Országos szinten a szegénység kockázatának kitett, megfelelő főétkezést megfizetni képtelen emberek aránya Magyarországon is kiugró.
2024-ben az Európai Unió lakosságának 8,5%-a nem tudott megengedni magának egy húst, halat tartalmazó vagy vegetáriánus főételt az Eurostat friss felmérése szerint. Ez ugyan egy százalékkal kevesebb a tavalyinál, de a szegénység szélén állók esetében ez az arány jóval magasabb volt (19,4%), mint a szegénység kockázatának nem kitett emberek esetében (6,4%).
Nemzeti szinten vizsgálva, a szegénység által veszélyeztetettek, akik nem tudnak maguknak megengedni egy megfelelő étkezést, legnagyobb arányban Szlovákia (39,8%) lakosságát jellemzik. Ezt követi Bulgária (37,7%), a harmadik helyen pedig Magyarország (37,3%) áll. Ezzel szemben Cipruson (3,5%), Írországban és Portugáliában (5,1%) volt a legalacsonyabb az arány.
A súlyos anyagi és társadalmi nélkülözés arányának kiszámításához a háztartások szintjén figyelembe vett tényezők között szerepel az, hogy a háztartás tagjai minden második napon megengedhetnek-e maguknak egy húsos, halas vagy vegetáriánus főételt. Ez a szegénység és társadalmi kirekesztés veszélyének kitett emberek mutatójának egyik összetevője, mely mutatót a szegénység és társadalmi inkluzivitás nyomon követésére használják.