2023.3.20., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Kultúra
Kovács M. Dávid
2023.2.15 12:02
Olvasási idő  0:58

Mindössze néhány órát élt meg Banksy legújabb, családon belüli erőszakról szóló alkotása

A világ leghíresebb streetart-művésze Valentin-nap alkalmából egy fontos társadalmi problémára hívta fel a figyelmet, de az installációt nagyon hamar elbontották – a helyi városvezetés szerint biztonsági okokból volt erre szükség.

Kovács M. Dávid
2023.2.15 12:02 Olvasási idő  0:58
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Néhány órával azután, hogy Banksy az Instagram-oldalán a nevére vette a délkelet-angliai Margate egyik utcáján felbukkant falfestést, a helyi önkormányzat elszállíttatta a Valentine’s Day Mascara című mű központi eleméül szolgáló, leselejtezett fagyasztószekrényt – írta meg a BBC.

 

Banksy Valentine’s Day Mascara című munkája a délkelet-angliai Margate egyik utcájában. Forrás: Gareth Fuller / Getty Images

 

Ahogy a keddi cikkünkben írtuk, Banksy a művel a családon belüli erőszakra kívánta felhívni a figyelmet, az alkotás február 14-re virradóan tűnt fel Kent megye tengerparti kisvárosában, majd rövidesen a streetart-művész Instagram-oldalán – innen tudhatjuk, hogy biztosan az ő munkájáról van szó.

 

A graffitiművész ezúttal nem egy szokványos falfestéssel jelentkezett, a Valentine’s Day Mascara lényegében egy háromdimenziós alkotás, amelyen egy valódi, résnyire nyitott fagyasztószekrény egyik oldalából férfilábak kandikálnak ki, miközben a másik oldalon egy bántalmazás nyomait viselő nőalak látható.

A BBC által idézett hivatalos közlemény szerint a fagyasztót és az installációhoz tartozó egyéb tárgyakat biztonsági okokból szállították el a helyszínről, mivel az közterületnek minősül. A falfelület túloldalán élő nő szerint az alkotás kiegészítőit a déli órákban tették teherautóra.

 

Banksy Valentin-napi installációjának központi elemét mindössze néhány óra után elszállították a helyszínről. Forrás: Gareth Fuller / Getty Images

 

Az ingatlanban élő nő szerint hiba volt elvinni az installációhoz tartozó tárgyakat, hiszen azok egy olyan műalkotás részei voltak, amely a város hírnevét szolgálta volna. „Korábban senkit sem érdekelt, ha szemét volt az utcán. Mármint egy idő után akkor is intézkedtek, de közel sem ilyen gyorsan“ – mondta.

 

A városi tanács tájékoztatása szerint a fagyasztószekrényt egy raktárba szállították, de amint biztonságossá tették a nyilvánosság számára, visszakerül a helyére. „Felvesszük a kapcsolatot az ingatlan tulajdonosával, hogy megvitassuk a műalkotás megőrzésének lehetőségeit a kerület számára“ – írják a közleményükben.

 

Az elszállítás pillanatairól videófelvétel is készült:

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: bbc.com Thumbnail:  Gareth Fuller / Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában kultúra
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra