékesnek magatokat, a testeteket.

Ne azért add oda magad valakinek, mert örülsz, hogy valaki egyáltalán figyel rád, és mert félsz, hogy elveszíted a barátságát, a szerelmét, hanem mert ő is ugyanúgy szeret téged! Akkor tud rád igazán vigyázni.

Több Z-generációs kortársamtól hallom, hogy végleg kiégve a sematikus randiappok nyújtotta lehetőségektől, és az előző párkapcsolati traumáktól egyre inkább az egyedüllét mellett teszik le voksukat. Mondhatjuk, hogy a Z-generáció egy önmagával párkapcsolatban lévő nemzedék?

Ez szintén egy igen összetett kérdés, hiszen észrevétlenül elszigetelődünk. Cristopher Lasch amerikai történész már a hatvanas években megalkotta az önimádat társadalma fogalmát, amit az újabbnál újabb közösségi oldalak ma kiszolgálnak. Ha ezt szexuális szintre emeljük, arról pedig már Freud is írt autoerotikus nárcizmus elméletében.

Kiemelt tartalom
Érzelmi megcsalás vagy mindennapi jelenség? – Ezért vonzódunk másokhoz, miközben párkapcsolatban vagyunk Érzelmi megcsalás vagy mindennapi jelenség? – Ezért vonzódunk másokhoz, miközben párkapcsolatban vagyunk 2024.2.22 18:28

Itt sajnos megint megemlíthetjük a pornófilmeket, amelyek elsősorban egy egocentrikus, önkiszolgáló szexualitást promotálnak. Ott a te kielégülésed a fontos – és hogy klikkelj, és letöltsd a legújabb tartalmakat.

Másrészt – ahogy a médiában nevezzük – ezekkel a „húzigatós alkalmazásokkal”, randiapp-okkal, gyakran csupán az önértékelésünket szeretnénk megemelni és a napi match-ek számával fenn is tartani azt. Gyakorta csak unaloműzésből töltjük le őket, ám ezzel pedig másokat használunk ki. Ebben könnyen megcsömörlik az ember.

A randiappok jó használatáról egyébként a könyvemben is írok. Légy bizalommal mások felé, de azért maradj óvatos – ez kicsit paradox, pedig ennek kellene az egészséges egyensúlyát megtalálni.

Forrás Thomas Trutschel / Contributor

Randiappok ide vagy oda, azért 2023-ban is még mindig az lenne a legideálisabb, ha leugrunk a Toldiba vagy a Gólyába ismerkedni, ugye? Netán a Deákra?

A mai ismerkedéskultúra miatt nagyon nem irigyellek titeket. Bár rengeteg lehetőségetek van, de kérdés, hogy ebben a hatalmas nagy óceánban tudunk-e lubickolni, vagy csak belefulladunk.

Valójában az applikációknak köszönhetően a másik ember egy termékké, egy áruvá válik, hiszen csak bepötyögöm, hogy legyen: fekete, szőke, alacsony, magas, széles csípőjű, nagy fenekű – gyakorlatilag mi kreáljuk, hogy milyen párt keresünk magunk mellé. Pont ettől mesterkélt, hiszen lehet, hogy a Nagy Őt húztam balra, mert megeshet, hogy ő éppen nem az általunk beállított paraméterekkel rendelkezik, vagy csak egyszerűen nem fotogén és nincsenek annyira jó képek róla feltöltve.

Forrás TOLDI

Az élőben vett ismerkedés előnye, hogy rögtön kiderül, hogy van-e a felek között tűz. Ott egyben látom az illető mozgását, a viselkedését, az alakját, hallom a hangját, és hát a személyiségét is első lenyomatban megkapjuk. Viszont az élet nagy fricskája, és ezt az esetek többsége alá is támasztja, hogy az igazán nagy szerelmünk az pont nem a külső ideáltípusunknak felel meg.

Innen látszik, hogy a szerelem sokkal összetettebb, különben csak alkatrészek csereberéjéről beszélnénk. Ez az utóbbi egyébként akár egy jó szexhez is vezethet, de nem ez az út visz az igazi érzelmek felé.

Kiemelt tartalom
Tavaly öt hónap alatt ettünk annyit, mint amennyit egész évben kellett volna – Hogyan lehetne fenntarthatóbb a táplálkozás? Tavaly öt hónap alatt ettünk annyit, mint amennyit egész évben kellett volna – Hogyan lehetne fenntarthatóbb a táplálkozás? 2024.2.22 11:28

Azt szoktam tanácsolni, hogy tartsuk meg opciónak a randiappokat. A statisztikák is azt mutatják, hogy a tartós párkapcsolatok közül minden harmadik az online térben köttetett. Ez a tendencia egyre inkább emelkedik, viszont ezzel párhuzamosan az ismerkedési képességeink csökkennek, hiszen a randiappok kínálataiban ellustulunk. Gyakran hívnak fesztiválokra vendégként, ott is mindig elmondom nektek, hogy félre a mobilt, élvezzétek ki, hogy megszólíthatjátok a másikat. Az igazán fontos dolgok a valóéletben zajlanak.

Az internetes trash szereplőknek köszönhetően nagyon sok mai fiatal az OnlyFans-ben, vagyis a saját szexuális tartalmaikkal próbálnak karriert építeni. Ez kihatással lehet ezeknél az embereknél a szexről alkotott nézeteikre?

Minden mindennel összefügg. Mára a pornófilmek szereplői közszereplőkké emelkedtek, idolokká váltak, és ezeket az emberi sorsokat tekintjük a modern tündérmesék főszereplőinek.

Az instagramos escortlányok esetében a luxusruhákon és utazásokon túl, nem látjuk, hogy mi folyik a háttérben, hogy mennyi megaláztatáson mennek keresztül. Ők maguk pedig nem tudják, hogy miből is maradnak ki, pont abban az életkorban, amikor a legszebb élmények, szerelmek érhetnék őket az életben.

Az egykori pornószínésző, Mia Khalifa jó példa arra, hogy hogyan is válhat egy felnőttfilmes idővel influenszerré. Forrás Greg Doherty / Stringer

Viszont nagyon hamar kipörögnek, „kiöregszenek”, mert mindig jönnek a még fiatalabb és csinosabb lányok. A szépségideál egyre inkább a fruskák irányába tolódik el. Azonban mire az escortlányok a harmincas éveik környékén megérthetnék, hogy mit dobtak el maguktól, csupán egy csomó divatból kiment ruhájuk, táskájuk marad. Ritkán tesznek félre, nem tanultak, karriert sem építettek, és igazi nagy szerelmet sem éltek át. A szex pedig addigra elértéktelenedik a számukra.

Utolsó gondolatként: mit üzensz nekünk?

Peregjenek le rólatok a kritikák, amit a többi frusztrált ember vág hozzátok. Vigyázzatok az önbecsülésetekre. Éljétek meg a pozitív érzelmeket és adjatok is minél többet. A szex sokszor egy „szorongjunk együtt” élménynek tűnhet, de ezek a kételyek mindenkiben ott vannak. Merjetek hát beszélni, merjétek elmondani a másiknak, mi bánt titeket. Merjetek úgy kapcsolódni, hogy valódi és megélt érzelmek lehessenek jelen, hiszen a szexualitás a világ egyik legszebb dolga.