2023.2.15 12:02
Olvasási idő 0:58
Kovács M. Dávid

Mindössze néhány órát élt meg Banksy legújabb, családon belüli erőszakról szóló alkotása

KULTÚRA BANKSY KÉPZŐMŰVÉSZET STREET ART

A világ leghíresebb streetart-művésze Valentin-nap alkalmából egy fontos társadalmi problémára hívta fel a figyelmet, de az installációt nagyon hamar elbontották – a helyi városvezetés szerint biztonsági okokból volt erre szükség.

Néhány órával azután, hogy Banksy az Instagram-oldalán a nevére vette a délkelet-angliai Margate egyik utcáján felbukkant falfestést, a helyi önkormányzat elszállíttatta a Valentine’s Day Mascara című mű központi eleméül szolgáló, leselejtezett fagyasztószekrényt – írta meg a BBC.

Banksy Valentine’s Day Mascara című munkája a délkelet-angliai Margate egyik utcájában. Forrás Gareth Fuller / Getty Images

Ahogy a keddi cikkünkben írtuk, Banksy a művel a családon belüli erőszakra kívánta felhívni a figyelmet, az alkotás február 14-re virradóan tűnt fel Kent megye tengerparti kisvárosában, majd rövidesen a streetart-művész Instagram-oldalán – innen tudhatjuk, hogy biztosan az ő munkájáról van szó.

A graffitiművész ezúttal nem egy szokványos falfestéssel jelentkezett, a Valentine’s Day Mascara lényegében egy háromdimenziós alkotás, amelyen egy valódi, résnyire nyitott fagyasztószekrény egyik oldalából férfilábak kandikálnak ki, miközben a másik oldalon egy bántalmazás nyomait viselő nőalak látható.

Kiemelt tartalom
Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről tegnap 09:53 -kor

A BBC által idézett hivatalos közlemény szerint a fagyasztót és az installációhoz tartozó egyéb tárgyakat biztonsági okokból szállították el a helyszínről, mivel az közterületnek minősül. A falfelület túloldalán élő nő szerint az alkotás kiegészítőit a déli órákban tették teherautóra.

Banksy Valentin-napi installációjának központi elemét mindössze néhány óra után elszállították a helyszínről. Forrás Gareth Fuller / Getty Images

Az ingatlanban élő nő szerint hiba volt elvinni az installációhoz tartozó tárgyakat, hiszen azok egy olyan műalkotás részei voltak, amely a város hírnevét szolgálta volna. „Korábban senkit sem érdekelt, ha szemét volt az utcán. Mármint egy idő után akkor is intézkedtek, de közel sem ilyen gyorsan“ – mondta.

A városi tanács tájékoztatása szerint a fagyasztószekrényt egy raktárba szállították, de amint biztonságossá tették a nyilvánosság számára, visszakerül a helyére. „Felvesszük a kapcsolatot az ingatlan tulajdonosával, hogy megvitassuk a műalkotás megőrzésének lehetőségeit a kerület számára“ – írják a közleményükben.

Az elszállítás pillanatairól videófelvétel is készült: